Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

nemogućnost financiranja

Gradski TZ ove godine neće organizirati Zadarski karneval

Autor: Vanja Mirčeta

08.02.2023. 08:54
Gradski TZ ove godine neće organizirati Zadarski karneval

Foto: Dino Stanin/PIXSELLKonačno je svima jasno kako Zadarskog karnevala ove godine biti neće. I dok okolna mjesta i gradovi organiziraju i sudjeluju u maškaranom ludilu, jedino ludilo koje Zadrani mogu imati je ono u Gradskom vijeću. Novca za organizaciju ovog jednog od rijetkih zimskih, tradicionalnih događanja čini se nema.


Na nekoliko pitanja vezanih uz održavanje, odnosno ne održavanje Zadarskog karnevala, iz Turističke zajednice grada Zadra dobili smo samo očekivani šturi odgovor kako su razlozi izostanka ovog pučkog veselja upravo financijske prirode.


– Uslijed neizvjesne situacije vezane uz izglasavanje gradskog proračuna za 2023. godinu i nemogućnosti dobivanja financijske potpore iz Grada Zadra, Ured Turističke zajednice ove godine, nažalost, neće organizirati Zadarski karneval, poručio je Ante Galić, iz Turističke zajednice grada Zadra.
Iako će mnogi reći kako Karneval i nije dio zadarske tradicije, s njima se ne bi složila alfa i omega svih zadarskih karnevala, Bruna Supičić, predsjednica Društva prijatelja Puntamike.


Puntamiški karneval ide dalje


– Zaista je tužno da se ovo događa, da jedan grad kao Zadar nema svoj karneval. Tradicija našeg karnevala, odnosno maškaranja duga je 65 godina. Tako da me ljuti kada netko tvrdi da Zadar nema karnevalsku tradiciju. Naime, Zadar su i Arbanasi, Stanovi, Bokanjac, Diklo, Puntamika i drugi, a ne samo strogi centar grada i Kalelarga. Još kao malena djevojčica sudjelovala sam u svom tom maškaranom ludilu sa svojima bakom i djedom, govori Supičić dodajući kako će njihova udruga na Puntamici usprkos svemu i svima svoju povorku tradicionalno održati.


– U petak 17. veljače smo predvidjeli okupljanje naših najmlađih na dvorištu ispred Područne škole Puntamika (OŠ Šimuna Kožičića Benje) u vremenu od 15 do 17 sati, a sponzori su im osigurali krafne i sokove. Tako ćemo s njima napraviti đir Puntamikom i vratiti se, da se djeca malo počaste i provesele.


S druge strane, nedjelja 19. veljače predviđena je za nas starije kada će se nas 30-ak oko 15 sati okupiti na Branimirovoj obali, odakle ćemo se preko mosta, s našom glazbom, zaputiti u grad i prodefilirati Kalelargom i na kraju stati u kultnom caffe baru Aba, zabaviti se sat ili dva, nakon čega imamo zajedničku večeru u jednoj konobi gdje ćemo nastaviti sa zabavom.


Ja ću umrijeti ako to ne napravim. Puntamičani će i ove godine bez obzira na sve tradicionalno proći gradom. Ne želimo da sav trud koji smo uložili u osmišljavanje maski, šivanje kostima, u konačnici, zbog ne znam kojih razloga padne u vodu.


S druge strane ne želimo da se tradicija prekine i da našim najmlađima uskratimo razlog za veselje, istaknula je predsjednica Društva prijatelja Puntamike.


Tračak svjetla među teškim temama


Da Zadarskog karnevala neće biti saznalo se tek nedavno. Malo je reći kako su naši sugrađani, pogotovo oni koji u njemu aktivno sudjeluju niz godina, razočarani izostankom manifestacije, koja je u sivim danima iza Nove godine bila tračak svjetla u moru teških tema koje bi uslijedile nakon slavlja.


Iako je Zadarski karneval posljednjih godina, složit će se svi, sve samo ne karneval, obična pučka povorka, zaista je tužno potpuno ga ugasiti. Posebno će tužni biti oni najmlađi, djeca iz vrtića čije su tete godinama vrijedno osmišljavale i izrađivale kostime za karnevalić Radija 057 kojeg također ove godine nema.


