Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U NASTAVLJENOM SUĐENJU

I drugi policajac priznao da nije legitimirao Matu Lukića

Autor: Marina Vlakić

05.11.2022. 12:24
I drugi policajac priznao da nije legitimirao Matu Lukića

Foto: Marina VlakićNa Općinskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje bivšem voditelju Postrojbe civilne zaštite u Zadru, Mati Lukiću, prijavljenom zbog kršenja epidemioloških mjera, odnosno nenošenja maske. Nakon što se obojica policajaca na prvoj raspravi nisu pojavila na sudu, Jakov Bakarać saslušan je prije mjesec dana, a jučer je iskaz dao i Marko Buterin koji je s kolegom protiv Lukića napisao zapisnik.


Saslušanje je trajalo gotovo dva sata jer je bivši voditelj Civilne zaštite policajca suočavao s detaljima iskaza koji se nisu podudarali s onim što je prethodno navedeno u zapisniku, osobito vremenom i mjestom u kojemu je Lukić navodno zatečen bez maske.


Buterin je tako pojasnio da su te noći on i kolega Bakarić, zajedno s Dinom Katalinićem i voditeljem sektora Tomislavom Jovićem krenuli prema ulaznim vratima »Amnezije« gdje je četiri ili pet osoba iz unutrašnjosti prostora krenulo prema njima i kratko su razgovarali s Lukićem. Sudu je kazao kako »te prigode nisu nisu legitimirali okrivljenika jer za isto nije bilo potrebe budući da mu je okrivljenik poznat s ranijih intervencija i postupanja, a također i što je javna osoba i u vrijeme kada su na snazi bile mjere radi zaštite pučanstva RH od bolesti covida-19 surađivali su s okrivljenikom kao voditeljem postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra«, kazao je policajac Buterin koji je osobno potpisao izvješće sastavljeno s kolegom Jakovom Bakarićem. Još je napomenuo kako je predvorje prostora za iznajmljivanje, »Amnezija«, zatvoren prostor u kojemu je vrijedila obveza nošenja zaštitne maske za lice.


U predvorju maske nisu obvezne
Uslijedio je niz pitanja okrivljenog Lukića, ponajprije ono na koji je način Buterin s kolegom Bakarićem sastavio zapisnik kada ga nisu niti legitimirali, i to u dva sata noću. Policajac je odgovorio da u »konkretnom slučaju nije bilo potrebe da od okrivljenika zatraže identifikacijski dokument budući da im je isti, kako njemu, tako i njegovim kolegama, jako dobro poznat zbog brojnih suradnji kroz redovnu službu, a također zbog brojnih odrađenih intervencija u to vrijeme«.


Lukić ga je, međutim, na to pitao: »Ima li policijska patrola u ophodnji po trgovačkom centru Supernova pravo popisati osobe koje zateknu u centru, a poznate su im iz javnog života ili medija i pokrenuti prekršajni postupak protiv njih zbog nepridržavanja mjera bez ligitimiranja?«


Policajac je kazao kako nema odgovor na ovo pitanje jer da se ono ne odnosi na postupanje kritične zgode. Lukić je inzistirao neka pojasni zašto je napisao prijavu protiv njega ukoliko i sam priznaje da ga je vidio u predvorju gdje, dakle, nije ni bio obvezan nositi masku. Policajac se zbunio te sutkinji u nastavku suđenja pojasnio da je predvorje zatvoren prostor.


Usljedilo je novo Lukićevo pitanje Buterinu – je li policajac njegovo ime u prijavi dopisao po nečijem nalogu i čijem, ovaj je odgovorio da je »te večeri u sklopu svog postupanja sastavio izvješće koje je dostavio operativnom dežurstvu Druge policijske postaje te potom rukovodeći kadar određuje osobu koja će dalje postupati po tom izvješću«.


Lukić: Iskaz svjedoka neistinit u cijelosti


U zaključnoj je riječi Lukić potom sudu kazao:


– Prigovaram iskazu svjedoka kao neistinitom u cijelosti, osim u dijelu u kojem svjedok navodi da smo se susreli te večeri i da se poznamo od prethodnih suradnji jer njega i ostale policijske službenike poznam kao odgovorne osobe. Navodim da sam do dva sata ujutro te prigode bio na intervenciji u noćnom klubu »Allegro«, zajedno s patrolom Druge policijske postaje, te da me je kolega po završenoj intervenciji ostavio na početku ulice Put Ploče u kojoj inače stanujem. Nakon toga sam skinuo unifirmu i čuo buku koja je dolazila iz smjera«Amnezije« koja je par dana prije novčano kažnjena od strane Inspektorata. Uputio sam s prema »Amneziji« kako bih vidio što se događa, legitimiran sam od strane jednog policijskog službenika koji je tražio moju osobnu iskaznicu na udaljenosti od otprilike stotinjak metara od »Amnezije«, ali isti nije tražio moju osobnu iskaznicu radi nepridržavanja epoidemioloških mjera, nego kako bi utvrdio moj identitet, kazao je Lukić, napominjući kako ni u jednom trenutku nije ušao u predvorje prostora, niti je bio u njegovoj unutrašnjosti.


Nisu mogli biti sigurni jesam li to ja


– Posebno prigovaram iskazu svjedoka Buterina u dijelu u kojem navodi da me zatekao u predvorju, a sve da me i zatekao u predvorju tog prostora, ono nije zatvoren prostor u postotku potrebnom sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva RH od zaraznih bolesti da bi u tom prostoru postojala obveza nošenja zaštitne maske za lice. Osobe koje su te večeri legitimirane od strane policijskih službenika meni su poznate iz svakodnevnog života i one mogu potvrditi da nisam bio legitimiran te večeri, sigurno si ne bih dozvolio da te sporne večeri bez pridržavanja propisanih mjera u unutrašnjosti prostora ispijam piće budući da sam kao voditelj Postrojbe civilne zaštite Grada Zadra nadzirao građane u pridržavanju tih mjera, kazao je Lukić.


U zaključnoj riječi još je je naglasio:


– Iz iskaza saslušanih svjedoka razvidno je da me nisu legitimirali te večeri i da nisu imali zakonske osnove za pokretanje prekršajnog postupka protiv mene. S obzirom na to da se ovaj događaj odvio u kasnonoćnim satima, i to na području koje nije dobro osvijetljeno, navodim da u takvim okolnostima policijski službenici nisu mogli biti sigurni jesam li to ja. Još jednom napominjem da to predvorje-nizbrdica »Amnezije« nije zatvoren prostor na kojem je postojala obveza nošenja zaštitne maske za lice. Sve i da me je policijski službenik vidio u predvorju »Amnezije«, nije mogao znati jesam li ju prethodno uklonio, zaključio je Lukić.


Očekuje se izricanje presude.