Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

dan antifašističke borbe

Dobre: U Hrvatskoj je zanemareno obilježavanje pobjede nad fašizmom

Autor: Marina Šaponja

22.06.2023. 10:35
Dobre: U Hrvatskoj je zanemareno obilježavanje pobjede nad fašizmom

Foto: Luka JeličićUdruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra Dan antifašističke borbe obilježili su polaganjem vijenaca poginulim oslobodiocima grada Zadra, poginulim braniteljima Domovinskog rata i narodnim herojima Tomi Breulju i Obradu Egiću. Unatoč pozivima, ni ove godine nije im se pridružio gradonačelnik Branko Dukić, što je istaknuo Nikola Dobre, bivši predsjednik Udruge zadarskih antifašista i predsjednik Društva Josip Broz Tito.


– Žao mi je što mladi ne dolaze na obilježavanje. U sredstvima javnog informiranja, udžbenicima, nema događanja koja su se događala prije 70, 80 godina, to nije dobro. Istovremeno, imamo tendenciju desničara koji bi htjeli da slobodu stvorena nad hrvatskim narodom u vrijeme Tita, oni ne priznaju.

Ne žele priznati ni kako su desničarske snage poražene u Drugom svjetskom ratu, a to je istina. Činjenica je da nije bilo Drugog svjetskog rata i koalicije 61 države svijeta u kojoj smo stasali, ne bi bilo ni pobjede nad fašizmom. Nastala je nova sloboda, rekao je Dobre.


Mišljenja je kako je u Hrvatskoj zanemareno obilježavanje pobjede nad fašizmom te kako se na to ne daje dovoljak naglasak.– Teza zamjene nije u redu jer je pobjeda nad fašizmom nastala 10 godina prije nego što je Europa stvorila Zajednicu europskih država. Međutim, sada ispada da Vlada daje veći značaj europskim značajima, a ovo se zanemaruje. Tragedija je da vlast nema snage upriličiti bar polaganje vijenaca, komentirao je Dobre.


Zadarskog gradonačelnika zovu na sve obljetnice, ali se nikad nije odazvao.– Od 90-tih godina nikad nitko nije položio vijenac palim partizanima NOR-a, to je sramota, a tolike godine smo bili pod tuđinom. Dovoljno je spomenuti talijanski fašizam pod kojim je od 20-tih godina prošlog stoljeća bio ovaj kraj, a ništa se ne cijeni. Kao ni Molat, talijanski logor, navodi Dobre.


Članovi Udruge antifašista Zadarske županije vijence su položili i na spomen ploču na zadarskog Peglici, zatim u dvorištu nekadašnje tvornice Bagat narodnom heroju Vladi Bagatu te na spomen ploči narodnom heroju Velimiru Škorpiku na rodnoj kući na Meladi. U Diklu su na spomen obilježju položili cvijeće i odali počast palim borcima i žrtvama fašističkog terora.