Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

OBJAVILI NATJEČAJ

Grad dodjeljuje 30 stipendija više nego lani

Autor: Marina Vlakić

13.12.2022. 08:49
Grad dodjeljuje 30 stipendija više nego lani

Foto: PixabayKako je Grad Zadar i obećao – realizirana je prva stavka dogovora s oporbom u Gradskom vijeću. Naime, objavljen je »Natječaj za dodjelu stipendija studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja za akademsku 2022./2023. godinu iz kojeg je vidljivo da će se stipendije ove godine dodijeliti većem broju studenata te da će njihov iznos biti veći za 100 kuna.


Studenti koji studiraju u mjestu prebivališta tako će dobivati 700 kuna mjesečno, a oni koji studiraju izvan mjesta prebivališta 900 kuna. U Gradu ističu kako je jedan od glavnih kriterija dodjele stipendija materijalni i socijalni položaj, a da je opći uspjeh u prethodnoj godini školovanja korektivni kriterij koji se uzima u obzir prilikom bodovanja.


Na natječaj se mogu prijaviti samci koji nemaju mjesečni prihod veći od 5.000 kuna, dvočlana obitelj čiji prihod ne prelazi 7.000, tročlana s prihodom do 9.000 kuna te četveročlana s prihodom do 12.000 kuna mjesečno.


Kriteriji natječaja
Sudeći po kriterijima natječaja, najbolje će proći samci koji imaju maksimalna mjesečna primanja do 3.000 kuna, što im donosi 100 bodova, ili dvočlane obitelji s primanjima do 5.000 kuna koje će također dobiti 100 bodova. Prijave na natječaj traju do 23. prosinca, a Povjerenstvo za stipendiranje u siječnju će objaviti konačnu bodovnu listu dodjele stipendija studentima i učenicima koji su ispunili kriterije.


Vijest o povećanom iznosu razveselit će zadarske studente, a gradski pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić kaže kako im je izuzetno drago da su dogovor s oporbom mogli realizirati i natječajem za studente. Naime, veće stipendije većem broju studenata od HDZ-a je tražio gradski SDP, želeći pomoći socijalno najugroženijim kategorijama u društvu. Pročelnik napominje kako je njihovo povećanje prošle godine tražila i Akcija mladih te da je ovo bila stavka oko koje se cijela oporba bez problema dogovorila.


– Imamo 30 stipendija više i one će porasti za 100 kuna, a za deficitarna zanimanja za 200 kuna. Rezultat je ovo suglasja svih klubova Gradskog vijeća jer je dio oporbe već prošle godine tražio povećanje, ali nismo povećavali iznos jer nismo ni raspisivali natječaj. Ovo je i najnoviji prijedlog SDP-a te ovom prilikom mogu izraziti zadovoljstvo činjenicom da smo se usuglasili oko ove važne stavke, ističe Nekić.


Božićnice umirovljenicima


Naime, SDP je poregovore s HDZ-ovim gradonačelnikom Brankom Dukićem maksimalno iskoristito za kvalitetniji život građana Zadra, a ne za svoje ciljeve, kazao nam je Radeta.


– Da je meni i mojoj stranci interes u svemu ovome zarađivanje političkih bodova onda ne bih sjedio s HDZ-ovcima i dogovarao s njima proračun. Na sastanku smo dobili podatke potrebne za provedbu amandmana, prije svega o broju studenata i djece u školama, s obzirom na to da smo tražili povećanje iznosa stipendija, ali i iznosa obroka za tisuću djece na rubu siromaštva, a tražili smo i božićnice za umirovljenike od 400 kuna s cenzusom do 1.500 kuna, odnosno za najugroženije umirovljenike. Dogovorili smo i povećanje plaća asistentima u nastavi za sedam kuna po satu, ističe čelnik zadarskog SDP-a.


Osim natječaja za studenstke stipendije, slijede povećanja i ostalih stavki u proračunu koje je HDZ dogovorio sa SDP-om, prije svega povećanje cijena obroka za siromašnu djecu, veće satnice asistentima u nastavi te božićnice za umirovljenike s najmanjim mirovinama.