Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

projekti općine stankovci

Otvorit će se dječji vrtić, urediti nogometno igralište, postavljati led rasvjeta...

Autor:

03.01.2023. 16:21
Otvorit će se dječji vrtić, urediti nogometno igralište, postavljati led rasvjeta...

Foto: Arhiva ZLProračun Općine Stankovci za 2023. godinu iznosi 19,5 milijuna kuna, odnosno 2,6 milijuna eura što je oko 9 milijuna kuna ili 1,2 milijuna eura više nego prošle godine.


– Većina proračuna je ‘napumpana’ jer očekujemo povlačenje sredstava iz EU fondova za određene projekte, izjavio je Željko Perica, načelnik Stankovaca.


Potrebna školska dvorana


U prvom redu ističu se tri veća projekta čiju realizaciju očekuju tijekom godine. Projekt »Zaželi« uskoro kreće na području ove općine, a vrijednost mu je 500 tisuća kuna, odnosno oko 67 tisuća eura. Natječaj za zapošljavanje žena u sklopu projekta očekuje se već tijekom sljedećeg tjedna, pa bi sam projekt trebao krenuti već početkom veljače.
– U sklopu »Zaželi« planirano je zapošljavanje 10-ak žena, međutim, problem je što nemamo dovoljno žena s područja naše općine koje bi se zaposlile. Prednost pri zapošljavanju imaju žene starije od 50 godina s područja naše općine, međutim, ukoliko nema dovoljno takvog kadra, možemo zaposliti i mlađe. Interesa ima, otprilike bi se skrbile za minimalno 60, a maksimalno za 80 do 90 korisnika, rekao je Perica.


Drugi, izuzetno važan projekt je skorašnje otvaranje dječjeg vrtića s cjelodnevnim boravkom. Novi objekt u potpunosti je gotov te bi uskoro, kroz mjesec dana, trebao otvoriti svoja vrata za najmlađe mještane, na obostrano zadovoljstvo djece i njihovih roditelja.


Treći projekt odnosi se na rekonstrukciju postojećeg nogometnog igrališta zbog čega su u tijeku određene izmjene i dopune Prostornog plana.


– Postojeće igralište ima travnjak, golove, ali nedostaju tribine, svlačionice, prostorije za delegate. Djeca treniraju ovdje, a nemaju se gdje presvući. U planu je izgradnja spomenutih prostorija, sanitarnih čvorova, rasvjete. Projekt je vrijedan oko 1,5 milijuna kuna, odnosno 200 tisuća eura, kazao je načelnik te dodao kako su je ovoj Općini potrebna i školska dvorana.– Za njezinu izgradnju projektna dokumentacija i građevinska dozvola su gotove, ali će sredstva za njezinu izgradnju zatražiti Zadarska županija koja će ovaj projekt nominirati za sredstva iz EU fonda, istaknuo je Perica te dodao kao bi se još nadogradila i blagavaonica.


Europska sredstva za Pametno selo


Očekuju i europska sredstva za projekt Pametno selo, u iznosu od pola milijuna kuna, zatim za digitalizaciju Općine, aplikacije koje bi pomogle u radu. Drugi dio istog natječaja za kojeg je Općina Stankovci aplicirala za sredstva jest izgradnja Meteorološke postaje, dok se treći dio odnosi na nabavu 15-ak javnih bicikala koje će se postaviti na nekoliko stanica u općini, a oba projekta ukupno su vrijedna ok 67 tisuća eura.


– Od Ministarstva kulture zatražili smo sredstva, oko 200 tisuća kuna, za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Kaštela Budak. Dom kulture je završen, ali nam je potrebna oprema, pa smo i tu aplicirali kod Ministartsva kulture. Procjenjujemo kako bi bilo potrebno 140 tisuća kuna, odnosno 18.666 eura, a bespovratna sredstva iznose 14.666 eura, rekao je Perica.


Također, u planu je aplikacija za jednu od mjera u sklopu EU fondova, za izradu dokumentacije društvenog doma u Velimu, u iznosu od 100 tisuća eura. Radit će se i na interpretaciji kulturne baštine općine, pa je tako u planu obnova spomen-kapelice Nikole Tavelića.


A kako je područje Općine Stankovci područje s najvećim brojem starohrvatskih grobova, nekropola, te su provedena istraživanja, uskoro će se na tu temu održati i predavanje u muzeju u Zadru.Za trg 130 tisuća eura


Od ostalih većih planiranih projekata u Stankovcima tijekom ove godine krenut će se s zamjenom javne rasvjete. Podignut će se kredit, ne klasični, kako bi sva javna rasvjeta prešla na led tehnologiju. Uzimajući u obzir poskupljenje električne energije te velike uštede koje se dobiju s led rasvjetom, riječ je o isplativom projektu, čiji iznos se procjenjuje na dva milijuna kuna, odnosno 266 tisuća eura.


– U planu nam je napraviti i nekoliko dječjih igrališta u općinskim naseljima, urediti trg u Banjevcima što će koštati oko 130 tisuća eura. Također, u Velimu je u planu sanacija i rekonstrukcija županijske ceste i izgradnja nogostupa kojeg sada nema, a potreban je. Za to smo namijenili 180 tisuća eura, rekao je Perica.


Najavio je i projekt u suradnji s Općinom Pirovac, a riječ je o izgradnji Poslovnog inkubatora.


– To je novitet, potreban je našoj općini, ali ne možemo sami financirati projekt, pa je riječ o suradnji s našom susjednom općinom. Za projektnu dokumentaciju za izgradnju Poslovnog inkubatora osigurali smo u ovogodišnjem proračunu 20 tisuća eura. Također, u planu su nam izmjene PP-a za novu poslovnu zonu koja će se prostirati na 90 hektara, od čega je 60 namijenjeno za solarnu elektranu, istaknuo je načelnik Perica.


Od projekata koji kreću već s prvim mjesecom ove godine jest nabava kanti za odvajanje otpada, zeleni otoci te sanacija divljeg odlagališta koja će stajati 80 tisuća eura.