Još tužnije je kada vidimo da se zabavljaju Kaljani, Virani, Pažani i svi ostali u okolici, a sam centar županije je »mrtav«. Nakon uspješne organizacije Adventa u Zadru očekivali smo u najmanju ruku tradicionalnu povorku maškaranih skupina ulicama Poluotoka, no ove godine ostalo se i bez zadnjih tragova nekadašnjih zadarskih karnevala.


Supičić kaže kako ne vjeruje da je u pitanju nedostatak financija jer kao dugogodišnja sudionica organizacija brojnih zadarskih karnevala zna da ova manifestacija ne zahtijeva nekakva znatna financijska ulaganja.


– Mi se već dva mjeseca sastajemo, svaku subotu ili nedjelju, u našoj staroj kući i tu smišljamo kostime, šijemo ih, malo se družimo. Više nam to znači nego sam karneval, no ta nas druženja i drže da održimo karneval. Sada već mjesec i pol znamo kako neće biti karnevala.


Ipak, zadnjih desetak dana sam često zvala u Turističku zajednicu grada Zadra, no odgovori su im bili poprilično nejasni, nisu znali, pa je trebalo pitati direktora, pa je bio na putu i sl. Mislim da sam im išla i na živce sa svojim upitima, da bi mi jedan dan došla susjeda i rekla kako su na Radio Zadru najavili da neće biti karnevala, priča Supičić dodajući kako su nakon tog saznanja ono što su šili ostavili u vrećama, pa će vidjeti što će biti sljedeće godine.


Gostovanje u Kaštel Sućurcu


– Ove ćemo u utorak 21. veljače, posljednjeg dana karnevala, kao i proteklih 14 godina gostovati u Kaštelima. Ove godine smo dobili poziv od Kaštel Sućurca, Velike Gorice, Samobora, itd. jer smo dugi niz godina u cijeloj ovoj priči i svi nas zovu. K tome je još žalosnije što naš grad nema karneval.


Poslije toliko godina je to tužno, pogotovo zbog djece, jer nema ni dječjeg karnevala. To nije neki veliki trošak, to uglavnom sve odrade djeca. Ne pravi to Grad Zadar. Nema grad Zadar karneval, nego cijela Zadarska županija. To su Sali, Ugljan, Preko, Sutomišćica, Bokanjac, Puntamika, Stanovi, Arbanasi, itd.


Mi dođemo, nas 15-ak grupa, zabavimo sebe i druge, nema tu puno filozofije, govori predsjednica Društva prijatelja Puntamike dodajući kako zna situaciju s gradskim proračunom te da zna da bi, da se karneval održi, mnogi rekli da se ima za karneval, a nema za neke važnije stvari.


– Sve mi je jasno i sve razumijem, ali karneval ne košta puno. Znam jer sam dugo godina sudjelovala u organizaciji Zadarskog karnevala. Za dječji karnevalić vrijedi isto, budući da se pronađu sponzori koji daruju krafne i sokiće. Svi oni koji vode program su iz HNK, ne trebaju oni to naplatiti ako daju dva voditelja koji će se obući u karnevalske kostime.


Žao mi je jer se ne radi o velikoj investiciji. Sve navedeno vrijedi općenito za Zadarski karneval. Mene je sram da u svom gradu nemamo karneval, a da idemo na gostovanja u druge gradove. Rekli su mi sada u subotu da se ostavim ovoga, ali rekla sam da neću odustati od Puntamiške povorke, jer je ovo moj grad.


Obišli smo cijelu Hrvatsku, osim Rijeke, jer je njihov karneval uvijek bio u isto vrijeme kada i naš, a mi nismo željeli propustiti baš naš domaći. Nikada se nije dogodilo da mi nismo došli.


Svoj grad volim najviše na svijetu, svugdje smo išli, ali svoj grad, Puntamika i ja, nismo zaboravili, zaključila je Supičić dodajući kako mora priznati da je tužna zbog ovogodišnjeg razvoja situacije.