Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

665. obljetnica Zadarskog mira

[FOTO] Zadarska djeca poslala poruke mira za rat u Ukrajini

Autor: Barbara Milanović

17.02.2023. 15:24
[FOTO] Zadarska djeca poslala poruke mira za rat u Ukrajini

Foto: Mislav KlanacPrije 11 godina pod okriljem Muzeja u školi- Baština i kultura mira u OŠ Zadarski otoci pokrenuta je manifestacija Zadarski mir. Kao partneri u organizaciji manifestaciju su podržali Grad Zadar i Franjevački samostan sv. Frane u Zadru. Ovogodišnji je program svečano započeo u crkvi sv. Frane u 10 sati ujutro unošenjem betlehemskog svjetla mira.


Svjetlo su unijeli članovi Udruge izviđača Zarus pod vodstvom koordinatorice prof.Irene Kozličić-Juraga. Svečanost je otvorena Odom radosti u izvedbi orkestra OGŠ Svetog Benedikta Zadar, pod vodstvom mentorice prof. Gordane Cecić. Odu radosti izveli su objedinjeni školski zborovi OŠ Zadarski otoci, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šime Budinića, OŠ Stanovi i OŠ Šimuna Kožičića Benje pod vodstvom svojih profesorica.


Foto


665. obljetnica Zadarskog mira


avatar

Snimio: Mislav Klanac


17.02.2023. 15:22
Galerija

Foto: Mislav Klanac
U programu sudjeluju i kostimirane povijesne postrojbe: Vitezovi Vranski, Zadarski alkari, Ravnokotarski serdari, Šibenska gradska straža i Plesna udruga povijesnih plesova Kontea. Zastavu mira Europske mreže mjesta mira svečano su unijela djeca DFS Donatići.


– Meni puno znači sudjelovati ovdje danas zajedno s cijelim svojim razredom. Skoro cijela naša škola je ovdje. Učiteljica nas je pripremila za ovaj dan i objasnila nam da je ovdje potpisan Zadarski mir, važan dokument. Mi ovdje donosimo poruke mira rekla nam je učenica 2.c.razreda OŠ Zadarski otoci, Ema Zubčić jedna od nositeljica zastave.


Uprizoren je i ulazak kralja Ludovika I. i kraljice Elizabete Kotromanić u crkvu, uz pratnju kraljevske svite i povijesnih postrojbi iz Zadra, Vrane, Knina, Šibenika, Polače i Posedarja. Domaćin samostana, gvardijan fra Stipe Nosić obratio se svima prisutnima i zaželio dobrodošlicu.


-Drago mi je da smo danas svi ovdje u ovolikom broju s posebnim naglaskom na dječicu. Danas kada svjedočimo ratnim stradanjima svugdje u svijetu, a osobito u Ukrajini, gdje rat već predugo traje, naša zadarska djeca šalju poruku mira.


Ako njih najmanje zajedno s učiteljima i roditeljima naučimo što je mir i koja je njegova vrijednost, naša će djeca uvijek težiti miru kao krajnjem cilju jednoga dana kad i sami odu u svijet kazao je fra Stipe Nosić, gvardijan samostana sv.Frane i doktor teologije.


Značajna manifestacija


U ime organizatora sve prisutne je pozdravila i koordinatorica manifestacije, voditeljica Muzeja u školi-Baština i kultura mira, Anamarija Botica Miljanović. Istaknula je od kakvog je značaja ovakva manifestacija za naš grad.


– Zadarski mir dokument je koji je presudan za hrvatski i nacionalni identitet grada Zadra. U radu s učenicima ovakva manifestacija služi za isticanje mira, jer samo mir donosi napredak i znanje. Kroz projekt također razvijamo toleranciju i razumijevanje među učenicima te im ukazujemo na blagodati slobode i mira koji dovode do mirnog suživota istaknula je Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica savjetnica.


Prošle godine na međunarodnom festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija u Vukovaru pod nazivom Svi zaJedno Hrvatsko NajFestival promovirana je i 10.manifestacija Zadarski mir voditeljice Muzeja u školi-Baština i kultura mira Anamarije Botice Miljanović. MIR I DOBRO! naslov je manifestacije Zadarskog mira u Vukovaru koje je prezentirano uz domaćinstvo crkve sv. Filipa i Jakova, franjevačke zajednice i domaćina fra Ivice Jagodića.


Manifestaciju su posjetili i predstavnici grada kao i gradonačelnik Branko Dukić, koji se i obratio prisutnima, te pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić. Don Zdenko Dundović, pročelnik teološko katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru poručio je djeci da nađu mir i ravnotežu i da uvijek u životu budi nositelji i ljubitelji mira.


Vitezovi Vranski čitali su dio iz Zadarskog mira, a program se nastavio u klaustru samostana gdje je zapaljen plamen mira, a fra Stipe Nosić blagoslovio je djecu i izmolio molitvu za mir u srcu i svijetu.


Svečanu procesiju prema svetištu sv.Šime predvodile su Zadarske mažoretkinje zajedno s kraljem i kraljicom, povijesnim postrojbama i kulturno-umjetničkim društvima prema sv.Donatu do crkve sv.Šime gdje su prigodno ostavili ruže sv. Šimunu.


Nagovor o miru održao je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i upravitelj svetišta. Folklorne skupine nastupile su s pučkim napjevima, a kulturno-umjetnički program nastavio se na Narodnom trgu.