Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

58. IZDANJE

Dani sunca: Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda oduševljava domaće i goste

Autor: Đurđa Baljak

20.05.2023. 17:51
Dani sunca: Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda oduševljava domaće i goste

Foto: Đurđa Baljak



Na Narodnom trgu još danas se održava 58. izdanje Sajma zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i rukotvorina »Dani sunca«, a štandovi su postavljeni u četvrtak. Sajam organizira Eko Zadar, dok su organizaciju omogućili Grad Zadar, Zadarska županija, Narodni muzej, Obala i lučice d.o.o. i Hoteli Zadar d.o.o. Radno vrijeme štandova je od 8 do 20 sati, a posjetitelji mogu očekivati raznovrsnu ponudu prirodne kozmetike, eteričnih ulja, maslinovog ulja, unikatnog nakita, čajeva, vina, domaćih likera i ostalih delicija.


Smilje i mirta


Sandra Šestan iz Briševa na svom štandu ima u ponudi raznovrsna eterična ulja.


– Bavim se proizvodnjom eteričnih ulja, od lavande, ružmarina, kadulje, smilja, mirte i lovora. U ponudi imam i macerate, oni se dobivaju tako što se svježi biljni materijal macerira oko pet ili šest tjedana u nekom biljnom hladnom prešanom ulju. Macerati se koriste kao serumi za njegu kože, ali su dobri i za umirujuće masaže. Turistima se posebno sviđa macerat od lavande za masaže i upotrebu nakon sunčanja. Općenito su im zanimljive naše dalmatinske biljke kojih nema kod njih. Izlažemo naše proizvode uglavnom po sajmovima diljem Zadarske županije, ali imam i svoj web shop. Radim već sedam godina iz godine u godinu prodaja ide sve bolje, kazala je Šestan te nam ispričala i zanimljivu priču o smilju i mirti.




– Smilje na francuskom i engleskom jeziku znači »besmrtna biljka« i često se primjenjuje u antiage kozmetici. Kapi eteričnog ulja smilja su izvrsne za bore, hematome i zacjeljivanje kože, uz to ima specifičan i intenzivan miris. S druge strane, mirta je biljka koja se spominje u Bibliji, a tijekom povijesti je krasila mladenke na vjenčanjima. Riječ je o biljci koja je dobra u difuzoru zato što ima umirujuće djelovanje, i uz to, otvara dišne puteve, otkrila nam je Šestan.


Foto: Đurđa Baljak


O medu i pčelama


Na susjednom štandu Zora Đerić iz Like u ponudi ima med, čajeve, pekmeze, sirupe i orašaste plodove u medu, ali i suvenire »Pozdrav iz Hrvatske« – od meda.


– Između ostalog u ponudi imam cvjetni med, med od kestena, dok sam bagremov med već prodala jer je nekako najtraženiji. Kesten med u seb i sadrži minimalno 45 posto peluda kestena i jako je dobar za želudac, kazala nam je Đerić te se u povodu Svjetskog dana pčela, koji se obilježava danas, 20. svibnja, osvrnula na problem ugroženosti pčela.


– Prva stvar koja loše utječe na broj pčela je ta što ljudi zbog nepažnje špricaju otrovima biljke u cvatu. I kao drugo, ometaju ih vremenski uvjeti, primjerice, kiša i slično. Vremenske promjene se jako održavaju na pčele. Kod nas u Lici, sezona traje kraće pa mislim da će ove godine biti poprilično loše. Ja imam devedesetak košnica i nisam imala puno gubitaka. Tijekom zime izgubim eventualno dvije ili tri košnice, što je donekle podnošljiv gubitak. U prilog nam ide i to što kod nas nema ljudi koji bi zagađivali pa na rad i život pčela utječu samo vremenski uvjeti, kazala je Đerić.


Foto: Đurđa Baljak