ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR

Knjižnica će imati zone igranja igrica i druženja, kao i dio za projekcije filmova

Autor: Alen Plahinek

24.11.2022. 08:59
Knjižnica će imati zone igranja igrica i druženja, kao i dio za projekcije filmova

Foto: Arif SitnicaNismo se ni okrenuli oko sebe, a 2022. godina nam se približava kraju. Gradska knjižnica Zadar, kao i svi mi, laganim se koracima priprema na zaokruživanje ove godine. Kako bi se ova godina karakterizirala, u kojoj fazi su dva glavna projekta Knjižnice te još mnogo toga otkrila nam je ravnateljica ove ustanove, Doroteja Kamber-Kontić.


– Za nas je ova godina, prije svega, bila vrlo aktivna, a i vrlo zanimljiva. Nastavili smo raditi na projektu »Uključi se knjigom«, otvorili smo Knjižničnu stanicu u Kožinu, otvorili smo novi ogranak u Providurovoj palači te se pripremamo za otvaranje Odjela za mlade u susjednoj zgradi, u Centru za mlade. To su neke velike stvari koje su obilježili ovu godinu, a naravno imali smo i mnogo manjih aktivnosti, istaknula je Kamber-Kontić.


Centar za mlade veliki je projekt Grada, gdje će, kada bude gotov, Gradska knjižnica imati i svoj dio prostora.


Selidba više odjela
– Oko otvorenja novih prostorija Odjela za mlade u Centru za mlade imali smo intenzivnu suradnju s arhitektima i gradom Zadrom, koji vodi taj projekt, kako bi što bolje osmislili interijer prilagođen potrebama i navikama mladih. Naravno, u to su uključeni i određeni knjižnički standardi, što mora biti u prostoru, kako to mora izgledati i slično. Za projekt je izabran izvođač radova odabran putem javne nabave te bi to uskoro trebalo biti gotovo, kazala je Kamber-Kontić dodajući kako u objekt Centra za mlade Knjižnica seli i Američki kutak te glazbenu i filmsku zbirku.– U tom novom prostoru imat ćemo nekoliko zona koje će biti podijeljene u zone igranja igrica, opuštanja i druženja, zone tihog rada i učenja, dio za projekcije i gledanje filmova. Također, imat ćemo i knjižničnu građu koja će biti dostupna iz Knjižnice. Prije nekoliko godina smo u suradnji s mladima imali i mnogo fokus grupa, gdje smo saznali od njih samih što bi oni željeli vidjeti i koristiti u novom odjelu, kazala je ravnateljica.


Knjižnica također provodi još jedan veći projekt, »Uključi se knjigom«.


– Ovaj projekt radimo u partnerstvu s nekoliko općina te udrugom HVIDR-a s konačnim ciljem nabave vozila bibilokombija kojim ćemo obogatiti našu bibliobusnu službu. To će biti jedno manje vozilo u odnosu na dosadašnje. Ovim projektom približit ćemo se i našim korisnicima koji su osobe s invaliditetom. Kroz ovaj projekt potaknut ćemo osobe s invaliditetom na radionice i edukaciju, promicati jednakost u pružanju knjižničkih usluga između osoba s invaliditetom te onih bez invaliditeta te nastojati podići razinu kvalitete knjižničnih usluga za osobe s invaliditetom, objasnila je Kamber-Kontić.


Pokrenuta tri kluba


Nalazimo se u Europskoj godini mladih, tako da je ovogodišnji fokus Gradske knjižnice bio upravo na mladima.


– U sklopu ove godine organizirali smo i neke programe u suradnji s brojnim suradnicima i partnerima. U dogovoru s mladim korisnicima pokrenuli smo tri kluba: Klub čitatelja za srednjoškolce, Anime klub i Dungeons & Dragons klub. Ove klubove pokrenula je Knjižnica u dogovoru s mladima prema njihovim iskazanim interesima, a zajednički naziv za sve ove klubove je »Zajedno s mladima«. Naravno, ova godina je specifična kao i prethodne dvije, zbog svi već znamo kojeg razloga, stoga su naše volonterske aktivnosti, pogotovo mladih ljudi, bile stavljene na čekanje, no vjerujem kako će sljedeće godine taj dio biti aktivniji te da će svi volonteri moći pokazati što znaju i umiju kroz svoj rad, kazala je ravnateljica Kamber-Kontić dodajući kako je manifestacija Mjesec hrvatske knjige bila isto tako posvećena mladima, pod motom » Misli na sebe, čitaj«.– Fokus nam je bila generacija »K«, dakle mladi. Odradili smo mnogo aktivnosti, a valja istaknuti kako je Mjesec hrvatske knjige za Republiku Hrvatsku otvoren u Gradskoj knjižnici Biograd, dakle u našoj županiji. Sudjelovali smo i na mnogo stručnih skupova u sklopu ove manifestacije, a ticali su se mladih te se u konačnici i mi sami organizirali neka predavanja, kazala je Kamber-Kontić.


Za kraj ravnateljica nam je istaknula i koji su planovi za narednu godinu.


– Prvo nam je najvažnije završiti dva projekta koji su nam u tijeku, dakle »Uključi se knjigom« i Odjel za mlade. Nadalje, plan nam je nastaviti s digitalizacijom knjižnične građe, što će nam biti jedan od budućih projekata, zaključila je Kamber-Kontić.