Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

slika Giovannia Marinonia

Narodni muzej Zadar primio donaciju vrijedne umjetnine

Autor: Portal ZL

09.01.2023. 11:15
Narodni muzej Zadar primio donaciju vrijedne umjetnine

Foto: Narodni muzej Zadar

NFCACF (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation) darovala je odjelu Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar vrijednu umjetninu. Riječ je o slici Giovannia Marinonia, Dominikanski fratar, tempera i zlato na drvu, dimenzija 112.4 x 47 cm.


U ime NFCACF-a, sliku je voditelju odjela Muzej grada Zadra Hrvoju Perici u Zagrebu uručio dr. Dinko Podrug, voditelj komisije za donacije umjetnina NFCACF-a.


– Sliku Giovannia Marinonia, Dominikanski fratar, tempera i zlato na drvu, nastalu u Italiji oko 1500. godine, predložio sam  za donaciju Narodnom muzeju Zadar zbog njene tipičnosti za svoje doba i vezanosti za Veneciju.


Pretpostavka je, da je na slici fratar Giacomo Salomoni, rođen 1231. u Veneciji u jednoj od starijih patricijskih porodica uz kojeg su se vezivala izlječenjima i proročanstva te je bio redovnik, a kasnije i prior nekolicine samostana. Odmah po njegovoj smrti 1314. osnovano je bratstvo za promicanje njegove veneracije te je u ranim 1500-tim proglašen svecem.


Prije stotinjak godina njegova je urna  prenesena u baziliku Sv. Ivana i Pavla u Veneciji. Na slici je prikazan  kako jednom rukom blagoslivlja, u drugoj drži i Bibliju i raspelo i Marijin cvijet, a na ramenu mu je golub koji reprezentira Duha Svetoga. Vidio sam nekoliko raznih kompozicija iz ranog 15. i 16. stoljeća koje na sličan način prikazuju vjerojatno taj isti lik.


Zbog popularnosti te kompozicije, lako je moguće da se u Zadru u to doba nalazila koja takva slika. Slika je desetljećima bila u Brooklyn Museumu u New Yorku, pa nastojim dobiti još dodatnih informacija o njoj.“ – Dinko Podrug, donator


– Ova iznimno vrijedna donacija još jednom je dokazala kako je Narodni muzej Zadar bitan dionik u očuvanju baštine, a ovakve primjere potrebno je iskoristiti kao poticaj u ostvarivanju novih muzejskih ideja i koncepata. U tom kontekstu će i ova donirana umjetnina postati dijelom stalnog izložbenog postava u Narodnom muzeju Zadar, rekla je ravnateljica Renata Peroš.