Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

NAKON TRI DESETLJEĆA

Dječji vrtić u novom prostoru Mocira dobio novu ravnateljicu

Autor: Đurđa Baljak

28.12.2022. 14:11
Dječji vrtić u novom prostoru Mocira dobio novu ravnateljicu

Foto: Đurđa BaljakRavnateljica koja je utemeljila dječji vrtić Laticu, Vesna Penjalov, odlučila je nakon dugih trideset godina prepustiti svoju ravnateljsku funkciju nekom drugom. Nova ravnateljica postala je njezina dugogodišnja zamjenica, rehabilitatorica, Anita Rudić.


– U Latici radim nešto više od 15 godina, do sada sam radila na mjestu edukacijska rehabilitatorica-odgojiteljica (voditeljica posebne skupine) te na mjestu stručne suradnice kao edukacijska rehabilitatorica u Inkluzivnom edukacijsko rehabilitacijskom programu podrške, kazala je Rudić te se osvrnula na zasluge dugogodišnje ravnateljice.


– Vesna Penjalov je ta koja je podignula i postavila čvrste temelje ovog vrtića, ali ne samo to nego i zidove i krov! Sve što možete vidjeti i što se događalo u proteklih 30 godina u kontekstu rada s djecom s teškoćama u razvoju, inkluzije, suradnje sa srodnim ustanovama zaslužna je upravo ona.
Dugi niz godina bila sam njezina zamjenica i iako je to bilo vrlo izazovno za mene, ipak sam se odlučila prijaviti za mjesto ravnateljice te sam na koncu to i postala, kazala je Rudić te je dodala kako je Penjalov sada voditeljica u posebnoj skupini koju čine djeca s teškoćama u razvoju, odnosno kako su zapravo samo zamijenile radna mjesta zato što dijele istu struku.


Od Kolovara do Mocira


Nova ravnateljica Rudić objasnila je kako su počeci vrtića bili utemeljeni na radu s djecom s teškoćama u razvoju te je i na samim početcima Latica njegovala inkluziju i imala je i djecu urednog razvoja, no kako je rastao broj djece s teškoćama više su se orijentirali prema djeci s teškoćama u razvoju, zato što im je potrebno pružiti pomoć i podršku.


Pritom se osvrnula na prijašnje lokacije vrtića, ali i na novu lokaciju koja im je omogućila veće kapacitete, a samim tim i kvalitetniji rad.


– Na samom početku, kada je Vesna Penjalov uz mali krug ljudi osnovala Laticu, fokus je bio na djeci s teškoćama u razvoju, ali i djeci urednog razvoja. Međutim, kako su se vremena mijenjala i kako je broj djece s teškoćama rastao tako smo na neki način djecu urednog razvoja, uvjetno rečeno, stavili na čekanje.


Tako smo zapravo imali dugo razdoblje u kojem smo imali samo djecu s teškoćama u razvoju. Prva lokacija našeg vrtića je bila na Kolovarama, potom je naša druga i privremena lokacija bila na mjestu sadašnjeg vrtića Pčelica, kod Bagata, i na koncu smo krajem svibnja 2021. godine prešli u novi i veći prostor u Mocirama, odnosno nalazimo se uz OŠ Voštarnica i Centar za pružanje usluga u zajednici Mocire.


Sve tri ustanove se bave odgojem, obrazovanjem, brigom i skrbi djece/učenika/osoba s teškoćama u razvoju i izvrsno je što smo tako blizu zato što nam je jednostavnije obavljati zajedničke aktivnosti i surađivati, rekla je Rudić te istaknula kako je u posljednje tri – četiri godine broj djelatnika utrostručen.


– To nam je omogućilo kvalitetniji rad na svim razinama s djecom, primjerice, od svakodnevnih aktivnosti unutar vrtića, do odlaska u kino, kazalište do ostalih događaja u gradu, odnosno zajednici. Vrtić ima cijeli stručni tim od edukacijskih rehabilitatora koji rade u posebnim skupinama ili rade u Inkluzivnom edukacijsko-rehabilitacijskom programu podrške do odgojitelja koji vode redovne skupine.


