Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

PRIVREMENO RJEŠENJE

Nakon prepuštanja Marine Zadar LUZ-u, čeka se natječaj za koncesiju

Autor: Iva Bucić

10.02.2024. 15:56
Nakon prepuštanja Marine Zadar LUZ-u, čeka se natječaj za koncesiju

Foto: Arhiva ZLZapušteni prostor bivše kockarnice u Ulici Ivana Meštrovića kroz godine se pretvorio u improvizirano smetlište koje izaziva zgražanje. No, zgradu u sklopu Marine Zadar, koja ugrožava prolaznike i obližnje stanare, uskoro bi službeno trebala preuzeti Lučka uprava Zadar, kojoj je Vlada privremeno povjerila upravljanje atraktivnom lukom u središtu Zadra.


Na taj su način prvi put u praksi provedene odredbe čl. 75. novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koje se tiču privremenog gospodarskog korištenja pomorskog dobra, a izvanredna okolnost zbog koje je Vlada donijela ovakvu odluku je sprječavanje eventualne štete koja bi se mogla dogoditi uslijed odsustva skrbi nad plovilima ili problema s vezanjem brodova u ovoj luci nautičkog turizma.


Foto: Arif Sitnica


Dok se ne odabere novi koncesionar, LUZ je dužan voditi brigu o održavanju, upravljanju, zaštiti i unaprjeđenju lučkog područja i pomorskog dobra, osigurati nesmetano obavljanje lučkog prometa, tehničko-tehnološkog jedinstva i sigurnost plovidbe te osigurati pružanje usluga od općeg interesa, usluge dizanja i spuštanja plovila te druge usluge nužne za funkcioniranje luke. Osim toga, dužni su ponuditi ugovore o radu radnicima Tankerkomerca koji su zaposleni u luci te osigurati red, čuvanje i zaštitu objekata, plovila i opreme, a vlasnicima plovila koji imaju zaključene ugovore o vezu dužni su ponuditi nove ugovore, na vremenski ograničeno razdoblje od godine dana.
Deset je godina prošlo otkako je Vlada raspisala natječaj za 30-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke nautičkog turizma, no unatoč velikom interesu koncesionar nikada nije odabran. Umjesto toga uslijedili su dugogodišnji sudski sporovi države s Tankerkomercom, koji je tvrdio da su sporne čestice njegovo vlasništvo jer mu je odlukom Skupštine Općine Zadar iz 1982. godine dodijeljeno pravo korištenja na pomorskom dobru. Unatoč desetljećima ulaganja u lučko područje i infrastrukturu – a govori se o ulaganjima u iznosu od 40 milijuna eura, Tankerkomerc nikada nije plaćao koncesiju za korištenje pomorskog dobra – niti je u konačnici to od njih itko ikada tražio.


Na kraju sudske trakavice, presuđeno je u korist države, koja je u listopadu luku i pomorsko dobro na privremeno gospodarsko korištenje predala Lučkoj upravi Zadar. Ta primopredaja, valja napomenuti, i dalje nije finalizirana, no LUZ je još 19. siječnja raspisao natječaje zapošljavanje, a osim voditelja marine tražili su stručnog suradnika za marketing te lučkog nadzornika.


Novi natječaj za dodjelu koncesije Ministarstvo bi trebalo raspisati u roku od godine dana.