Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

TREBA IM POMOĆ

Ovisnicima je najvažnija podrška bliskih osoba

Autor: Matea Guzalić

01.12.2022. 12:27
Ovisnicima je najvažnija podrška bliskih osoba

Foto: Matea GuzalićU Mjesecu borbe protiv ovisnosti Udruga za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika Nada u suradnji s Gradom Zadrom nastavlja provedbu ciklusa edukacija pod nazivom »Tu sam za tebe!« te je u srijedu u prostoru CODE HUB-a Sveučilišta u Zadru organizirala predavanje na temu »Motivacija ovisnika za liječenje«.


Ovo edukativno predavanje održala je Marija Špaleta, magistra pedagogije i specijalizantica Transakcijske analize, koja je istaknula kako točno izledaju razna ovisnička ponašanja te je objasnila na koje sve načine možemo dati podršku osobama koje su se odlučile na liječenje.


– Velik dio ovog predavanja povezan je s destigmatizacijom ovisnika. Bitno je da ih ne gledamo samo kao ovisnike, već kao osobe koje se bore s bolešću i kojima treba naša pomoć. Kada govorimo o osobama s ovisnošću, moramo znati da je jedna osoba sasvim različita od druge osobe s ovisnošću.
Moramo proniknuti što je to kod nje drugačije, koja su njena iskustva, želje, nade i snovi i treba doprijeti do tog dijela jer je to ono što ih čini drugačijima i što ih može vratiti u vrijeme kad se droga još nije uplela u njihovu priču, kazala je Špaleta.


Ovisnici često koriste ovu bolest kao obrambeni mehanizam i bijeg od stvarnosti te za izbjegavanje boli i dobivanje osjećaja mira. Kroz ovu bolest ovisnici nerijetko razvijaju i druge bolesti, često postaju žrtve kriminala te gube svoje najbliže i sebe. Oni koji žele odabrati drugačiji životni put i uključiti se u liječenje moraju biti svjesni da se ta promjena zaista može dogoditi.


– Za osobe koje se bore s ovisnošću je iznimno važno da su intrinzične, odnosno da razmišljaju na koji način se mogu promijeniti. Zatim, bitno je da su svjesni važnosti problema i onoga što se trenutačno događa s njihovim životima i koliko to utječe na njihove bliske osobe, naglasila je Špaleta dodajući kako je potrebno uvjerenje da se mogu promijeniti i da mogu odabrati drugačiji životni put.


– Kada smo pitali ovisnike što im je bilo najvažnije pri motivaciji na liječenje, rekli su da je to podrška bliskih osoba. Uz to, bila im je bitna i dobra informiranost o mogućnostima liječenja i destigmatiziranost ustanova u kojima se liječenje provodi. Kroz sam proces liječenja najbitnija im je bila duhovnost, grupna podrška i stručna podrška kroz koje su mogli mijenjati neke svoje obrasce ponašanja i misli, a kada se sve to skupi u jedno – to ih je uspješno podržalo u njihovom teškom putu, zaključila je Špaleta.