Subota, 30. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SVE MU OPROŠTENO

Nasilni svećenik nagrađen novom župom, a napadnuta časna "potjerana" iz Lijepe Naše

Autor: Toni Perinić

02.05.2023. 07:54
Nasilni svećenik nagrađen novom župom, a napadnuta časna

Foto: Arhiva ZLPrije godinu dana javnost je šokirao slučaj nasilnog župnika Sukošana i Debeljaka, don Domagoja Kelave koji je napao prvo časnu sestru, a nakon desetak dana svoju susjedu. Danas su mnogi šokirani epilogom toga nemilog događaja. Svećenik je dobio novi posao, a časna sestra je odselila iz zemlje.


Podsjetimo, svećenik je ispred župnog ureda, u vidno alkoholiziranom stanju najprije glasno vičući verbalno napao 70-godišnju časnu sestru, psujući je riječima »Jeb** ti mater«, da bi je potom udario zatvorenom šakom po licu, uslijed čega je časna pala na tlo. Nakon toga se udaljio u župni ured, a časna sestra je zbog udarca i pada na tlo zadobila vidljive ozljede lica i ogrebotine na laktu lijeve ruke. Za to djelo dobio je deset dana zatvora.


Nekoliko dana kasnije, svećenik opet napada, ovog puta 43-godišnju ženu, svoju susjedu koja je zadobila lakše tjelesne ozljede. Za drugi napad dobio je 17 dana zatvora, ali je nakon donošenja presude odslužio tek dva dana, s obzirom na to da je tijekom postupka boravio u istražnom zatvoru.
Tijekom navedenih događaja, Zadarska nadbiskupija se ispričala žrtvama, pokrenula kanonski postupak protiv svećenika, zabranila mu održavanje misa, ispovijedanje te ga u konačnici udaljila sa župa. Međutim, mjere i zabrane su za nasilnog svećenika stvar prošlosti.


Naime, u adresaru Zadarske nadbiskupije stoji kako je don Kelava dobio novi posao – imenovan je upraviteljem Župe Uznesenja BDM na otoku Ravi. Iz Nadbiskupije su nam potvrdili navedeno, ističući kako je Kelava upravitelj otočne župe – već pet mjeseci.


– Od Božića 2022., don Domagoj Kelava je upravitelj Župe Uznesenja BDM na Ravi, navodi se u priopćenju te još jednom osuđuje učinjeno, ali s nadom kako se neće ponoviti.


– Nakon kaznenog postupka te ispunjenja kaznenih i disciplinskih mjera zbog lošeg i neprihvatljivog ponašanja koje Crkva osuđuje i zbog kojih žali, gajimo nadu i povjerenje u popravak, navodi se u odgovoru Nadbiskupije te izražava isprika žrtvama i svima koji su zbog neprimjerenog ponašanja u spomenutom slučaju bili povrijeđeni.


U crkvenim krugovima je, naime, poznato kako se svećenici na otoke šalju »po kazni«, a vrijeme zadržavanja na istima ovisi o njihovom daljnjem djelovanju i ponašanju.


Kad smo prošle godine posjetili napadnutu časnu sestru Anetu, ona nam je kazala kako će istina osloboditi – u ovom slučaju istina je svećenika premjestila na novu župu, a časnu »potjerala« izvan granica Lijepe Naše, u novi samostan.