Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Zdenka Sršen-Juričević

Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola pokrenula humanitarni kalendar

Autor: Alen Plahinek

01.12.2022. 11:57
Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola pokrenula humanitarni kalendar

Foto: Arhiva ZLStigli smo u predbožićno vrijeme, čiji su simboli humanost i ljudskost. Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola odlučila se tijekom ovog razdoblja provesti »Humanitarni EBTŠ adventski kalenDAR«. Cilj je učenike ove škole osvjestiti o činjenici da je najvažnije biti čovjek te da im se u što većoj mjeri podigne socijalna osjetljivost.


– Nastojimo dati dodatne vrijednosti osim onih standardnih da je škola mjesto gdje se njeguju određene vrijednosti. Sada je stiglo razdoblje gdje uistinu možemo pokazati koliko dobroga naša djeca mogu učiniti. S time u svezi osmislili smo ovaj »Humanitarni EBTŠ kalenDAR« koji je započeo prvom nedjeljom Došašća. Standardno je nekako da se svaki dan otvara novi prozorčić, no specifičnost je da svaki prozorčić priča jednu novu priču i daje novo iznenađenje, govori ravnateljica EBTŠ-a Zdenka Sršen-Juričević otkrivajući kako su otvoreni prozorčići s tjesteninom i uljem.


Ponekad je važno da se malim stvarima, koje ne moraju biti materijalne, razveseli drugu osobu.
– Najjednostavnije je napraviti akciju prikupljanja. Mi se fokusiramo na odgojni aspekt, dakle na iskazivanje socijalne osjetljivosti za najugroženije i razvijanje tog osjećaja koji će trajati i u ovoj akciji će učenici sudjelovati stalno. Nije primarno skupiti isključivo prehrambene i higijenske potrepštine, nego je naglasak na onome što najčešće zaboravljamo, a to je neko dobro djelo ili zagrljaj, priča Sršen-Juričević te ponavlja kako je glavni cilj osvijestiti djecu da izrastu u što bolje ljude.


– Moramo se staviti u neke mogućnost da ne tražimo uvijek od učenika da u akciji sudjeluje darujući neke, primjerice higijenske potrepštine, nego da razviju osjećaj da i sitne stvari, poput zagrljaja ili razgovora, uvelike pomažu ljudima. To je prava bit cijele ove naše akcije, ističe ravnateljica ove škole.


Ovo nije niti prvi takav adventski kalenDAR, niti prvo humanitarno uključivanjivanje ove škole.


– Prošle godine radili smo ovaj kalenDAR na razini Hrvatske, samo što smo mi tada predstavljali Zadarsku županiju. Taj projekt je bio vrlo priznat općenito od Europske unije. A što se ostalih humanitarnih aktivnosti tiče, provodimo ih mnogo, ali ih provodimo u tišini. One se stalno prožimaju kroz rad naše škole. Vidimo da to ima vrlo pozitivan utjecaj na mlade ljude, tako da ćemo i u budućnosti nastaviti s time, kazala je Sršen-Juričević, te otkrila jednu od aktivnosti.


– Igrom slučaja imamo jednog odličnog profesora koji je formirao jedan mali školski bend i svirali su u domu za starije i nemoćne osobe. Djeca su vrlo uzbuđena, a i mi s njima. Nadamo se kako se to korisnicima Doma svidjelo te da smo ih razveselili ovim znakom pažnje, otkrila je ravnateljica EBTŠ-a.