Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

skupovi protiv covid mjera

Nastavljeno saslušanje dr. Damira Biloglava pred Časnim sudom HLK-a

Autor: Marina Vlakić

21.12.2022. 14:55
Nastavljeno saslušanje dr. Damira Biloglava pred Časnim sudom HLK-a

Foto: Arhiva ZLZbog sudjelovanja na skupovima protiv covid mjera protiv zadarskog liječnika obiteljske medicine i predsjednika Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu jučer je nastavljen postupak pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore.


Biloglav je prijavljen zbog sumnje da je svojim javnim istupima postupao protivno Kodeksu medicinske etike i deontologije koji propisuje postupanje u skladu sa spoznajama suvremene medicine i znanosti.


Časni sud Komore obrazložio je kako je postupak pokrenut zbog povrede ugleda liječničkog zvanja i postupanja suprotno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije u stavovima dr. Biloglava iznesenim na javnim skupovima.
– Bio sam na takozvanom Časnom sudu Hrvatske liječničke komore, što je već četvrti termin. Povod je poznat – moj javni istup 11. rujna 2021. godine, no sud je odlučio da će se postupak nastaviti 6. veljače iduće godine. Prihvatio je prijedlog pravnog zastupnika tužitelja da se u svojstvu svjedoka na strani tužitelja pozovu Bernard Kaić i Marko Kutleša.


Obojica su javnosti poznati kao covid-prvoborci. Odvjetnik tužitelja je za svjedoka predložio i Ladu Zibar, istu osobu koja me je i tužila. Može li biti nešto besmislenije, kakav odvjetnik moraš biti da to predložiš? Nakon ovih veleumnih prijedloga, sutkinja nas je zamolila da napustimo sudnicu kako bi sudbeno vijeće, ili kako se to već zove, donijelo odluku. Par minuta kasnije pozvani smo natrag te nam je priopćeno da Lada Zibar ipak neće biti pozvana.


Naravno, smisao ovog igrokaza je da se cijelom tom suđenju dade nekakav privid ozbiljnosti i objektivnosti, kazao nam je Biloglav nakon saslušanja na Časnom sudu Komore.


Bit će zanimljivo pratiti koju će odluku u ovom slučaju donijeti Hrvatska liječnička komora. Naime, Biloglav je, zbog sličnih optužbi u listopadu ove godine oslobođen na Općinskom sudu u Splitu. Na teret mu se stavljalo da je prošle godine na punktu Višnjik odbio cijepiti građane u sklopu mjera zaštite protiv širenja covida-19, zbog čega ga je Dom zdravlja Zadarske županije prijavio Ministarstvu zdravlja.


Oni su protiv Biloglava podnijeli tužbu te je postupak je, zbog preopterećnosti zadarskog Prekršajnog suda, delegiran sudu u Split, a sutkinja Marina Ivančević oslobodila ga je jer nije bilo dokaza za djelo za koje ga se je teretilo.