ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Plaža Jadran

Kanalizacijski ispust zagadio more na gradskoj plaži

Autor: Marina Šaponja

01.06.2023. 09:09
Kanalizacijski ispust zagadio more na gradskoj plaži

Foto: Luka JeličićNa gradskoj plaži Jadran tijekom utorka zamijećeno je onečišćenje mora uzorkovano kanalizacijskim ispustom, što svakako nije primjereno budući da je sezona krenula i na plažama svakog dana ima sve više kupača. Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kazao je kako su informaciju o onečišćenju dobili jučer kroz jutro te su odmah krenuli s uzorkovanjem.


– Večer prije prolazio sam tuda i tada više nije bilo vidljivog onečišćenja, pretpostavljam kako su iz Odvodnje sanirali problem, ali analizirat će se uzorci. Na tom dijelu postoji problem s cijevima za oborinske vode koje se zaštopaju uslijed čega se otpadne vode izljevaju u more, objasnio je Pucar. Nada se kako se ovakve situacije više neće ponavljati, tim više što kreće sezona kupanja, a plaža Jadran poznata je gradska plaža gdje se kupa velik broj ljudi.


Kada je riječ o kakvoći mora u Zadarskoj županiji koje se ispituje svake godine od svibnja do listopada, prvo uzorkovanje započelo je 15. svibnja, a trenutno se obavlja drugo ispitivanje na 100-tinjak plaža diljem županije.
– Prve analize pokazale su kako je more izvrsne kakvoće, doduše još uvijek nema puno plivača na plažama jer se temperature mora kreću oko 18 stupnjeva, izuzev podvelebitskog kanala gdje je more nešto hladnije, oko 16 stupnjeva. Osobno sam uzorkovao more ispod Velebita nakon velikih kiša i poplava i nije bilo problema, rekao je Pucar. Inače, Zadarska županija pznata je po čistom moru što je dodatni plus u privlačenju gostiju.