Naš tim čini i zdravstvena voditeljica, fizioterapeuti, psiholog, logopedi. Potom, tu je pomoćno osoblje za njegu, skrb i pratnju. Dakle, trenutno brojimo 45 djelatnika, 44 djeteta u posebnim skupinama, 52 u redovnim skupinama. Pored toga 63 djeteta su uključena u Inkluzivni edukacijsko-rehabilitacijski program podrške.To se odnosi na djecu koja su smještena u drugim vrtićima u gradu ili županiji, a kod nas dolaze na individualne tretmane. Primjerice, kod logopeda, rehabilitatora, fizioterapeuta, psihologa…, rekla je Rudić.


Inkluzivnost


Osnovna misija Dječjeg vrtića Latica oduvijek je bila provoditi i zastupati inkluziju, gledajući da u njihovom radu, životu i okruženju sva djeca dobiju jednaka prava i uvjete za život, rast, razvoj i igru. Ta misija se zadržala naravno i danas te su ponosni što su u ovih 30 godina svog postojanja zadržali ideju koja je zaživjela, a to je da su danas jedan veliki vrtić čiji je moto inkluzija!


– Trenutno imamo tri redovne skupine i deset posebnih skupina. U posebnim skupinama su djeca s teškoćama u razvoju, dok se u redovnim skupinama nalaze djeca tipičnog ili urednog razvoja te dvoje djece s teškoćama u razvoju, stoga takve skupine nazivamo inkluzivne skupine. Pitom bi naglasila kako u svakodnevnim aktivnostima, primjerice slavljenje rođendana, slobodna igra, boravak u dvorištu i slično redovito uključujemo svu djecu, kazala je Rudić i pojasnila kako je vrtić specijalizirana pedagoška ustanova koja provodi različite edukacijsko-rehabilitacijske programe podrške te je orijentiran na djecu s teškoćama u razvoju, no pritom nikako ne planira zanemariti djecu tipičnog razvoja.


– Naša misija je svakako poticanje inkluzije i aktivno sudjelovanje u njezinom ostvarivanju, naglasila je Rudić i ukazala na važnost potrebnog instrumentarija za dijagnosticiranje teškoća u razvoju kod djece predškolske dobi, ali i važnost cijelog tima stručnjaka koji mogu odabrati vrijeme i mjesto prilikom testiranja djece.


– Svjedočimo velikoj promjeni u kontekstu dijagnostike zbog toga što nam je dostupnije puno više testova s kojima se ranije može ukazati na određena odstupanja kod djece. U posljednje vrijeme broj djece s poremećajima iz spektra autizma je u porastu. Zahvalni smo našem osnivaču, Gradu Zadru koji je uvijek prepoznao naše potrebe te adekvatno odgovorio na njih, rekla je Rudić te dodala kako će u budućnosti raditi na osnaživanju roditelja, braće i sestra kroz grupe podrške.


Zahvaljujući Europskom projektu »Inclusive play« zaposlenicima se pružila prilika ulaganja u dodatne edukacije, ali i nabavu potrebne opreme.


– Dobivamo sredstva od Grada i Ministarstva obrazovanja i sporta, a Dječji vrtić Latica je projektni partner u EU projektu »Inclusive play«. To nam je prvi veliki projekt i jedan od njegovih ciljeva je izgradnja senzoričkog parka Vruljica. U sklopu navedenog projekta nabavili smo didaktička sredstva za djecu, video konferencijsku opremu i održali smo dvije velike edukacije za naše stručne radnike: Neuro Lingvističko Programiranje (NLP, 1. stupanj) te »Različiti pristupi terapeutske igre u radu s djecom s teškoćama u razvoju«.


Organizirali smo i tri radionice za roditelje – »Pažnje i emocije – kako iz razumjeti«, »Nošenje s izazovnim i nepoželjnim oblicima ponašanja« i »Važnost igre« te četiri radionice za druge stručnjake ostalih vrtića – »Primjena igre u terapeutskom radu s djecom u teškoćama u razvoju«, »Izrada socijalnih priča«, »Nošenje s izazovnim i nepoželjnim oblicima ponašanja« i »Prihvaćanje različitosti«, nabrojila je Rudić te zaključila kako svakako planirala nastaviti s novim projektima, edukacijama djelatnika i pružati ono što korisnicima treba, nastaviti suradnju sa srodnim ustanovama i društvenom zajednicom.


Isto tako vrtić Latica će i dalje stvarati okruženje u kojem će sva djeca imati priliku razvijati svoje potencijale korištenjem asistivne tehnologije, kroz sport, kroz igru s vršnjacima, rekreaciju i zabavu.