ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

stara vaga

Mirko Blaće vratio u funkciju simbol Ulice Madijevaca, ali i jednog života

Autor: Vesna Benić

06.06.2023. 17:23
Mirko Blaće vratio u funkciju simbol Ulice Madijevaca, ali i jednog života

Foto: Vesna BenićStara mehanička vaga, simbol grada, u Ulici Madijevaca 8 ponovno radi zaslugom Mirka Blaće. Ova žuta vaga, zaštitni znak kamene uličice iza crkve sv. Marije nedavno je bila na udaru vandala i demolirana. Je li bila riječ o pokušaju krađe sitnog novca to se još ne zna. Mirko je odlučio ponovno je osposobiti kako bi Zadrni i turisti mogli ubaciti 20 centi i izvagati se.


S barba Mirkom i njegovom kćeri Danijelom našli smo se u Ulici Madijevaca i primijetili da vaga privlači pogled brojnih turista. Neki su je na krivi način upotrijebili. Nisu znali da je potrebno prvo stati na vagu, potom ubacit 20 centi i tek tada vidjeti rezultat pa smo turistima pokazali kako radi vaga koju barba Mirko, s 83 godine, održava na »životu«.


– Želio sam popravit vagu zato što je moja i ja nju održavam već 50 godina. Stara je preko 80 godina pa smo sigurno vršnjaci. Vaga je moje vlasništvo, nedavno su je opet neki razbili i nisam je mogao ostaviti razbijenu. Razbili su je sigurno pedeset puta u pedeset godina.

Pokrali su novac puno puta. Prijavio sam dva puta policiji, jedanput su pronašli tko je to učinio. Rekao sam da mene ne zanima novac, nego samo da mi se više ne razbija vaga. Ta vaga je stara priko osamdeset godina.


Na njoj više nema originalnih dijelova, samo dva komada, a ostalo je sve moj ručni rad, ističe barba Mirko i dodaje kako je dosta vremena čekao grafičara da mu napravi brojčanik, sada je druga kazaljka na vagi.


– Vaga sada ispravno radi. Ali neće moći ona izdržati dovoljno ljudi, jer znaju po četiri pet najedanput stati na vagu. Ubacili bi novac i kada vaga ne bi izvagala njihovu kilažu, udarali bi je nogom, priča barba Mirko koji je u istoj ulici 48 godina imao svoj prostor i obrtničku radnju i to sve do mirovine.Došla je digitalna tehnika i mehaničke vage više se ne proizvode, pa je barba Mirko shvatio da je došlo novo vrijeme.


– Najvažnije mi je da je moja vaga izdržala vašu kilažu, mada mislim ako puhne bura otići ćeš u zrak jer vidim da nemaš pize (utege) u džepovima, našalio se barba Mirko.


Ponosan je na kćer Danijelu i sina Tomislava, ali kaže kako bi volio da je imao četvero djece. Njegov životni moto je – raditi i samo raditi.