Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PEPELNICA

Posipajući se pepelom sjećamo se patnji Isusa Krista

Autor: Marina Šaponja

22.02.2023. 08:35
Posipajući se pepelom sjećamo se patnji Isusa Krista

Foto: Arhiva ZLČistom srijedom ili Pepelnicom danas započinje korizma koja se slavi 40 dana prije Uskrsa. Čista srijeda dan je posta, nemrsa, pokore i razmišljanja.


– Pepeo je simbol pokore, on se blagoslivlja svetom vodom, kadi se tamjanom. Pepeo je simbol ništavnosti, trebamo se prisjetiti da smo od pepela postali i da ćemo se u pepeo pretvoriti. Korizma završava u Veliki četvrtak. Voda vazmene noći zajedno s pepelom stvara blato, što je simbolika stvaranja novog čovjeka, objašnjava don Dario Tičić.


Pepeo kojim se posipaju vjernici je od spaljenih maslinovih grančica, a ujedno je to podsjetnik na patnju Isusa Krista. U kršćanskoj tradiciji to označava pokoru i spremnost na novi, duhovniji život, čovjekovu prolaznost te njegovu potrebu da pred Bogom bude ponizan.
– Na Veliki četvrtak služe se dvije mise, prijepodne nazoče biskupi u katedralama, posvećuje se ulje sv. krizme, svećenici obnavljaju svoje zavjete, a što je uvedeno 70-ih godina prošlog stoljeća. Večernja misa posvećena je posljednjoj večeri Gospodnjoj, rekao je don Dario Tičić.


Korizmeno vrijeme, dodaje don Tičić, vrijeme je unutarnjeg čišćenja kako bi postali bolji ljudi i vjernici te kako bi čistog srca dočekali Kristovo uskrsnuće i slavili ga.


– Tri dana nakon korizme vrhunac su slavlja kojima se pripremamo za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, napominje don Tičić.


Na Čistu srijedu posipa se pepelom što je podsjetnik na patnju Krista, ali i na spremnost vjernika da se odreknu nečega za vrijeme korizme.


Uz Veliki petak, Čista srijeda dan je obveznog posta i nemrsa za vjernike kako bi se sjetili požrtvovnosti i žrtve Isusa Krista. Post i nemrs obvezan je za sve vjernike od 18. do 60. godine života, a nemrs je obvezan za vjernike od navršene 14. godine života. Post i nemrs, međutim, nije obvezan za bolesnike, trudnice, dojilje i malu djecu. Post podrazumijeva najesti se jednom u danu do sita, dok nemrs podrazumijeva da vjernici ne jedu meso, mlijeko, jaja, mliječne proizvode.


Svojom simbolikom korizma poziva vjernike na veću duhovnost, na pomaganju drugima, na pozitivnost.


Za vrijeme korizme posebno se naglašava molitva na križnim putevima kako bi se vjernici duhovno predali Kristu i crkvi kroz zajedničke molitve. Korizma je ranije trajala 44 dana, ali od 6. stoljeća traje 40 dana.


Za vrijeme korizme mnogi vjernici spremni su za žrtvu, pa se odluče odreći se nečega, često materijalnih stvari koje im inače čine blagodat i zadovoljstvo.