Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

znamenita kreacija

Providurova palača postala dom velikim imenima hrvatske moderne

Autor: Nikolina Lucić

22.12.2022. 20:37
Providurova palača postala dom velikim imenima hrvatske moderne


“Jedan svijet”, kreacija povjesničara umjetnosti, Zadranina Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, naziv je prve u nizu izložbi najvrjednijih eksponata hrvatskih modernista, koji će Providurovu palaču dvije godine zvati svojim domom. U tom će razdoblju Zadrani moći uživati u stotinama primjeraka najpoznatijih hrvatskih umjetnika koji su stvarali od sredine 19. stoljeća do danas.


“Jedan svijet” uvertira je u dvije godine dugu priču, kulminaciju jedinstvenog projekta preseljenja neprocjenjivih umjetnina iz Zagreba u Zadar. Kako je više puta istaknuto, NMMU se po prvi puta odlučio dio svoje zbirke, koja broji preko 12 tisuća umjetnina privremeno izmjestiti. Tomu je tako i zbog veze između Franceschija i njegova rodnog Zadra, koji otvorenjem kompleksa Dvije palače napokon ima reprezentativan kulturno – umjetnički prostor.


Najbolje od hrvatske moderne


Emanuel Vidović, Jadranka Fatur, Oton Iveković, Vlaho Bukovac, Marino Tartaglia, samo su neki od umjetnika u čijim će djelima Zadrani i njihovi gosti moći uživati u sljedeće dvije godine.
– U Zadar smo donijeli 199 darova, neprocjenjivih umjetnina kojima smo spojili prošlost i sadašnjost, Zagreb i Zadar. “Jedan svijet” Željka Kipka ima čast da sam ju iskoristio kao naslov i okosnicu ove izložbe, koja objedinjuje više likovnih fenomena, od tradicionalnih disciplina do multimedije i interaktivnih instalacija, istaknuo je Franceschi, dodavši kako se u Providurovoj palači bogata zbirka NMMU – a predstavlja na potpuno drugačiji način.


– Iza nas je velik i obiman posao, koji smo potpisom ugovora o suradnji počeli još u veljači. Slučajnost je i da dvije vrijedne Zadranke Marija Kalmeta i Marta Radman imaju prste u realizaciji ove izložbe, kao i cijeli niz vrijednih djelatnika u Zagrebu i Zadru. No, nas ne bi bilo ovdje da nije velikog entuzijazma i volje za realizacijom ove jedinstvene akcije. Mi muzeolozi želimo da dopremo do što šire publike i oživotvorimo ideju decentralizacije u svom području, što smo i postigli ovom izložbom, rekao je Franceschi, zaključivši kako je umjetnost najveći cilj u životu.


Najljepši poklon za Božić


Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, dok je atrij posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije.  Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u svom je govoru istaknula kako dijeli emocije pozitive i sreće.


– Predstavljanje remek djela nacionalne moderne umjetnosti u Providurovoj palači, koja je ove godine ovjenčana najvažnijim nagradama u polju arhitekture, otvara nova vrata u međunarodnoj mobilnosti umjetnina. Dok mi u Zagrebu pokušavamo spasiti i obnoviti umjetnine i njihove domove, najvažniji dio vrijedne zbirke NMMU – a bit će dostupan svim ljubiteljima umjetnosti i kulture, na čemu moram čestitati svim Zadranima, kao i predstavnicima njihove javne vlasti, koji su prihvatili ovu ludu ideju i proveli ju u djelo. Ovim će projektom Dvije palače zaslužiti dugo spominjani epitet kuće kulture Zadar, zaključila je ministrica.


Korak ka svjetlijoj kulturnoj budućnosti


Već je mnogo puta istaknuto kako je otvorenjem kompleksa Dvije palače Zadar napokon djedobio reprezentativan kulturno – umjetnički prostor namijenjen svim granama kreativnog izražavanja. Nakon monumentalne retrospektive zadarskog barda Ratka Petrića, kojom je svečano i otvoren kompleks, serija izložbi eksponata iz NMMU – a nova je prilika za kulturnu afirmaciju Zadra.


Zadarski je gradonačelnik Branko Dukić naglasio kako je za održavanje ove izložbe kompleks opremljen dodatnom opremom, kako bi se najvrjednijim primjercima hrvatske moderne pružio dostojan dom. U samo osam mjeseci stečeni su svi uvjeti za prihvat i prezentaciju umjetnina.


– Cilj nam je svim žiteljima Zadra i njihovim gostima omogućiti mjesto susreta s hrvatskom umjetnošću i njezinim najvažnijim dojaenima. Nadam se da će ovaj postav poslužiti kao kreativna poluga budućim zadarskim umjetnicima, jer u ovu je zbirku uloženo mnogo vremena. Zbog toga, a i zbog temeljne ideje ove izložbe – jedinstva, zahvaljujem svima koji su pomogli u njenom ostvarenju, zaključio je Dukić.


Foto


"Jedan svijet"


avatar

Snimio:


22.12.2022. 20:34


Galerija