Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TUŽNA OBLJETNICA

Tomislava nema već 30 godina, a njegove pjesme pivaju se i dalje

Autor: Marija Orešković

04.03.2023. 08:35
Tomislava nema već 30 godina, a njegove pjesme pivaju se i dalje

Foto: ŽELJKO MRŠIĆ/PIXSELLNa današnji dan prije 30 godina poginuo je Tomislav Ivčić, legenda zadarske i hrvatske glazbene scene. Ivčić je 1993. godine, na vrhuncu svoje pjevačke i skladateljske karijere, poginuo u automobilskoj nesreći u Zagrebu.


Glazbena obitelj


Tomislav Ivčić je rođen 6. siječnja 1953. godine u Zadru, u obitelji majke Nele i oca Šime iz Novigrada. Imao je brata Vedrana Ivčića, sestru Pinu i starijeg polubrata po majci Đanija Maršana. Nije bio jedini u obitelji koji se bavio glazbom, njegova braća su također poznati pjevači.


Tomislav je odgojen kao veliki vjernik, a vjeru mu je prenijela majka Nela koja je svoj težak život izdržala upravo zahvaljujući vjeri. Pjevača su zbog vjere ondašnje jugoslavenske vlasti optuživale te su mu onemogućili nastupanje u brojnim glazbenim programima.
Glazbom se počeo baviti još od srednjoškolskih dana svirajući gitaru, a bavio se i sportom te je bio dobar nogometaš. Volio je s prijateljima kartati, a bio je obožavan u privatnom i u poslovnom životu, a bliski prijatelji i suradnici su ga zvali Braco. Vjenčao se sa Slavicom 1980. godine u crkvi Sv. Lorete u Zadru i u braku dobio troje djece: dvije kćeri Izabelu i Kristinu te sina Ivana.


Himna Dalmacije


Ovom prepoznatljivom izvođaču glazba je uvijek bila ispred svega, a napisao je čak 250 od kojih su mnoge postale hitovi, a zanimljivo je da se i danas rado slušaju i pjevaju. Objavio je 24 albuma, 22 zlatne ploče i nekoliko platinastih ploča za milijunske naklade svojih izdanja. Dobio je nagradu koja se dodjeljuje za godišnji angažman na području glazbe 2001. godine, a naglasak je stavljen na domoljubne pjesme i humanitarne nastupe.


Najveća inspiracija bila mu je njegova rodna Dalmacija. I nakon 30 godina od njegove smrti, nemoguće je zamisliti dalmatinsku feštu bez njegovih stihova.


Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma »Večeras je naša fešta«, koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova.


Kao što je Tomislav rekao u jednoj svojoj poznatoj pjesmi: »I onda kad ne bude nas bilo, pivat će se pisme naše!« Zadranima je posebno poznata Ivčićeva pjesma »Kalelarga« – pjesma kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu.