Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

crtica iz povijesti

PRVI U HRVATSKOJ Na današnji dan u Zadru obavljena prva operacija pod narkozom

Autor: Sandy Uran

13.03.2024. 14:25
PRVI U HRVATSKOJ Na današnji dan u Zadru obavljena prva operacija pod narkozom

Foto: WikipediaGodine 1847. u Zadru je obavljena prva operacija uz etersku narkozu na hrvatskom tlu, samo pet mjeseci nakon tog svjetskog događaja, a dva do tri mjeseca nakon Londona, Pariza i Beča, navedeno je u arhivskoj građi. U potonjoj piše da je povijest moderne anesteziologije u Hrvatskoj započela u Zadru te da su pioniri anesteziologije u Hrvatskoj bili zadarski liječnici Cezar Pellegrini-Danieli, Jerolim Definis, Toma Fumegallo i Ivan Bettini.


Svi su studirali na stranim sveučilištima, što im je omogućilo da budu u toku najmodernijih metoda i tehnika ondašnje medicine. Zadar je općenito prednjačio na polju medicine, te je upravo u Zadru otvorena prva škola za primalje 1821. godine i prva organizacija Crvenog križa 1878. godine. Navedeni liječnici odlučili su uz etersku narkozu operirati ženu od 80 godina koja je patila od ukliještene kile.


Pacijentica je uspješno operirana, a eterska se anestezija počela primjenjivati i u drugim hrvatskim gradovima. Anestezija je medicinska metoda anesteziologije, koja uz primjenu anestetika i drugih lijekova u organizmu čovjeka dovodi do »isključenja bola« i »lijekovima izazvanog sna«.
Primjenjuje se tijekom operativnih zahvata i drugih metoda dijagnostike i liječenja vrlo složenih stanja vezanih za pojam »intenzivno liječenje«. Anestetici su razne vrste lijekova u plinovitom, tekućem ili drugom obliku koji pri ulasku u organizam svojim djelovanjem dovode do gubitka osjećaja i svijesti uz minimalno štetno djelovanje i mogućnost vraćanja organizma u normalno stanje, nakon prestanka njihove primjene.


U davna vremena, prva sredstva koja su korištena za anesteziju kod bolesnika s povredama bila su marihuana i opijum. Prave anestezije nije bilo sve do 19. stoljeća. Tada su započela prva istraživanja u ovoj oblasti. Drugi značajan lijek koji se koristio u anesteziji bio je kloroform, otkriven 1831. Njegova efikasnost je potvrđena u 1847. Anesteziju je utemeljio Oliwer Wendell Holmes 1846. godine, a modernu anesteziju Joseph Lister.


Joseph Lister je otkrio i karbolnu kiselinu, fenol, koja se primjenjuje u sterilizaciji. U ožujku 1842. u Danielsville dr. Crawford Long – prvi primjenjuje anesteziju u tijeku operativnog zahvata, dajući je svom prijatelju koji je također bio školski učitelj, James M. Venableu, prije vađenja ciste iz njegovog vrata, zabilježeno je u povijesnim materijalima.