Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Dan otvorenih vrata

Tamo gdje je potreba, tamo pomažu Lionsi

Autor: Nikolina Lucić

24.04.2024. 13:13
Tamo gdje je potreba, tamo pomažu Lionsi

Foto: Luka JeličićKako bi sugrađane što bolje upoznali sa svojim dugogodišnjim humanitarnim radom, Lions klub Zadar organizirao je Dan otvorenih vrata u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar.


Brojne akcije i donacije


Predsjednik Kluba Tomislav Peričić tom se prigodom osvrnuo na djelovanje međunarodne Lions organizacije, najveće humanitarne udruge u svijetu kojoj je cilj godišnje osigurati pomoć za 200 milijuna ljudi.


Pobliže je predstavio i Lions klub Zadar, njegove mnogobrojne humanitarne akcije na dobrobit lokalne i šire zajednice te bezbrojne donacije potrebitima, od bolesnih i siromašnih pojedinaca do udruga, posebice onih koji brinu o djeci i mladima.
– Htjeli smo potencijalnim novim članovima predstaviti ovu organizaciju, naš zadarski ogranak i humanitarno djelovanje kojim se bavimo već 25 godina. Kroz prošlu smo godinu imali puno akcija, koje se u ovih 25 godina zbrajaju u stotine akcija i tisuće i tisuće doniranih sredstava potrebitima.


Pokušavamo pratiti želju i kredo međunarodnog Lions kluba, jer dobro je činiti dobro! Pomažući one u potrebi čovjek pomaže sam sebi, to je ono što i prenosimo svim potencijalnim novim članovima, kazao je Peričić, prisjetivši se donacija i akcija kroz proteklu godinu, kao što su one za OB Zadar i djecu oboljelu od malignih bolesti.


Empatiija i pomoć


– Kada smo nedavno jednom mladiću koji se bori sa zloćudnom bolešću uručili poklon koji će mu pomoći da ispuni slobodno vrijeme i misli malo skrene sa svog zdravstvenog stanja, preda mnom je tada stajao naoko zdravi mladić, viši i vjerojatno jači od mene.


No, kada sam se s njim rukovao, osjetio sam težinu njegova stanja koja je kroz pore njegova tijela izlazila van.


Tada smo svi mi znali da činimo dobro i pomažemo nekome tko je u boli i potrebi, koji je isplakao puno suza, prisjetio se Peričić, koji je okupljene upoznao s djelovanjem ove najveće svjetske humanitarne organizacije, povezane s Ujedinjenim narodima i Svjetskom zdravstveneom organizacijom.


Lions klub Zadar djeluje više od 25 godina kao tek jedan od 57 takvih klubova koji postoje u Hrvatskoj i u humanitarnom djelovanju okupljaju gotovo 1.200 članova koji se vode načelom – »Tamo gdje je potreba, tamo su Lionsi!«


Svojom pričom o tome je putem videa svjedočila članica Kluba, naša poznata operna pjevačica Nela Šarić. Gost večeri bio je ugledni fotograf Aleksandar Saša Bonačić, dobitnik prestižne nagrade »Tošo Dabac«.