Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

NA DNEVNOM REDU

Nekoliko važnih točaka obilježit će sjednicu Gradskog vijeća u utorak

Autor: Iva Bucić

23.03.2024. 08:33
Nekoliko važnih točaka obilježit će sjednicu Gradskog vijeća u utorak

Foto: Luka JeličićOsim prijedloga proračuna za 2024. godinu, sljedeći će tjedan pred vijećnike Gradskog vijeća Grada Zadra treći put stići prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zadra.


Tu su odluku vijećnici već u dva navrata odbili, jer su smatrali da se građanima neopravdano diže cijena odvoza otpada dok god se smeće odlaže na Diklu. Tada je oporba dizanje ruke uvjetovala otvaranjem CGO-a Biljane Donje, koji je trenutno u fazi probnog rada.


Odlagalište


Ako Gradsko vijeće ovaj put izglasa gradonačelnikov prijedlog, cijena odvoza otpada za kućanstva raste na 9,82 eura bez PDV-a, umjesto dosadašnjih 5,64 eura. Nekućanstva, od kojih su jedni do sada plaćali 14,35 eura, a drugi 28,70 eura, ubuduće će plaćati 15,57 eura.
Iako bi CGO uskoro trebao početi raditi punim kapacitetom, sanacija odlagališta Diklo ostat će na čekanju sve dok Gradsko vijeće Grada Zadra ne izglasa zakonit proračun. Naime, zbog djelovanja Grada pod tehničkim proračunom zaustavljena je izrada projektne dokumentacije za sanaciju odlagališta Diklo i izgradnja sortirnice. Na Diklo se godišnje doveze prosječno 35 tisuća tona otpada, a trenutno se ondje nalazi više od tri milijuna kubičnih metara smeća.


– Dinamika zatvaranja Dikla utvrđena je još 2019. godine, a naša je odgovornost prema građanima da nakon zatvaranja moramo biti spremni za sanaciju Dikla, ali za to je nužno potrebna podrška Gradskog vijeća jer ne možemo nastaviti izrađivati tehničku dokumentaciju u režimu tehničkog proračuna. Podršci se nadamo već na sljedećoj sjednici, a procijenjena vrijednost sanacije Dikla je 20 milijuna eura, kazao je početkom tjedna na kolegiju gradonačelnika Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.


Osim samostalnog financiranja ili financiranja iz nacionalnog proračuna, treća je opcija da se sredstva za sanaciju Dikla namaknu iz europskog Programa konkurentnosti i kohezije 2021. – 2027. u kojem je sa sanaciju pet odlagališta osigurano 18 milijuna eura.


– Imamo valjanu lokacijsku dozvolu koja ovog puta vrijedi do konačnog rješavanja imovinskih odnosa. Odjel za gospodarenje gradskom imovinom privodi kraju rješavanje imovinskih odnosa za čestice u privatnom vlasništvu, a nakon toga će se krenuti u rješavanje odnosa na česticama u vlasništvu RH, kazao je Dujela.


Stanogradnja


Vijećnici će, uz to, u utorak glasovati i o Odluci o uključivanju Grada Zadra u Program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje. Otprilike 100 stanova trebalo bi se napraviti na česticama nasuprot Osnovne škole Smiljevac.


Jedna od novosti bit će mogućnost davanja stanova u dugoročni najam i kasniji otkup za građane koji nisu kreditno sposobni. Nakon što Gradsko vijeće donese odluku, gradonačelnik će moći raspisati javni poziv s kriterijima za davanje u najam, a ponudit će se i otkup ustanovama radi zadržavanja deficitarnih kadrova.


– U zoni visoke izgradivosti, što znači da je moguća gradnja na površini od 1.000 kvadrata. Kada se to prevede u stanove, radi se o desetak tisuća kvadrata korisne površine, odnosno o stotinjak novih stanova, ovisno o njihovoj kvadraturi. Za to područje riješena je sva komunalna infrastruktura i može se odmah krenuti s gradnjom, kaže Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.


– Radi se o čestici površine 4.009 kvadrata, a za još 970 kvadrata trenutno smo u procesu rješavanja imovinskopravnih odnosa. To je zona visoke izgradivosti, tlocrtne površine tisuću kvadrata. Može se izgraditi do 100-tinjak novih stambenih jedinica za kupovinu, najam i rješavanje stambenog pitanja deficitarnim kadrovima.


Čestica je opremljena komunalnom infrastrukturom i u najkraćem se mogućem roku može krenuti s projektiranjem, naglasio je Kasap.


O pomorskom dobru


Dukić je podsjetio i kako se radi na infrastrukturi za gradnju obiteljskih kuća u Crnome, a natječaj za parcele očekuje se uskoro. Po POS-ovom programu u Zadru je dosad napravljeno 100 stanova, a do sada je podijeljeno 100-tinjak ključeva.


Osim proračuna i osam povezanih točaka o kojima su vijećnici već razgovarali na sjednici 18. prosinca, na dnevnom redu naći će se prijedlozi Programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti HGSS-ove Stanice Zadar, Strategije razvoja urbanog područja Zadar za razdoblje 2021. – 2027. i Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Zadra za 2024. – 2028. godinu, na temelju čega će se u Zadru dodjeljivati koncesije na pomorskom dobru.


Vijećnici će u utorak glasovati i o procjeni rizika od velikih nesreća za 2024. godinu za grad Zadar, a pred njima će se naći i prijedlozi Odluke o uvjetima i postupku raspolaganja nekretninama i prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Zadra na području Gospodarske zone Crno, potom prijedlog Zaključka o produljenju roka trajanja Konačne liste prioriteta za najam socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra, Odluke o izradi IV. izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja stambene izgradnje veće gustoće »Crvene kuće«, prijedlog Odluke o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja industrijsko-skladišno-servisne zone »Kosa«, Odluke o davanju suglasnosti gradonačelniku za zaključenje Ugovora o zamjeni nekretnina s HEP-om te prijedlozi Zaključaka o davanju suglasnosti na statute osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar.