Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ĐIR PO GRADU

Restorani nude izvrsnu hranu, ali sve manje ljudi »đirava« na Poluotok

Autor: Doria Kolanović

20.12.2022. 08:34
Restorani nude izvrsnu hranu, ali sve manje ljudi »đirava« na Poluotok

Foto: Arif Sitnica



Đir po gradu manifestacija je koja ima za cilj pokazati koliko Zadar može biti zanimljiv i tijekom zime te kako dalmatinski grad nudi čari koje ne moraju biti rezervirane samo za turiste koji ga posjećuju ljeti. Manifestacija traje od 2. prosinca do 22. siječnja, a u nju su uključene razne trgovine, obrtničke radnje, restorani i kulturne ustanove.


Sjajna je to prilika i za istražiti vlastiti grad i sve ono što nudi, posebice u doba inflacije kad se odlazak u restoran čini luksuzom.


Primamljivi jelovnici


Ipak, kako smo se uvjerili obilaskom restorana, oni ove godine ne očekuju previše od Đira po gradu.




– Došlo je do zasićenja koordinatora, inicijativa nije na vrijeme krenula, a imamo osjećaj kao da svake godine moramo krenuti ispočetka, kao da to nikad prije nismo radili. Došlo je do zamora, kod ugostitelja i organizatora. Sezona je dovela do


iscrpljenosti, a sve manje ljudi sad dolazi na Poluotok.


Manifestacija Đir po gradu i dalje postoji, ali trenutno je zamrla iz određenih razloga. Nastojat ćemo je oživiti iduće godine i pokrenuti je na vrijeme, ispitati ugostitelje što očekuju i koje su njihove želje. Trenutno na Poluotoku sve manje ljudi ima interes za sudjelovanje u »oživljavanju« Poluotoka, kazao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja u Zadru.


Unatoč tome, odlučili smo ući u neke od zadarskih restorana, na čijim vratima stoje zastarjele naljepnice Đira po gradu.


Krešimir Ćuković, voditelj restorana Terracotta predstavio je dnevni meni koji se sastoji od glavnog jela, deserta i goveđe ili riblje juhe, a cijena mu je 90 kuna. Cijene marendi kreću se od 45 do 90 kuna.



– Imamo i francuska jela, popularan je trenutačno kus – kus, ali i dalmatinska jela kao što je brudet. Održavamo i Dane bakalara, a zbog snižavanja cijena svakako je porasla posjećenost, otkrio je Ćuković.


U Danima bakalara koji traju 24. prosinca, sudjeluje i restoran Bruschetta.


– U ponudi ćemo imati tradicionalni bjanko i brudet. Tu će biti i zapečeni bakalar s parmezanom, rižot s bakalarom i rikolom, juha od bakalara, bruschetta s bakalarom, i čini mi se da su ljudi to dosta dobro prihvatili jer vole probati i nešto novo. Ipak, na kraju se ispostavi da se najbolje prodaje ono što je tradicionalno, kazao je Božo Vedrić, vlasnik restorana.


Za svakoga ponešto


Svoj jelovnik predstavio nam je i restoran Maguro, a u prilog im ide i što su ove godine dobili nagradu za najbolji restoran.


– Dolaze nam ljudi koji vole ovu hranu, ali i oni koji je još nisu isprobali. Većini se sviđa ono što nudimo. Cijene nisu previsoke ni preniske, s obzirom na našu kvalitetu. Za svakoga se nađe nešto, u ponudi je osim sushija i azijska hrana. Na meniju imamo mnoga jela, od pašte, ljutih jela do slatkih jela, sushi sa svježom tunom i lososom, rekla je Anđela Ivanac, voditeljica restorana.



I restoran Kornat sudjeluje u Danima bakalara, a ovih dana ugostio je chefa Hrvoja Zirojevića koji je pripremao cijeli jelovnik na temu bakalara. Tako se mogao probati bakalar bianco s čipsom od guancialea, zatim paccheri punjeni dimljenim bakalarom, bakalar pašta fažol, pasticcio od bakalara i crema catalana, što je zasigurno učinilo da ovo tradicionalno jelo zasja na razne načine.


Bistro Pjat na jelovniku će imati bruschettu s bakalarom, paštetu i kuglice od bakalara, bakalar bianco, bakalar na brudet, orzoto s bakalarom i hrskavom pancetom. Između ostalog, tu je i pašta s bakalarom i škampima, kao i ukusni domaći tortellini punjeni kremom od bakalara u umaku od tartufa.


Đir po gradu ove godine možda nije u punom jeku, ali za one koji ga žele iskoristiti, ponuda je zaista zanimljiva.