Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

stanovi na višnjiku

Odmak od prvog roka izazvao nervozu kod kupaca stanova. Doznajemo kada počinje useljavanje

Autor: Goran Šimunov

16.04.2024. 11:08
Odmak od prvog roka izazvao nervozu kod kupaca stanova. Doznajemo kada počinje useljavanje

Foto: SIGMA MATICAIako se projekt izgradnje stambenih zgrada istog investitora u Ulici Nikole Tesle na Višnjiku, na lokaciji bivšeg pogona B propale tvornice Bagat, uspješno provodi već pet godina te je dosad useljeno čak 13 zgrada, dio kupaca u zadnje dvije zgrade, 14. i 15., ne može dočekati njihovo useljenje.


Njihovu nervozu pritom pojačava i pritisak trgovaca od kojih su kupili, primjerice, kuhinjske elemente, spavaću sobu…, da to što prije isporuče svojim kupcima, a što također ovisi o službenom useljenju.


Investitor ove izgradnje je tvrtka Sigma Zadar iz Zagreba, koja je ulogu investitora preuzela od sestrinske tvrtke istog vlasnika, Sigma matice koja je 2022. godine brisana iz sudskog registra.
Jedna od vlasnica tako je na Redditu uputila pitanje svojim budućim zadarskim sugrađanima znaju li kakve su informacije s useljenjem u stanove u spomenute zgrade misleći, dakako, na zgrade 14. i 15. koje još nisu useljene.


Kupci se žale


– Suprug i ja smo prije tri godine kupili/naručili, plaćajući polovicu iznosa u kešu i ostatak na kredit, jednosobni stan. I sve je bilo po protokolu, kako se kaže. E sad, 17. ožujka 2024. je trebalo biti useljenje, ali kako znamo da ništa ne može biti savršeno, očekivali smo da s time kasne.


Danas smo probali, naglasak je na probali, kontaktirati s predstavnicima investitora te su nas, naravno, ignorirali, a na upit poslan mejlom uopće ne odgovaraju. Da se razumijemo, ne zovemo 30 puta na dan i ne šaljemo svakog dana novi mejl. Razumijem da je teško na točan datum sve obaviti.


Ali da nas ignoriraju, da se ne javljaju dokle su stigli sa završetkom izgradnje zgrada, to mi je neshvatljivo. P.S. Još se govori da odugovlače s dovršenjem radi jedne vanjske pločice i vanjskog parlafona.


Razumjela bih da je u pitanju veći problem poput vode ili struje, ali ovo je jako čudno, navodi ova vlasnica stana na Višnjiku koja se požalila kako zbog kašnjenja useljenja mora smirivati svojeg ljutitog supruga. Zahvalila je drugim »Redditovcima« što im se mogla barem nakratko požaliti.Komentirajući upite vlasnika stanova u 14. i 15. zgradi ovoga stambenog kompleksa na Višnjiku iz ureda prodaje investitora, Sigme Zadar, su nam potvrdili kako je 15. ožujka 2024. bio naveden kao dan primopredaje stanova, ali i kako je u ugovoru navedeno i dogovoreno odstupanje od 60 dana, odnosno do 15. svibnja.


Najavili su kako primopredaje stanova počinju s ponedjeljkom, 22. travnja. Sigma Zadar je zadnje dvije zgrade, 14. i 15., izgradila svaku s po 40 stanova. No broj stanova u svih 15 zgrada zgradi nije isti, a ove zadnje dvije zgrade izgrađene su s više stanova.


Povlaštena cijena


Zgrade u ovom kompleksu isprva su se razvijale u svrhu stambenog zbrinjavanja članova velikih nacionalnih sindikata u Zadru, kao što je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara i to u suradnji s tvrtkom Sigma matica.


U jednom starijem oglasu Sigme matice namijenjenom članovima ovog sindikata navedeno je kako cijena stanova iznosi 1.750 eur/m2 za prizemlje i 1.800 eur/m2 za katove. U cijenu je uključeno obavezno vanjsko ili garažno parkirno mjesto po cijeni od 6 – 8.500 eura.


Osigurano im je bilo subvencionirano kreditno financiranje u 100-postotnom iznosu. Ipak, prema nekim informacijama cijeli niz okolnosti je poremetio ovaj projekt, koronakriza koja je prekinula dobavljačke lance, potom rat u Ukrajini, a onda i snažna i dugotrajna inflacija. Zbog toga su imali velike probleme s isporukom naručenog materijala, a poslije i s radnom snagom.


Na mrežnoj stranici ove tvrtke navedeno je kako će stanovi biti izvedeni u kvadraturi od 31 m2 do 97 m2 s balkonom ili terasom ovisno o tlocrtnoj poziciji.


Ovaj stambeni kompleks izazvao je ogorčenje brojnih Zadrana zbog toga što pri ispunjenju uvjeta iz građevinske dozvole investitor nije morao osigurati ni najmanji udio zelenih površina, tako da uz zgrade gotovo uopće nema stabala, grmova ni travnjaka, a da ne govorimo o dječjem igralištu i drugim sadržajima.


Tvrtku koja je bila prvotni investitor u kompleks zgrada u Zadru, Sigma maticu, osnovalo je devet većih nacionalnih sindikata, a osoba ovlaštena za zastupanje, direktor bio je Zoran Kovač koji je prije gašenja Sigme matice projekt prebacio na svoju tvrtku Sigma Zadar.


U sudskom registru se može vidjeti kako je Kovač osnivao brojne tvrtke u različitim djelatnostima, većina tih tvrtki je brisana iz registra, no Sigma Zadar je i dalje aktivna.