Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POVIJEST U PODMORJU

Izvučena skoro tonu teška bitva, vjerojatno iz austrougarskog doba

Autor: Nikolina Lucić

23.02.2024. 08:51
Izvučena skoro tonu teška bitva, vjerojatno iz austrougarskog doba

Foto: MCRAIz mora na zapadnom dijelu rive u srijedu je zajedničkim naporima ronioca Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja, arheologa i Lučke uprave Zadar, izvučena skoro tonu teška bitva iz vremena austrougarske vladavine.


Svoj je dom u podmorju godinama imala sve dok nisu započeli radovi na obnovi i rekonstrukciji rive, koji su iz pijeska i mulja otkrili ovaj komad povijesne nautičke infrastrukture.


Dom u Sv. Nikoli


Konzervatore i stručnjake Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju sada tako očekuje dugotrajan rad na njezinoj desalinizaciji i konzervaciji, a bitva bi novi dom trebala naći u kompleksu Sv. Nikole, koji bi za oko mjesec dana i svečano trebao otvoriti svoja vrata.
Na zamolbu Lučke uprave Zadar ronioci su izašli na teren, a akciju je nadgledao Đoni Štambuk, koji nam je kazao kako se još uvijek puno ne zna o podrijetlu i sudbini bitve, ali imaju velike planove za njezinu budućnost, koje još ne žele otkrivati.


– Otkrivena je tijekom radova na rivi, a teži između osamsto kilograma i jedne tone. Ronioci iz kluba Sv. Roko naši su dobri suradnici, jer često se nađemo u situaciji da trebamo njihovu stručnost i znanje. Što se tiče same akcije, relativno je brzo bila gotova, u kojih sat i pol vremena, a na stručnjacima je da se sada pobrinu za njezinu budućnost, poručio je kratko Štambuk.Bitva je najvjerojatnije iz vremena austrougarske uprave, koja je po Jadranu gradila brojne luke i svjetionike.


Roko Surić, konzervator u MCPA kazao nam je pak kako još nisu sto posto sigurni u starost same bitve, ali vođeni s fotografijama i razglednicama rive iz vremena prije Drugog svjetskog rata može se zaključiti kako ona datira u vrijeme austrougarske uprave.


Bazen za desalinizaciju


– Sigurno je jedino to da datira u vrijeme prije bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu, a sve ostalo u ovom bi trenutku bila nagađanja. Detaljno istraživanje njezinih osobitosti i datacija tek trebaju uslijediti.


Bitva je sada u našoj restauratorskoj radionici, u takozvanoj mokroj sekciji i za nju se redi poseban bazen za desalinizaciju, istaknuo je Surić, rekavši kako će samo taj proces trajati minimalno oko godinu dana.


– Sol se iz njezine strukture treba postupno izvlačiti i to je proces koji zahtijeva određene osobitosti i vrijeme. Tek nakon toga uslijedit će detaljno čišćenje, pjeskarenje i prvi konkretniji pregledi same bitve.


Druga je to bitva u fundusu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, a one su sastavni dio nautičke infrastrukture te će se po završetku postupanja na njoj dvije bitve sigurno jako dobro nadopunjavati u našim novim prostorijama u Samostanu i crkvi sv. Nikole, zaključio je Surić te dodao kako će obje bitve biti primjereno konzervirane i prezentirane pa će tvoriti jednu skjladnu priču.