Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

poznat broJ

GRADSKI STANOVI Nakon sumnji u zloupotrebu, Grad Zadar najavio objavu popisa korisnika

Autor: Goran Šimunov

06.05.2024. 16:59
GRADSKI STANOVI Nakon sumnji u zloupotrebu, Grad Zadar najavio objavu popisa korisnika

Foto: Grad ZadarNakon što su i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Zadra iznesene sumnje kako je dio korisnika s osnova socijalne kategorije stanova u vlasništvu Grada zloupotrijebio svoja prava te koristi ove stanove, iz Grada Zadra su najavili kako će tijekom ovog tjedna objaviti popis trenutačnih korisnika gradskih socijalnih stanova. Do trenutka zaključivanja ovog teksta ovaj popis Grad nije objavio na svojoj mrežnoj stranici.


Najoštriji istup po pitanju sumnje u zloupotrebu korištenja ovih stanova iznio je Damir Biloglav, vijećnik Domovinskog pokreta koji je ujedno i predsjednik Komisije za dodjelu socijalnih stanova. Na zadnjoj sjednici Vijeća je kazao kako još uvijek čeka da mu Grad dostavi listu svih korisnika socijalnih stanova, a ne prioritetnu listu.


Preporuka Agencije


– Više puta sam kazao kako ne postoje zakonske prepreke da se objavi lista korisnika socijalnih stanova, čak je i Agencija za zaštitu podataka rekla da nema zapreke objavi takve liste.
Ako već idemo u produljenje liste čekanja za dodjelu socijalnih stanova, neka se implementira i tumačenje Agencije koja je kazala kako je čak poželjno napraviti listu korisnika i objaviti je na isti način kao i listu prioriteta, kazao je Biloglav koji je najavio kako će dati ostavku na mjesto predsjednika Komisije ako se to ne napravi.


– Ako se to ne realizira, ja ću morati dati ostavku jer ne vidim način na koji bih mogao funkcionirati na mjestu predsjednika Komisije. Čuo sam od brojnih ljudi da ima jako puno zlouporabe stanova i smatram da bi bilo korisno objaviti listu, budući da bi sigurno onda dobivali više informacija, istaknuo je Biloglav koji vjeruje kako bi i sama najava objave ove liste ponukala one koji stanove koriste protupravno da ih vrate.


– Prema podacima za reviziju za 2023. godinu Grad Zadar je na raspolaganju imao 237 stanova u kojima stanuju korisnici s osnova socijalne kategorije, kaže nam Josipa Mileta, voditeljica Odsjeka za gospodarenje poslovnim i stambenim prostorom Grada Zadra od koje smo tražili i točan broj osoba u stanovima u vlasništvu Grada Zadra s osnova socijalne kategorije.Ugovori o najmu


– Grad Zadar u svojoj evidenciji vodi ime korisnika stana kao nositelja ugovora o najmu, a u svakom ugovoru o najmu stana su pojedinačno navedeni korisnici stana odnosno osobe koje u istome stanuju. Za točan, odnosno ukupan broj osoba u svim domaćinstvima koji koriste gradske stanove na temelju najma »socijalnih« stanova, potrebno je određeno vrijeme za prikupljanje podataka iz svakog pojedinog ugovora.


Trenutačno su prazna dva stana u vlasništvu Grada Zadra, s obzirom na to da je korisnik jednog stana preminuo, a druga osoba je smještena u ustanovu za starije i nemoćne. Međutim, s obzirom na to da su u oba stana dugi niz godina živjele osobe starije životne dobi, stanove je prije dodjele novom korisniku potrebno adaptirati, naglašava Mileta.


Iz Grada su se već očitovali prema javnosti u vezi stanova u svojem vlasništvu koji nisu dodijeljeni korisnicima, budući da nisu u prikladnom stanju za stanovanje.


– Riječ je o stanovima koji nisu u uporabnom stanju. U najvećem broju slučajeva nije riječ tek o nužnoj sanaciji same stambene jedinice, nego o cjelovitoj rekonstrukciji zgrade u kojoj je i više ostalih suvlasnika te odluku o financiranju radova zajedničkih dijelova donosi većina svih suvlasnika.


Svaku stambenu jedinicu koja u ovom trenutku nema uvjete za stanovanje potrebno je zasebno sagledati, budući da ovisi i o ukupnim kriterijima koji se odnose na mogućnost i vrijednost rekonstrukcije, odluke svih suvlasnika…, kaže voditeljica ovog odsjeka koju smo pitali i o sumnjama da dio korisnika gradskih stanova dodijeljenih s osnova socijalne kategorije možda ne ispunjava uvjete za stanovanje u tim stanovima, a što je na sjednici Vijeća iznio predsjednik Komisije Biloglav.


Provjera podataka– Prilikom sklapanja svakog ugovora o najmu stana, kao i u slučaju produljenja ovog ugovora koji se, sukladno Zakonu o najmu stanova, sklapa na razdoblje od pet godina, nakon prvog sklopljenog ugovora o najmu, uvijek se traži dostava uvjerenja i potvrda nadležnih tijela koje dokazuju istinitost i točnost podataka odnosno da najmoprimac gradskog stana i dalje ispunjava uvjete za stanovanje u njemu.


Kontrolu stanovanja u stanovima u vlasništvu Grada Zadra periodično obavljaju djelatnici Grada iz nadležnog upravnog odjela, kaže Mileta dodajući kako posljednjih godina bilježe zanemariv postotak kršenja odredbi sklopljenih ugovora o najmu stana.


– Naime, među samim korisnicima je osviještena činjenica da je potreba za gradskim stanovima velika, pa smo imali nekoliko slučajeva da su korisnici naslijedili određenu imovinu i vratili gradske stanove u posjed Gradu, nakon čega su stanovi dodijeljeni drugim korisnicima u najam.


Imali smo slučaj neovlaštenog ulaska u stan i njegova korištenja, no nakon što je Grad pokrenuo odgovarajući sudski postupak, stan je ipak vraćen dobrovoljno. U svakom slučaju Grad ima svoje alate kojima nastoji osigurati poštivanje uvjeta ugovora o najmu stana, ističe voditeljica Odsjeka koja se osvrnula i na slučajeve da se korisnici ne nalaze na prioritetnoj listi, a ipak su po žurnom postupku dobili socijalni stan.


– Sukladno Odluci o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra stan u vlasništvu Grada moguće je, osim prijavom na javni natječaj, dobiti i odlukom Komisije za dodjelu u najam stanova u vlasništvu Grada i to na prijedlog Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra osobama izuzetno teškog socijalnog stanja ili teško narušenog zdravlja.


U ovakvim slučajevima zahtjev za dodjelu stana se podnosi ovom upravnom odjelu koji upućuje prijedlog Komisiji, a Komisija većinom glasova svojih članova odlučuje hoće li prijedlog usvojiti ili neće, zaključuje Josipa Mileta.