Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

skrb o starijima

Gradu Biogradu odobren je iznos od gotovo 445 tisuća kuna

Autor: Toni Perinić

13.12.2022. 09:00
Gradu Biogradu odobren je iznos od gotovo 445 tisuća kuna

Foto: Toni PerinićGradu Biogradu na Moru kao prijavitelju na otvoreni trajni poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III« odobren je iznos od 444.860,00 kuna za projekt »Zaželi BnM«, s tim da 15% dolazi iz državnog proračuna Republike Hrvatske, a 85% iz Europskog socijalnog fonda.


Obvezni partneri Grada Biograda na Moru na projektu »Zaželi BnM« su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, odnosno ispostava Biograd na Moru i Centar za socijalnu skrb Biograd na Moru, dok su ostali partneri Udruga za promicanje skrbi o invalidnim, starim i nemoćnim osobama »Nada« i Općina Tkon.


Projekt se provodi 8 mjeseci, s tim da novozaposlene žene rade 6 mjeseci. Prvi mjesec provedbe odnosio se na pripremu provedbe projekta, a ponajviše na zapošljavanje žena. Dok se zadnji mjesec provedbe projekta, odnosi na pripremu finalnog izvještaja prema tijelima nadležnim za provedbu projekta.
Projektom »Zaželi BnM« unaprjeđuje se radni potencijal 9 teže zapošljivih žena koje su zaposlene na razdoblje od 6 mjeseci, čime će postati konkurentnije na tržištu rada.


Također, projekt doprinosi socijalnom uključivanju 54 starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju na području Grada Biograda na Moru (48 osoba) te na području Općine Tkon (6 osoba), na način da im novozaposlene žene pružaju potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima (pomoć u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština; briga o osobnoj higijeni korisnika; pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova korisnika; pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo; pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima; pomoć u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala i sl.) i drugi poslovi vezane uz skrb starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju).


– Drago nam je da provodimo projekt koji je značajan jer se unaprjeđuje kvaliteta života novozaposlenih žena, ali ujedno i starih i nemoćnih osoba i to u njihovom vlastitom domu, čime se smanjuje potreba za institucionalizacijom. Također, nadamo se kako će se kroz Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. koji nam slijedi ostvariti prilike za nastavak ovog projekta jer postoji veliki interes kako žena koje se zapošljavaju, pa tako i krajnjih korisnika, kazala je voditeljica projekta Ivana Stamičar