Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

udruga mali princ

Djeca vole dolaziti, vole trenirati, vole se družiti, a nadasve vole putovati

Autor: Doria Kolanović

07.03.2023. 12:34
Djeca vole dolaziti, vole trenirati, vole se družiti, a nadasve vole putovati

Foto: FacebookSportska udruga Mali princ okuplja djecu i mlade s intelektualnim poteškoćama, a djeluje od 2018. godine. U početku smo radili samo s djecom s Downovim sindromom, a danas okupljamo djecu s raznim poteškoćama, govori Martina Šango, predsjednica i trenerica Sportske udruge osoba s intelektualnim poteškoćama Mali princ Zadar.


Njihova krovna organizacija je Specijalna olimpijada Hrvatske u okviru koje se natječu u raznim sportovima kao što su atletika i združena atletika, nogomet i združeni nogomet, plivanje, kuglanje, trčanje na skijaškim krpljama, skijaško trčanje, biciklizam, pikado, floorball i stolni tenis.


Otvaranje vrata


– Do ideje osnivanja Udruge došlo je prije desetak godina, kad sam u školi košarke počela trenirati dječaka Petra koji ima Down sindrom. On me osvojio svojom neposrednošću, ljubavlju i otvorenošću. Od tada sam počela razmišljati kako bi bilo lijepo imati jednu takvu grupu djece kojima se mogu potpuno posvetiti i dati im cijelu sebe. Na moju veliku radost i sreću, to se ostvarilo, prisjeća se Šango.

– Sportova je puno, pa kroz godinu odaberemo tri natjecanja, odnosno tri prvenstva Hrvatske na koja se odazovemo. Na našu veliku radost, udruga trenutno broji petnaestak djece. Djeca vole dolaziti, vole trenirati, vole se družiti, a nadasve vole putovati.


Ta djeca su možda malo drugačija od ostalih, ali njihove potrebe su iste kao kod djece redovnog razvoja. Oni kod nas zadovolje svoju potrebu za kretanjem, druženjem, potrebu za igrom i pripadanjem, potrebu za samoaktualizacijom i samopoštovanjem, a isto tako nastojimo poboljšati njihovu sliku o samima sebi.


Nažalost, ova djeca ne dobiju uvijek priliku i često im se vrata zatvaraju »pred nosom«, samo zato što su drugačija od drugih. Upravo promičući važnost inkluzije te naše djece u društvo, dosta smo aktivni na društvenim mrežama, nastojimo što više senzibilizirati društvo koje je, nažalost, još uvijek zatvoreno po tom pitanju, kaže Martina Šango.


Veseli treninzi


Marina kao trenerica, svi njezini volonteri, ali i djeca, jedva čekaju njihove utorke i četvrtke da opet treniraju i druže se.


– Atmosfera na treninzima uvijek je vesela, svaki trening počinje sa zagrljajima, a sami treninzi su raznovrsni, zanimljivi, ali opet prilagođeni njihovim sposobnostima i mogućnostima. U radu mi uvelike pomažu moji volonteri studenti iz volonterske udruge mladih Ahimsa, kao i volonteri učenici iz zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića, pod vodstvom profesorice Petre Karage. Bez njih ovo ne bi bilo izvedivo.Mi svi ovo radimo iz ljubavi prema toj djeci, ne primamo nikakvu naknadu za to što radimo, već svoje vrijeme velikodušno odvajamo za njih jer jednostavno to volimo, kaže predsjednica udruge i poziva sve roditelje djece s poteškoćama da im se jave:


– Bilo preko Facebooka, Instagrama (Mali princ Zadar), ili neka jednostavno dođu na Višnjik u veliku dvoranu, utorkom ili četvrtkom od 16 do 17 sati, da vide kako mi to treniramo i da eventualno postanu dijelom naše velike sportske obitelji.