Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

građanski odgoj

Nekić: Ne radi se o manipulaciji, nego o potpuno otvorenoj stvari

Autor: Iva Bucić

23.09.2023. 20:44
Nekić: Ne radi se o manipulaciji, nego o potpuno otvorenoj stvari

Foto: Luka JeličićGradski vijećnik i predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta optužio je HDZ i pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josu Nekića za manipulaciju rezultatima ankete oko uvođenja Građanskog odgoja. Naime, u anketi za iskazivanje interesa za sudjelovanje učenika u izvannastavnoj aktivnosti »Građanski odgoj« stoji da je predviđeni termin održavanja aktivnosti subota ujutro, što je Radeta protumačio kao pokušaj odbijanja roditelja od prihvaćanja Građanskog odgoja.


No, pročelnik Nekić objašnjava da o ravnateljima ovisi hoće li se Građanski odgoj održavati subotom ili nekim drugim danom.


– Održali smo sastanak s ravnateljima osnovnih škola grada Zadra i dogovorili se da će škole provesti anketu i da će pritom svaka škola napraviti svoj hodogram, nije nitko rekao da to mora biti subotom. No, s obzirom na to da većina škola radi u dvije smjene, tako je napisano. Vidi se na papiru da je subota zažućena, što znači da je to opcija.
Neće Petar Preradović ili Katolička škola Građanski odgoj izvoditi subotom, kada imaju nastavu u jednoj smjeni. Oni imaju prostora to izvoditi kroz tjedan. Ali Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje koja radi u tri smjene, njoj će to biti teško kroz tjedan napraviti, tumači pročelnik Nekić.


Iako se Radeti čini da je ovih dana na širim sastancima HDZ-a i u uredu pročelnika glavno pitanje bilo kako djeci i roditeljima nametnuti mišljenje o tome da je uvođenje Građanskog odgoja u osnovne škole loša ideja, pročelnik Nekić ističe kako nema apsolutno nikakve riječi o manipulaciji.


– Realizacija programa Građanski odgoj u zadarskim osnovnim školama dogovorena je i izglasana na Gradskom vijeću. Mi smo preuzeli odgovornost za realizaciju i mi smo to krenuli realizirati kako je dogovoreno, a dogovoreno je da će se najprije provesti anketa da se vidi interes učenika, pojašnjava Nekić.


Pri tom pročelnik ističe da je na sastanku s ravnateljima odlučeno da se izrada ankete povjeri Osnovnoj školi Šime Budinića, koja je prva u Zadru, još 2014. godine ušla u eksperimentalni program nastave Građanskog odgoja.


– Građanski odgoj važan je program i trebalo bi ga slušati što više učenika. Zato smo mi okupili sve škole iz Zadra, ne samo škole kojima je Grad osnivač. Ne radi se o manipulaciji, nego o potpuno otvorenoj stvari. U konačnici, ako se smatra da je to manipulacija, neka Gradsko vijeće osnuje povjerenstvo i radnu skupinu za uvođenje Građanskog odgoja u osnovne škole, pozvao je pročelnik Nekić.


Uvođenje Građanskog odgoja u osnovne škole bio je sastavni dio predizbornog programa SDP-a na zadnjim lokalnim izborima, a i sam je Radeta, kako je kazao, ostao iznenađen kada su gradonačelnik i službe Grada prihvatile njihov amandman.