Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DO 26. OŽUJKA

Priprema za ulazak u Schengen stajat će Zračnu luku milijun kuna

Autor: Marina Vlakić

09.12.2022. 09:25
Priprema za ulazak u Schengen stajat će Zračnu luku milijun kuna

Foto: Arif SitnicaZbog ulaska Hrvatske u Schengen 1. siječnja, u Zračnoj luci Zadar započele su opsežne pripreme radi prilagodbe postojeće infrastrukture. S obzirom na to da Hrvatska uskoro postaje punopravna članica zone u koju je već ušlo 26 europskih država, sve naše zračne luke moraju postojeće kapacitete prilagoditi novom režimu kontrole putnika.


Naime, uobičajena provjera doživjet će velike promjene jer više neće biti unutarnjih graničnih kontrola.


U zadarskoj Zračnoj luci stoga imaju puno posla s obzirom da je zgrada sagrađena 1968. godine i da moraju poduzeti više infrastrukturih zahvata za prilagodbu novom sustavu kontrola. Ipak su u znatno povoljnijoj situaciji, za razliku od nekih luka, poput osječke, koja ima samo jedan izlaz za putnike, a trebaju im dva.
Naime, odsad će se, ovisno o tome iz koje zemlje dolaze, u zračnim lukama razlikovati šengenski i nešengenski putnici, zbog čega i luka Zadar svoje kapacitete mora prilagoditi novom operativnom sustavu. Glasnogovornik Zračne luke, Nikola Barać, napominje da s s radovima započinju na južnom dijelu zgrade na kojemu će otvoriti dva nova ulaza.


– Jedan će ulaz biti isključivo za nešengenske putnike, s obzirom da šengenski putnici u zračnim lukama odsad postaju domaći te ne prolaze kontrolu putovnica, već samo zaštitni pregled. Za razliku od njih, nešengenski putnici postaju međunarodni i kao takvi moraju prolaziti kontrolu putovnica. Stoga ćemo na ulaz u anex zgrade izmjestiti i policijske kućice za kontrolu putovnica, pojašnjava Barać.


Rekonstrukcija zgrade


Osim ove dodatne zgrade, kreću i u rekonstrukciju mjesta za dolaske putnika na način da će se dio za dolazak domaćih putnika prilagoditi prihvatu putnika u šngenskom režimu, a stari dio Zračne luke za međunarodne putnike preuređuje se u novi namijenjen putnicima koji moraju proći kontrolu putovnica.


Radovi na prilagodbi Zračne luke ulasku u Shengen stajat će ih oko milijun kuna, a izvodit će ih na način da se uklope u projekt širenja terminala, stajanke i ostalih sadržaja koji će im omogućiti prihvat međunarodnih zrakoplova.


– Iako Hrvatska u šengeski prostor ulazi 1. siječnja, svi kopneni prijelazi moraju biti spremni od tog datuma, ali zračni tek od 26. ožujka, dokad moramo i završiti radove na infrastrukturi. Paralelno s tim, pripremamo se i za projekt širenja Luke za koji su na području ekologizacije i elektrifikacije već i objavljeni natječaji, kaže Barać.


U ožujku počinje i nova sezona letenja


Zadarska Zračna luka ove je godine ostvarila rekord u broju putnika, a plan za još veće brojke iduće godine zasigurno će im se ostvariti ulaskom RH u šengensku zonu. Naime, protok putnika odsad će se odvijati daleko brže nego ranije, što omogućuje i veći prihvat putnika, osobito nakon proširenja postojećih kapaciteta.


U Luci napominju kako će dio sredstava za ove megainvesticije dobiti iz europskih fondova, što će uvelike olakšati izgradnju terminala, uzletno-sletne staze i staza za vožnju. Svi ovi projekti Zračnu luku Zadar, kao prvu »zelenu« luku ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji, stavit će uz bok najmodernijim lukama.


S preko milijun putnika ova je godina najuspješnija u povijesti Zračne luke Zadar te je ovogodišnji promet čak dvostruko veći u odnosu na 2021. godinu, ali i 25 posto veći u odnosu na rekordu 2019. godinu. Naime, u razdoblju od 2014. do 2018. Zračna luka godišnje je imala oko 500.000 putnika.


Projekt širenja zgrade putničkog terminala i operativnih površina Zračne luke sada će se prilagoditi i promjenama za ulazak u zonu Schengena i bit će gotov do kraja ožujka. Zračna luka Zadar tada će biti potpuno spremna za novi režim prometa koji se ujedno poklapa s početkom nove sezone letenja kada irski avioprijevoznik Ryanaiar započinje s prvim letovima za Zadar.