Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

uredba vlade

Matek: Spajanje Vodovoda i Odvodnje je već u tijeku

Autor: Nikolina Lucić

15.09.2023. 11:27
Matek: Spajanje Vodovoda i Odvodnje je već u tijeku

Foto: Arif SitnicaDok Marjana Botić uime Kluba vijećnika Akcije mladih zaziva spajanje dviju gradskih komunalnih tvrtki, Odvodnje i Vodovoda, direktor potonje tvrtke Tomislav Matek joj poručuje da se malo bolje upozna s važećim zakonskim propisima.


– Prvo, Grad Zadar i Gradsko vijeće nisu nadležni izglasati ili donijeti takvu odluku, jer tvrtka Vodovod d.o.o. nije u isključivom gradskom vlasništvu. U strukturi vlasništva nad našom tvrtkom participiraju i općine s područja Zadarske županije, tako da bi bilo kakva odluka o spajanju Vodovoda i Odvodnje bila zadatak Županijske skupštine.


Drugo, spajanje naših dviju tvrtki već je u procesu i to zbog novih zakonskih regulativa koje je donijela Vlada, poručio je Matek.


Vodovod učestalo krši propise
Dok Botić u dopisu piše kako je spajanje dviju tvrtki potrebno na temelju dokaza dugogodišnje loše prakse i brojnih primjedbi građana o načinu rješavanja pitanja iz komunalnih vodnih usluga, osobito nezakonite procedure naplate dugovanja tvrtke Vodovod Zada na način da se isključuje dovod pitke vode korisnicima; navodnim dužnicima, iz čega je vidljivo kako ovo gradsko javno komunalno poduzeće, unatoč suprotnim izjavama direktora te tvrtke, nije usklađeno s pozitivnim propisima Republike Hrvatske kojima se reguliraju način pružanja vodnih usluga, kao i zaštita potrošača, Matek nam govori kako je takva inicijativa samo mlaćenje prazne slame.


– Osobito je vidljivo kako se u poslovanju tvrtke Vodovod Zadar krše propisi iz Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o komunalnom gospodarstvu, budući da direktor ove tvrtke samovoljno primjenjuje odredbe Zakona o vodom gospodarstvu koje je za javno komunalno poduzeće opći zakon, a koji regulira gospodarenje vodama.Iz toga je i laiku vidljivo kako je dugogodišnjom nebrigom osnivača ove tvrtke, Grada Zadra i drugih jedinica lokalne samouprave, dozvoljeno da akt o osnivanju tvrtke Vodovod Zadar godinama ostaje neusklađen s novijim zakonima koji reguliraju poslovanje komunalnih društava i odnos prema potrošačima, što direktoru lokalnog komunalnog društva ostavlja mogućnost da provodi protuzakonitu štetnu praksu, poručila je Botić.


Odluka Ustavnog suda


S druge strane direktor Matek otkriva kako je Uredba na kojoj će se temeljiti pripajanje Odvodnje i Vodovoda na snazi od 15. srpnja. Iako je početkom godine Ustavni sud privremeno obustavio provođenje Uredbe, ona je sada važeća i primijenit će se u slučaju zadarskih komunalnih tvrtki.


Podsjetimo, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama skupa s brojnim gradovima i općinama podnio je i Grad Metković zatraživši obustavu postupka spajanja komunalnih poduzeća i formiranja uslužnih područja, pauzirajući tako privremeno provođenje Uredbe koja je na snagu stupila 8. siječnja. Njome su formirana uslužna područja za pružanje vodnih usluga.


Vijećnica Botić, pak, dalje u svojem dopisu navodi kako postoji izrazita potreba da se rad društava Vodovod i Odvodnja uskladi sa zakonskim propisima za komunalnu vodnu djelatnost, racionalizira i unaprijedi njihovo poslovanje, te omogući kvalitetnija zaštita potrošača, korisnika usluga i voda, te u konačnici bolje financiranje unaprjeđenja vodne infrastrukture iz sredstava EU fondova.


Matek nam kaže kako je slanje ovog dopisa gradske vijećnice Akcije mladih samo primjer jeftinog političkog prikupljanja bodova, budući da se u objema tvrtkama ionako već razgovara o pripajanju i okrupnjavanju područja rada i djelovanja.