ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Završen vrlo uspješan STEM tjedan

Na više od 40 radionica djeca i mladi naučili su kako koristiti STEM vještine i znanja

Autor: ZL Promo

31.05.2023. 12:30
Na više od 40 radionica djeca i mladi naučili su kako koristiti STEM vještine i znanja

Prošlog vikenda, sa dinamičnim subotnjim jutrom na Trgu 5 bunara uz zanimljive, interaktivne i pokazne radionice za djecu i mlade te kino projekcijama filmova „Wall-E“ i „Greta“ u subotu i nedjelju, uspješno je završen STEM tjedan u Zadru.  Na Trgu 5 bunara punih tjedan dana posjetitelji su mogli naučiti sve što ih je ikada zanimalo o STEM vještinama, ali i sudjelovati u više od 40 atraktivnih radionica i aktivnosti.


STEM tjedan održao se od 22. do 28. svibnja na Trgu 5 bunara u Zadru, kao središnja aktivnost u sklopu projekta “darZA sySTEM – STEMiziraj se!” za popularizaciju STEM vještina i znanja za sve građane grada Zadra i okolice. U tome periodu Zadar je bio mjesto igre i znanja što su potvrdili brojni posjetitelji i djeca koji su sudjelovali u raznim aktivnostima bogatog programa.Bilo je tu zanimljivih panela, školskih debata, poučnih predstava, edukativnih i atraktivnih radionica za sve uzraste djece, filmskih projekcija, igre, zabave i druženja, a djeca i mladi, kao i svi ostali posjetitelji STEM tjedna naučili su kako koristiti STEM vještine u svakodnevnom životu.


Mnogobrojni posjetitelji dokaz su uspješnosti STEM tjedna, s posebnim naglaskom na sudjelovanje djece i mladih, kojima je cijeli program bio prvenstveno i namijenjen.„Organizirali smo cijeli niz zanimljivih radionica i aktivnosti i izuzetno smo zadovoljni odazivom sudionika, posebno djece koja su pokazala veliko zanimanje za STEM. Vjerujem da smo sa ovim događanjem svim posjetiteljima na najbolji mogući način približili koncept STEM-a i pobudili interes za STEM. Hvala Gradu Zadru i Sveučilištu u Zadru, našim projektnim partnerima na podršci i pomoći, a posebno veliko hvala svima sudionicima, školama i dječjim vrtićima, koji su aktivno sudjelovali i posjećivali STEM tjedan.Nadamo se da će ovakva manifestacija postati tradicija i da ćemo i slijedeće godine ponovo imati STEM tjedan u Zadru.“, istaknuo je  Anto Marjanović, predsjednik udruge „Robotic“, koja je jedan od organizatora STEM tjedna i nositelj projekta “darZA sySTEM – STEMiziraj se!”.


Svoj veliki doprinos organizaciji i izvedbi STEM tjedna dala je profesorica matematike Anita Šimac iz Osnovne škole Petar Preradović, koja je između ostalog samostalno održala dvije radionice na temu matematike i 3D printanja, dok je s kolegicom Renatom Cvetkoski održala radionice o svjetlosnom onečišćenju te o proširenoj stvarnosti.„Bila mi je čast i iznimno zadovoljstvo sudjelovati u ovogodišnjem STEM tjednu u sklopu provedbe projekta “darZaSystem – STEMiziraj se!”. STEM koncepti potiču razvijanje bitnih vještina i kompetencija, uključujući kritičko i logičko razmišljanje, timski rad te pomažu razvijanju novih načina razmišljanja potičući znatiželju i inovativnost. Uz ovakva događanja uvode se svi ovi koncepti od najranije dobi te se na taj način grade vještine potrebne za cjeloživotni razvoj.Uz udrugu „Robotic“ vrijedni predavači iz zadarskih osnovnih škola održali su preko trideset radionica. Moja želja je motivirati svu djecu da se ohrabre i istraže sve što STEM nudi, jer to je budućnost. Uz STEM vjerujem da se možemo suprotstaviti važnim izazovima kao što su klimatske promjene, a ujedno pripremamo djecu za poslove budućnosti.“, naglasila je Anita Šimac.Organizatori STEM tjedna su Udruga za robotiku, inovativnost i kreativnost “ROBOTIC” i Grad Zadar koji su, uz Sveučilište u Zadru, nositelji projekta “darZA sySTEM – STEMiziraj se!” u sklopu kojeg se održala manifestacija.  Projekt, vrijednosti 349.174,30 EUR, sufinanciran je u okviru Europskog socijalnog fonda 2014-2020., a započeo je 30. prosinca 2021. godine i traje do 30. prosinca 2023. godine.Popularizacija učenja kroz razvoj STEM vještina, kritičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanje samostalnog kreativnog razvoja djeteta, ali i njegovog mentora, čini srž ovog projekta.


Ukoliko želite naučiti više o STEM vještinama i tome kako se one primjenjuju u svakodnevnom životu, pratite društvene mreže udruge „Robotic“ za objave o budućim aktivnostima te posjetite službenu stranicu www.stemrobotic.hr
Projekt “darZA sySTEM – STEMiziraj se!” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Zadra.