Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

verbalni obračun

Konferenciju Akcije mladih zasjenio incident: “Nedužne ljude uvlačite u svoje obračune”

Autor: Matea Guzalić

31.10.2023. 13:39
Konferenciju Akcije mladih zasjenio incident: “Nedužne ljude uvlačite u svoje obračune”

Foto: Mislav KlanacNakon što je Mario Paleka podnio ostavku na mjesto direktora TZG Zadra, vijećnici Akcije mladih, čije je djelovanje dovelo do same ostavke, sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su tražili ostavku čelnih ljudi – gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića, te zamjenika gradonačelnika Ante Babića.


Glavni razlog zahtjeva za ostavkom je uloga gradonačelnika Dukića u kontroverznom putovanju u New York, tijekom kojeg su se koristila proračunska sredstva koja su trebala biti utrošena na poboljšanje kvalitete života u gradu. Akcija mladih tvrdi da je ovo putovanje, koje je privuklo pažnju javnosti i izazvalo kritike, bilo skandalozno i da je došlo do neprikladnog trošenja novca građana.


– Jučer se dogodio presedan na zadarskoj političkoj sceni. Direktor Turističke zajednice Zadar Mario Paleka je, navodno radi moralnih razloga, podnio ostavku. No, mi želimo istaknuti jednu drugu činjenicu – nije nam jasno kako se to časnika palube poziva na odgovornost, a kapetana broda se pušta sa strane. Zna se da je gradonačelnik Dukić jedan od sudionika tog skandaloznog puta u New York gdje su se trošila proračunska sredstva koja su trebala biti utrošena na uređenje svih stvari koje su potrebne za poboljšanje kvalitete života u gradu.

Stoga mi tražimo ostavku gradonačelnika Dukića i njegovog zamjenika Babića, a nakon toga ćemo mi kao gradski vijećnici prvi ponuditi ostavku. Ovo je jedna nakaradna i specifična situacija, možda i u cijelom demokratskom svijetu gdje izvršna vlast nema većinu u gradskom vijeću, a odluke i proračun prolaze te se na ovakav netransparentan način troše novci. Cijela ova priča treba proći reviziju i ponovno ići pred birače, izjavio je Ante Rubeša.


Marjana Botić izrazila je zabrinutost zbog nedostatka pravne države u Hrvatskoj, tvrdeći da USKOK, DORH i MUP ne obavljaju svoj posao kako treba, a upozorila je i na ponude za privatizaciju HNK nogometnog kluba Zadar.


– Zašto ovdje ne reagira vrh HDZ-a? Zašto Andrej Plenković dopušta da se rade pritisci na državne institucije? Ne brinem o Paleki jer će on ponovno završiti u nekoj drugoj gradskoj firmi i biti će zbrinut, već brinem o tome što u Hrvatskoj ne postoji pravna država. Što se tiče Dukića, on ne odstupa jer zna da će ga HDZ štititi od bilo kakvog progona.


Zanima me kad će izbiti videozapisi s raznih restoranskih zabava gdje su se odvijale nelegalne i proceduralno nemoguće ponude za privatiziranje HNK nogometnog kluba Zadar. Nažalost, u Hrvatskoj je pravilo da USKOK, DORH i MUP ne rade svoj posao i zato se ovako blamiramo, a ove blamaže trebaju prestati ako želimo da nam djeca žive normalno u ovom gradu i u ovoj državi, kazala je Botić, dok je Marko Pupić Bakrač naglasio da odgovornost za putovanje u New York pripada isključivo gradonačelniku Dukiću.– Činjenice su da je Branko Dukić gradonačelnik i predsjednik Turističke zajednice, što znači da je on vođa puta u Ameriku, a ne Mario Paleka. To što je Paleka planirao put, nema nikakve veze. Mogla ga je planirati i turistička agencija jer je to bilo turističko putovanje, a to ne znači da bi onda sama agencija bila kriva za ono što se događalo tamo.


U Americi je Dukić iskompromitirao sam sebe, on je na tim slikama i snimkama, a također je iskompromitirao i druge. Zbog moralnih razloga Paleka daje ostavku, a Dukić je ne daje – da li to znači da Branko Dukić nema morala? Od samog početka tražimo da se provedu izbori za gradonačelnika i za gradsko vijeće. Zadar je iznad svih nas i ne možemo držati ovaj grad kao taoca s jednim nefunkcionalnim gradonačelnikom i s nefunkcionalnim gradskim vijećem, rekao je Pupić Bakrač.


Roko Tadin, još jedan član Akcije mladih, istaknuo je važnost dobivanja konkretnih odgovora o troškovima putovanja te je najavio da će ti odgovori biti javno objavljeni.


– Zašto želimo zaustaviti ovu suludu priču ostavkom? Zato što još uvijek nismo dobili odgovore na brojna pitanja, između ostalog, koliko je konkretno novaca i za što potrošeno na tom putovanju. To smo pitanje poslali Gradu Zadru i Turističkoj zajednici, te ćemo odgovore objaviti javno čim ih dobijemo, izjavio je Tadin.Pressicu zasjenio incident s ugostiteljem Predragom Majicom


Tijekom konferencije Akcije mladih, došlo je do svađe između Ante Rubeše te ugostitelja Predraga Majice. Naime, ugostitelju je zasmetalo kada je Rubeša likove sa slike “Mediterraneo” nazvao zgubidanima, na kojoj se nalazi i on.


– Ne znaš tko sam, ali me vrijeđaš i nazivate me zgubidanom i nedužne ljude uvlačite u svoje političke obračune. Umjetnik me pozvao i ja sam mu pozirao, ali s politikom nemam nikakve veze niti me to zanima, rekao mu je Majica.


Ton rasprave se ubrzo pojačao te je situaciju smirivao županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač.