Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

linija zadar-preko

Stručno mišljenje otklonilo prepreke za uvođenje dodatnog brodara na liniju Zadar-Preko

Autor: Goran Šimunov

03.06.2023. 09:31
Stručno mišljenje otklonilo prepreke za uvođenje dodatnog brodara na liniju Zadar-Preko

Foto: Arhiva ZLNema zapreka za privez referentnog broda, trajekta Ulisse, na ro-ro pristanište u luci Preko, uz obvezu provjere zadovoljavanja dubine odnosno dovoljnog UKC-a s obzirom na obilježja porivnika te uz ograničavanje istodobnog manevriranja dvaju ro-ro putničkih brodova ili jednog ro-ro putničkog broda i još jednog broda, navodi Županijska lučka uprava Zadar kao tijelo koje upravlja lukom Preko u odgovoru na naš upit.
Spomenuti trajekt brodarske tvrtke Caronte & Tourist Isole Minori iz Italije trebao bi uskoro početi održavati liniju bez obveze javne usluge Zadar – Preko i obratno, nakon što je prije nekoliko dana Agencija za obalni linijski pomorski promet (AZOLPP) donijela Rješenje kojim se ovom brodaru odobrava red plovidbe na ovoj liniji.


Talijanski brodar ovu trajektnu liniju će održavati u razdoblju od lipnja 2023. godine do svibnja 2024. i to trajektom Ulisse proizvedenim davne 1978. godine. Ovim Rješenjem zapravo se na trajektnoj liniji Zadar – Preko, za koju višegodišnju koncesiju ima Jadrolinija, uvode dodatna isplovljavanja u terminima između termina kojima voze trajekti Jadrolinije.


Siguran privez dvaju brodova


U ŽLU-u Zadar ističu kako su kao tijelo koje upravlja lukom Preko zatražili stručno mišljenje Pomorskog fakulteta u Rijeci o mogućnosti prihvata plovila (trajekta) potencijalnog dodatnog prijevoznika koji bi provodio uslugu prijevoza putnika i vozila na dodatnim linijama na relaciji Zadar-Preko. Taj fakultet je u svojem mišljenju zaključio kako za privez trajekta Ulisse u ro-ro pristanište u luci Preko nema zapreka.
– Pristan za ro-ro putničke brodove omogućuje siguran privez dvaju brodova do 100 metara dužine, osim u slučaju iznimnih vremenskih neprilika. Vremenske prilike neće ometati održavanje redovite linije kao ni dodatne linije, kako je predlaže brodar Caronte & Tourist Isole Minori, osim u slučaju izvanrednih okolnosti, navode u Županijskoj lučkoj upravi Zadar dodajući kako je već u Rješenju Agencije za obalni linijski pomorski promet od 31. svibnja 2023. godine navedeno, iz Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, kako je red plovidbe akt operatera koji Rješenjem odobrava Agencija.

– Agencija je dužna u postupku odlučivanja o davanju odobrenja na predloženi red plovidbe pribaviti i uzeti u obzir očitovanje izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave na čijem području se nalazi polazna i odredišna luka na pravcu linije u smislu iskazivanja interesa lokalne zajednice u odnosu na predloženi red plovidbe, kao i očitovanje tijela koje upravlja polaznom i odredišnom lukom na pravcu linije o mogućnosti prihvata broda prema predloženom redu plovidbe u smislu nepreklapanja s redom plovidbe ostalih brodova koji redovito tiču luku ako bi to utjecalo na sigurnost plovidbe u luci, kao i da ne postoje prepreke za prihvat broda glede maritimnih sposobnosti i kapaciteta luke te njezine lučke infrastrukture, uključujući i kapacitete luke za prihvat putnika i vozila prilikom ukrcaja/iskrcaja, pojašnjavaju u ŽLU-u Zadar.


Strahovanja Općine Preko


Načelnik Općine Preko Jure Brižić je pozdravio uvođenje dodatnih trajektnih linija na liniju Zadar – Preko i obratno, ali upozorava i na moguće probleme.


– Strah nas je da će ovog ljeta nastati veliki nered u luci Preko koja nema mogućnosti da se u nju uvede dodatan brodar na trajektnu liniju Zadar – Preko, budući da nema dovoljno ukrcajnih traka za vozila, tako da će onima koji rade u luci na ukrcaju vozila biti nemoguće organizirati posao, naglašava načelnik Brižić.


Odgovarajući na naše pitanje oko problema nedovoljno ukrcajnih traka u širem obuhvatu luke Preko za istovremeno poslovanje dvaju brodara, u Županijskoj lučkoj upravi Zadar navode kako su njihove djelatnosti i ovlasti propisane odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i sukladno tome su se prema Agenciji očitovali samo unutar svoje nadležnosti.