Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

betonizacija grada

Meštrović: Nakon svake veće kiše grad postaje "gusterna"

Autor: K.E.

29.11.2023. 12:17
Meštrović: Nakon svake veće kiše grad postaje

Foto: Luka JeličićTijekom aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća, nezavisni zastupnik Enio Meštrović govorio je o problemu poplava na prometnicama nakon svake veće kiše te postavio pitanju gradonačelniku Dukiću kako Grad planira riješiti taj problem.


– Kad govorimo o razvoju grada Zadra kako vi kažete da napreduje da se razvije, može se reći da napredujemo u gradnji stanova na svakom slobodnom prostoru i poništavanju zelenila u zadanom postotku. Zbog toga se događa da sva dvorišta vrše službu slijevnih područja za ulice grada, ali i sam Zadar koji postaje gusterna.


Nijednu jaču kišu kanalizacija ne može podnijeti. Iz svakog dvorišta sve ide na cestu jer nema više upojnih površina koje su imala svojstva upiti svu tu kišu. Moje pitanje je kako ćete riješiti to pitanje u budućnosti jer nitko neće svoja dvorišta prekopati i ostaviti upojne površine te je već sada gotovo svako područje Zadra betonizirano i devastirano, upitao je Meštrović.
Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap, rekao je kako imaju puno projekata koji bi riješili takav problem, no da se na te natječaje nitko ne prijavljuje.


– Podsjetit ću kako je raspisan natječaj za izgradnju osme faze oborinskog kolektora visoke zone u iznosu od 3,2 milijuna, koji treba ići od rotora na Meladi sve do uvale Maestral. Nažalost na taj natječaj, kao i na još nekoliko natječaja u posljednja dva mjeseca za sustave odvodnje kao što je Put Vrela, nitko se nije javio.Taj kolektor visoke zone zapravo je cijev opsega 2,5 metra koja bi kupila vodu od Puta Bokanjca i zbrinula bi područje i lijevo i desno. Zbrinjavanje svih oborinskih voda na privatnoj čestici, u pravu ste, svatko bi trebao zbrinuti nakupljenu vodu na svojoj čestici, rekao je Kasap.


Meštrović je na to odgovorio kako ovdje nije riječ o nekakvom velikom kolektoru od dva metra, nego o tome kako Zadar pliva nakon svake veće kiše.


– Iz svakog dvorišta koje je betonirano i nema zelenila automatski svaka kiša izlazi na ulice. Mi smo devastirali cijeli grad jer se na svakom kvadratu morao izgraditi jedan apartman da bi sada imali dvije trećine praznih stanova. Kako smo razvijeni? Doveli smo se u situaciju da imamo svako malo poplave. Hoćemo morati na svakoj cesti izgraditi takvu cijev od dva metra da pokupi svu tu kišu, upitao je Meštrović.


Gradonačelnik Dukić naglasio je kako moramo biti svjesni klimatskih promjena i ovakvih bujičnih nevremena i nepogoda.


– Nije isto kada padne 50 litara u jednom satu ili u jednom danu. Kad netko izlije 300 litara odjedanput, kako je to bilo s kišom 11. rujna 2017., to nije isto te nema sustava koji će to zbrinuti. Ali da se treba pripremati na takve klimatske uvjete naravno da treba. I treba taj dio zelenila čuvati i taj se dio događa u izmjenama prostornog plana i da zelenilo Zadra bude veće. Ali onako kako treba i kako kaže struka, kazao je Dukić.