Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

festival mesa

Drugi dan Meat Me 5.0 donio je nove uzbudljive specijalitete

Autor: Portal ZL

10.10.2024. 15:06
Drugi dan Meat Me 5.0 donio je nove uzbudljive specijalitete

Foto: Bojan Bogdanić/TZG Zadar



Drugi dan festivala Meat Me 5.0 donio je nove uzbudljive mesne specijalitete na prostoru stare pijace na Poluotoku.  Zadarski Tabay posjetiteljima je ponudio Vitello tonnato, konoba Martina iz Zaglava pačja prsa u umaku od naranče, meda, kadulje i plavca, dok je Hedonist Dining & Hangout u jutarnjem programu pripremio teleću toćadu, a u poslijepodnevnim satima predstavit će svoj Vitello tonnato.


Kako je ovo jelo talijanskog naziva, a radi se o teletini s umakom od tune, jutros se moglo provjeriti na pultu Tabaya. Iako se ova zadarska manufaktura bavi prvenstveno pripremom skoro gotovih jela koje kupci dovršavaju u kratkom vremenu kod kuće, posjetiteljima festivala danas su ponudili Vitello tonnato.


Riječ je o tanko narezanoj teletini koja se prelije umakom od tunjevine, a svi koji su je jutros kušali dali su joj najviše ocjene.





Ivan Tartaro iz restorana Hedonist objasnio je način na koji spremaju nadaleko poznatu teleću toćadu.


– Pripremi se teleće meso bez kosti, lagano se kuha 12 sati, a u recept idu bijeli fažol, sok od naranče i bila kapula. Spremili smo i domaću focacciu koja se točka u njoj, kako bi opravdala svoje ime.


Poseban štih ovogodišnjem festivalu daje dugootočka konoba Martina. Nakon muflona na otvaranju, danas su pripremili pačja prsa s umakom od naranče, meda i crnog merlota.


Za prilog su servirani  palenta s ružmarinom, lovorom i otočkim mirodijama.



Kao i svakog dana festivala, od 13 sati u obližnjem Wine Gardenu sommelier Ivan Stiblik zainteresirane vodi kroz svijet vina, osobito onih koja se slažu s današnjim menijima. Za petak je na istom mjestu pripremljen i poseban program: slikarska radionica Vinorel by Marina Tomašević.


Ova omiljena zadarska umjetnica, široj javnosti najpoznatija kao pjevačica, posvetila se slikanju crnim vinom. Oni koji žele sudjelovati na radionici trebaju se prijaviti na poveznici.


Što se tiče poslijepodnevnog programa, najavljena degustacija jela održava se do 20 sati, a zbog loše vremenske prognoze odgađa se za večeras najavljen koncert Lucije Marcelić & Pink Noise.


Iz istog razloga festival će se produžiti za jedan dan, pa nas i u nedjelju na istom mjestu u jutarnjim i popodnevnim satima očekuje ponuda mesnih specijaliteta, a navečer odgođeni današnji koncert.