Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

»Izdavaštvo na zadarskom području«

Od kulturnih institucija i udruga pa do vlastite naklade

Autor: Matea Raguž

23.11.2022. 09:00
Od kulturnih institucija i udruga pa do vlastite naklade

Foto: Filip GotovinaU prostorijama Znanstvene knjižnice povodom obilježavanja Dana grada Zadra otvorena je izložba »Izdavaštvo na zadarskom području« koja predstavlja ukupnu izdavačku djelatnost u razdoblju od godine dana, odnosno od studenoga 2021. do studenoga 2022. godine. Stotinjak nakladnika iz Zadarske županije objavili su 218 naslova tiskanih knjiga, četiri su naslova audiovizualne građe, dok serijske publikacije ove godine broje ukupno 43 naslova.


Prigodni je govor ovom prilikom održala djelatnica Znanstvene knjižnice Zadar i autorica same izložbe Mihaela Šimat, a svojim glazbenim izvedbama događaj upriličili i učenici Glazbene škole Blagoje Bersa Vice Ražov i Antonija Todorović.


Najzastupljenija vlastita naklada


Među brojnim je izdavačima tako i Sveučilište u Zadru koje je ove godine proslavilo dvadeset godina postojanja. Svojom je nakladničkom produkcijom izdalo 39 novih naslova. Od mnoštva sveučilišnih naslova izdvojena je monografija »Bibinje«, knjiga dobitnica Zlatne povelje koju je Sveučilištu dodijelio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Osim toga, na izložbi su prisutni još i vrijedni zbornici, sveučilišni udžbenici te knjige sažetaka koje prate međunarodne znanstvene skupove i konferencije.
Izdavačkim se radom istaknula i Ogranak Matice hrvatske u Zadru, koja je ove godine objavila čak 15 naslova koji pokrivaju široko područje književnosti. Zadarska je nadbiskupija također dala svoj doprinos izdavaštvu objavivši monografiju »Katedrala u Zadru« i svezak pod naslovom »Sv. Stošija – katedrala sv. Anastazije u Zadru«.


Ove se godine istaknulo i izdavštvo u vlastitoj nakladi. Kako naglašava Šimat, otisnuto je 17 naslova među kojima je najzastupljenija autorica Vesna Štulić, a zatim zadarski književnik Branimir Čakić koji je prošle godine objavio prvi nastavak romana »Divovi i bunari«. Ove je godine su tiskan drugi i treći dio njegove trilogije. U vlastitoj se nakladi ove godine javlja novi autor Denis Gurlica sa zbirkom poezije »Persona non grata«.


Muzejska i knjižničarska izdanja


Svoj su doprinos izdavačkoj aktivnosti dale i kulturne institucije Grada, među njima Državni arhiv u Zadru. Ustanova je ponosni vlasnik naslova »Kartografska zbirka Državnog arhiva u Zadru« autorice Tamare Šarić Šušak.


I muzeji su ove godine imali dvadesetak izdanja monografija i bogato opremljenih kataloga izložbi te brošura. Najviše je izdanja tako imao Narodni muzej Zadar koji je ove godine proslavio 190-tu obljetnicu osnutka, kao i Muzej antičkog stakla te Zavičajni muzej Biograd na Moru.


Gradska je knjižnica Zadar objavila naslov »Arbanaški bunari« autora Bernarda Kotlara i Serđa Dokoze. Djelo je to koje govori o nekim prošlim vremenima kada nije bilo lako doći do vode – simbola blagostanja i kulture. Znanstvena knjižnica Zadar izdala je ove godine izdala dvije knjige, a snimljene su i četiri zvučne.


Koncertni ured Zadar izdao je mnoštvo tiskanih programa koji prate koncerte, uključujući opširan katalog prigodom 62. Glazbenih večeri u sv. Donatu na hrvatskom i engleskom jeziku. Značaj ovogodišnjih glazbenih večeri bilo je sjećanje na nedavno preminuloga dirigenta, skladatelja i začetnika festivala, Pavla Dešpalja.


Škole i ustanove


Svojim su izdavaštvom značajne i udruge s područja Zadarske županije koje su ove godine objavile čak 28 novih naslova. Najviše izdanja imala je Udruga 3000 godina za dar sa čak deset naslova, među kojima se ističe naslov »Put u Havanu« autora Tomislava Marijana Bilosnića uvršten u Program kulturnog razvitka RH za 2021. godinu. Upravo je ona autoru, T. M. Bilosniću, donijela nagradu Ministarstva kulture za poticanje književnoga stvaralaštva.


Kao izdavači, bile su aktivne i gradske te županijske ustanove: Grad Zadar i Zadarska županija, Agencija Zadra NOVA, Javna ustanova Natura Jadera, kao i Pučko otvoreno učilište Obrovac. Osim njih značajne su i turističke zajednice, od kojih se posebno ističu Turistička zajednica grada Zadra, Zadarske županije, Grada Nina, mjesta Božava i Dugog otoka. Kada je riječ o općinama, ove su se godine izdvojile općine Galovac i Starigrad.


Agencija Zadra Nova objavila je dva naslova među kojima se istaknuo »Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu«, čiji je cilj olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine. Ovaj je rječnik izrađen u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i ukrajinskim veleposlanstvom.


Svojim su radom neizostavne osnovne i srednje škole s područja zadarske županije koje su ove godine izdale pet naslova. Svoje naslove su objavile OŠ Bartula Kašića, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, Gimnazija Vladimira Nazora i Srednja škola Obrovac.


Svi ovogodišnji naslovi mogu se pronaći u katalogu koji se svake godine priredi u tiskanom i mrežnom izdanju. Osim toga, izložbi se može pristupiti pristupiti i virtualnim putem preko mrežne ili Facebook stranice Knjižnice. Znanstvena knjižnica zahvalila je Državnom arhivu u Zadru na pomoći u realizaciji ove izložbe u virtualnom obliku. Zahvalnost su također izrazili autorima i izdavačima. Zbog njih, kažu, ova izložba već godinama živi i obogaćuje ljude koji žive na ovom području, ali i šire. Neizostavan su dio ovoga temeljitog uratka i djelatnici Knjižnice koji su radili na prikupljanju, obradi i čuvanju izdavačke produkcije našeg zavičaja.