Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NEDOSTATNI KAPACITETI

Mnogi studenti u unajmljenim stanovima neće dočekati ispitne rokove

Autor: Doria Kolanović

08.02.2023. 10:41
Mnogi studenti u unajmljenim stanovima neće dočekati ispitne rokove

Foto: Arhiva ZL‘Ljeto na vrata, domaći na cestu’, kao da je moto nekih dalmatinskih stanodavaca. Zbog bolje zarade veliki broj stanodavaca iznajmljuje stanove do ljeta, kako bi hrvatske studente i radnike zamijenili turistima.


Naravno, kad sezona pokuca na vrata, smiješi se puno veća zarada nego ona koju bi imali da prostor iznajmljuju kroz cijelu godinu domaćima. Što to znači? Hoće li pronalazak stana koji se iznajmljuje na dugoročno u Zadru i ostatku Dalmacije postati nemoguć, ili je već postao?


Za mlade je ovo osobito težak period, potrebno je stati na vlastite noge, a kad ih u tome sprječavaju mnoge okolnosti kao što su cijene stanova i suluda poskupljenja osnovnih potrepština kao da Hrvatska ima standarde kojima ih može opravdati, onda postaje još teži. Javna je tajna da mnogi mladi žive s roditeljima i dugo nakon završenog školovanja i pronalaska posla.
Poznato je također da je u Hrvatskoj otplaćivanje kredita kao priča kojoj nema kraja. U vrijeme osamostaljivanja mladi žele poduzeti korak više, pa tako i odseliti se. Snovi se uglavnom ruše kad ispod oglasa za omanji stan stoji vrtoglava cijena najma, a odmah iza nje ‘dostupno samo izvan turističke sezone’.


Iznajmljivači žele bolju zaradu


– To nije problem samo u Zadru, već u cijeloj Dalmaciji. Ljudi se bave turizmom, a nekima je to jedini izvor prihoda. Situacija je takva da su iznajmljivači na neki način prisiljeni otkazati ugovore ili se dogovoriti sa studentima, odnosno s onima kojima iznajmljuju.


Ne kažem da je to ispravno i da trebaju postupiti na takav način, ali netko tko bi se trebao pobrinuti za studente nisu privatni iznajmljivači i netko tko se bavi turizmom, netko tko ima kategorizirani objekt, već država koja bi trebala raditi na povećanju kapaciteta u studentskim domovima i takvoj infrastrukturi, govori Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača Zadar dodajući kako oni koji se profesionalno bave turizmom, iznajmljivači koji pokušavaju biti profesionalni u tom segmentu posla, definitivno ne iznajmljuje studentima smještaj.


– Oni koji iznajmljuju studentima dobro su upoznati s ispitnim rokovima i do kojeg mjeseca je studentima potreban smještaj, tako da je to stvar njihova međusobnog dogovora. Vlasnici tih stanova sami određuju koga žele u svojim stanovima i na to se ni na koji način ne bi moglo ni trebalo utjecati, s obzirom na to da se radi o privatnom vlasništvu.


Vrlo je bitno da se pazi na to kakva se vrsta ugovora potpisuje i je li to ovjereno kod javnog bilježnika i o kakvim je ugovorima u konačnici riječ, priča ovaj iznajmljivač.


Ugovori o najmu stana


Neki su, čini se, iskoristili i odlazak kune u povijest kao razlog dizanja cijena.


– Zasad nemam podatak da su cijene najma stanova porasle, vjerojatno jer je to sve još uvijek friško, vidjet ćemo kroz naredni period. Cijene su i prije bile iskazane u eurima, stoga ne vidim pravi razlog za poskupljenja najma. Cijene su i ovako previsoke, za dodatna poskupljenja jednostavno nema elemenata.


S druge strane, na svima koji traže stan na dugoročni najam jest da se snalaze na ovakvom tržištu kakvog imamo i ako ulaze u aranžmane da obavezno rade ugovore o najmu i ne potpisuju nešto u što nisu sigurni, ne ulaze u sivu zonu, jer će u protivnom gotovo sigurno biti prevareni, kaže Radeta te dodaje kako je potrebno urediti i definirati zakon.


– Svugdje gdje zakon nije definiran, nalazi se prostor za manipulaciju. U potpunosti se slažem da bi se oni koji se bave turizmom trebali izjasniti da je upravo to ono čime se bave, turizam i kratkoročni najam, a oni koji se bave dugoročnim iznajmljivanjem, trebali bi se izjasniti da se bave time. Tada bi stanje bilo transparentno i čišće nego što je sad, zaključuje Radeta.