Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

sukob interesa

Ravnatelja Telašćice zanimalo može li primati bonuse ako radi i na promociji Parka

Autor: Marina Vlakić

24.01.2023. 11:20
Ravnatelja Telašćice zanimalo može li primati bonuse ako radi i na promociji Parka

Foto: Arhiva ZLNa zadnjoj sjednici Povjerenstva za sukob interesa odlučivalo se o nesvakidašnjem upitu. Ravnatelj Parka prirode Telašćica, Krešimir Rašan, pitao ih je može li primati dodatne naknade s obzirom da ih kao ravnatelj Parka, dakle državni dužnosnik, ne može primati. Stoga ga je zanimalo može li primati regres, božićnice i ostale bonuse ukoliko radi i kao – rukovoditelj Pododsjeka za promociju!


– Kao ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Telašćica on je obveznik zakona, a istodobno bi on u toj ustanovi obavljao neke druge poslove. Navodi da uz funkciju ravnatelja obavlja i poslove rukovoditelja Pododsjeka za promociju ustanove te je postavio pitanje može li istovremeno obavljati oba posla te ima li pravo po osnovi posla rukovoditelja Pododsjeka za promociju na regres, božićnicu i sve ostale primitke.


Povjerenstvo mu je ukazalo da pravo na primitke ima po osnovi zaposlenika Ustanove s tim da, naravno, ne bi mogao sam odlučiti o obavljanju tih poslova, već o tome treba odlučiti Upravno vijeće ili osnivač Ustanove, kazao nam je voditelj Odjela za pripremu postupaka, izradu akata i suradnju i službenik za zaštitu osobnih podataka Povjerenstva, Daniel Žabčić.


Ovaj pododsjek na stranicama Parka ne postoji
U Povjerenstvu još saznajemo da ravnatelj Rašan ove dodatne poslove u Parku prirode Telašćica može obavljati samo povremeno, odnosno do osam sati tjedno. U tom slučaju može primati regres za godišnji odmor, božićnice, uskrsnice, bonus za ostvarene radne rezultate, dar za dijete i ostalo.


Provjerom na mrežnim stranicama PP-a Telašćica, međutim doznajemo da Pododsjek za promociju ne postoji. Imaju više odsjeka, a pododsjek samo jedan, onaj za pripremu i provedbu projekata. Ravnatelja Krešimira Rašana stoga smo pitali je li posao voditelja Pododsjeka za promociju preuzeo kako bi sebi mogao isplaćivati bonuse, regrese i ostala prava na koja kao ravnatelj nema pravo.– Radim ovaj posao otkako sam došao u ovaj ured jer smo u Ustanovi potkapacitirani brojem ljudi, a marketing je izuzetno bitan za firmu i netko taj posao mora raditi. Budući da sam dvadesetak godina radio u promidžbi Turističke zajednice grada Zagreba, nešto malo znam o tome, kaže Rašan, potvrđujući da odluku o dodatnom poslu u Parku prirode ne može donijeti sam, već to treba učiniti Upravno vijeće.


Rašan: I dosad sam radio marketing


– Ono je upoznato s tim radim li ja neki posao, odnosno kako sustav funkcionira, a još nisam dobio njihovo mišljenje, ističe ravnatelj, dodajući kako na marketingu Telašćice radi otkako je 6. travnja 2021. imenovan za ravnatelja.


– Iz nekog su nam razloga uskraćena prava koja smo imali kada smo potpisivali ugovore i stoga su nam, temeljem novog zakona, ukinuli ta prava, iako ne znam zbog čega smo svrstani u državne dužnosnike s obzirom na koeficijent kojeg imamo.


Kao dužnosnicima su nam uskraćena sva normalna prava koja bismo trebali imati, a ne znam po čemu smo mi svrstani u državne dužnosnike, napominje Rašan.


Hoće li mu Upravno vijeće Parka prirode Telašćica dati zeleno svjetlo za obavljanje poslova promocije i time omogućiti primitak bonusa, regresa i ostalih prava, pitali smo predsjednicu UV-a, Ivanu Palinić Galović, no kazala je kako o tome ne može dati izjave niti uopće razgovarati s nama, već nas je uputila na nadležno ministarstvo.