Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

očuvanje kulturnih dobara

Gradu Zadru odobrena sredstva Ministarstva kulture za tri projekta

Autor: Marina Šaponja

10.03.2023. 14:36
Gradu Zadru odobrena sredstva Ministarstva kulture za tri projekta

Foto: Arif SitnicaZa programe zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara na Javnom pozivu za predlaganje potreba u kulturi RH za tekuću godinu Gradu Zadru odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 86 tisuća eura za prijavljene programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara.


Za utvrdu Forte u Perivoju Vladimira Nazora odobren je iznos od 39 tisuća eura, za ruševine crkve sv. Stošije na Puntamici 26 tisuća eura i za arhitektonske elemente u perivoju Sfinga dodijeljen im je iznos od 19 tisuća eura.


Dina Bušić, pročelnica UO-a za kulturu i šport ističe kako već treću godinu zaredom apliciraju na sredstva Ministarstva kulture za određene projekte. Konkretno, kada je riječ o spomenutim projektima za koja su odobrena sredstva, riječ je o 50 posto sredstava koje će Grad dobiti od resornog ministarstva, a druga polovica za realizaciju ovih projekata osigurana je u gradskom proračunu.
– S obzirom na UNESCO-ov lokalitet o kojem se treba voditi računa uredit će se utvrda Forte. U perivoju kod Sfinge u prvoj fazi se uredila skulptura, a sada je riješena projektna dokumentacija za obnovu ostalih elemenata u parku. Dakle, planira se uređenje klupica, fontane…


Treći projekt za koji su odobrena sredstva je uređenje crkvice sv. Stošije na Puntamici. To obuhvaća obnovu poda, svih zidova, unutarnje stepenice i okoliš, pojasnila je Bušić.


U Zadru povijesnih i kulturnih lokaliteta ima i na lokacijama izvan Poluotoka, a njihova obnova jedan je od načina njihove valorizacije odnosno širenje turističke ponude na kulturne atrakcije izvan stare gradske jezgre.


– Dok se ne usvoji proračun, nažalost, ništa ne može krenuti jer ne možemo sklapati nove natječaje. Ako se dogodi situacija da se proračun ne usvoji, novac moramo vratiti jer je oni planiran za tekuću godinu, dodala je pročelnica Bušić.


Osim spomenutih projekata u gradskom proračunu za ovu su godinu osigurana sredstva za sanaciju pročelja Palače Ghirardini.


Na području Zadarske županije odobreno je ukupno 35 programa. Osim sredstava Gradu Zadru, odobrena su sredstva i drugim prijaviteljima za nepokretna kulturna dobra unutar kulturno povijesne cjeline na kojima se tijekom godine očekuju konzervatorsko-restauratorski radovi obnove, Narodnom muzeju Zadar za Gradsku stražu, Ogranku Matice Hrvatske za Palaču Ghirardini, SPC u Hrvatskoj za zgradu crkvene općine u Zadru, Zadarskoj nadbiskupiji za crkvu sv. Šimuna te Župi sv. Stošije za katedralu sv. Stošije.