Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

projekt »Zaželi u Općini Kali«

Jedanaest žena pomagat će starijim i potrebitim osobama

Autor: Vesna Benić

04.03.2023. 12:00
Jedanaest žena pomagat će starijim i potrebitim osobama

Foto: Vesna BenićU Kalima na otoku Ugljanu jučer se održala početna konferencija projekta »Zaželi u Općini Kali«. Načelnik Općine Kali Bruno Mišlov kazao je kako je Zaželi druge generacije projekt od velike važnosti za njihovo stanovništvo s obzirom da su oni otočka sredina koja u pravilu ima demografski starije stanovništvo.


– Ovaj program je od još veće je važnosti za nas od nekih drugih sredina. Ove godine imamo jedan novitet, a to je da je partner na projektu Općina Pašman i ovom prilikom bih čestitao jer su oni na popisu stanovništva 2021. godine jedina otočka sredina koja je imala prirodni prirast stanovništva, naglasio je nazočnima načelnik Mišlov, dok je zamjenica ravnateljice agencije Zadra Nova Jadranka Petek istaknula kako su upravo projekti koji su financirani kroz poziv »Zaželi -program zapošljavanja žena« izravan primjer prakse kako se bespovratnim sredstvima EU-a može utjecati na poboljšanje kvalitete života naše zajednice.


Unaprjeđenje radnog potencijala


– Važnost ovog projekta je da će se s jedne strane unaprijediti radni potencijal 11 teže zapošljivih žena kroz zapošljavanje na vremensko razdoblje od šest mjeseci, dok će s druge strane povećati socijalna uključenost 78 starijih i potrebitih osoba u dobi od 65 godina i više s područja otočnih općina Kali i Pašman, poručila je Petek.
Andro Magić, pročelnik za EU fondove i gospodarstvo Općine Pašman kazao je kako se svi dobro osjećaju kada pomognu njihovim starijima, a i korisnicima je drago što je ovaj projekt zaživio u našim otočkim sredinama.


Petar Kolega, viši suradnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kali je pojasnio kako je projekt »Zaželi u Općini Kali« financiran u 100-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Korisnik je Općina Kali, a još se provodi i u općini Pašman, koja im je također i partner zajedno s Hrvatski zavod za socijalni rad – područni ured Zadar, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Zadar. Općini Kali je za ovaj projekt odobreno 85.233,09 eura (642.188,75 kn).


– Ciljana skupina projekta su nezaposlene žene s najviše srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a prednost imaju teže zapošljive/ranjive skupine. Općina Pašman je u siječnju 2023. planirala zaposliti 13 žena, a na poziv za zapošljavanje prijavilo se 6 pripadnica ciljane skupine, naglasio je Kolega.


Radeći oplemenjuje sebe


Dijana Kolega, djelatnica projekta »Zaželi u Općini Kali« rekla je kako je u početku mislila da će to biti nešto što neću uspjeti raditi, ali se uz razgovor s krajnjim korisnicima uspjela dogovoriti da kod svakog idem po potrebi. Netko traži svaki dan da dolazim, ali uglavnom korisnici su otvoreni i najviše im paše podrška kroz razgovor, ili ako im treba nešto počistiti, ako treba nešto donijeti iz dućana i apoteke, otkrila je Dijana Kolega dodajući kako je zadovoljna što se uključila u ovaj projekt jer čineći dobro djelo pomažući drugima i sebe oplemenjuje.


– Trenutačno imam sedam korisnika i svaki dan redovno ih obilazim i pomažem im u njihovim potrebama. Najviše im je potreban samo razgovor i druženje. Oni očekuju da im dođeš samo da si barem i malo sa njima, da sa njima pričaš, da ih pitaš kako su, što će raditi do kraja dana, a onda pored toga obavim i sve ostalo, kazala je Ana Kolega dodajući kako se jako radujem što se uključila u ovaj projekt.