Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

smeće na ulicama

Bili Brig već neko vrijeme ‘krasi‘ divlji deponij

Autor: Nikolina Lucić

22.02.2024. 08:32
Bili Brig već neko vrijeme ‘krasi‘ divlji deponij

Foto: Snimio čitateljZadranima, nažalost, nisu strane situacije u kojima se prazne parcele usred grada ili pak na njegovoj periferiji, preko noći pretvore u ilegalna odlagališta otpada. Takvih je crnih točaka diljem županije, a nadležne se službe često, unatoč žalbama građana i prijavama nadležnim institucijama, nalaze u bezizlaznoj situaciji, jer nesavjesni građani preko noći, a često i usred dana otpad bacaju gdje god stignu, znajući kako će ga jednostavno netko drugi morati u nekom trenu ukloniti.


Na jednu nas je takvu situaciju na Bilom brigu, na križanju Rapske i Petrčanske ulice upozorio naš čitatelj.


– Prije godinu i pol dana tvrtke Ludwig Pfeiffer i Vodovod Zadar obavljale su radove na postavljanju kanalizacijske i vodovodne mreže u Zadru, u Petrčanskoj i Rapskoj ulici. Svoje iskopine kamena ostavile su na parceli kod križanja tih ulica i do danas ih nisu uklonili.
Od tada susjedi i druge osobe dovoze svoje smeće i otpad na tu iskopinu gdje se stvara divlje odlagalište smeća, upozorava čitatelj te dodaje kako je u više navrata na ovu sramotnu situaciju ukazivao institucijama grada Zadra, Vodovodu Zadar i tvrtki Ludwig Pfeiffer, no do danas se situacija nije promijenila.


– Ne mogu shvatiti ljude da svoje smeće dovoze drugom pred kuću. Za koji mjesec dolaze nam turisti, imaju što vidjeti. Molim za diskreciju, ovo činim samo da ukažem kakva nam je svijest, ističe naš čitatelj.


Odgovor na ovaj problem nismo trebali dugo čekati, jer nam je Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, kazao kako je početkom tjedna na teren izašao komunalni redar, te kako je naš čitatelj upoznat s daljnjim razvojem ove situacije.


– Po nadzoru komunalnih redara poslan je zapisnik na očitovanje prema suvlasnicima prostora na kojem se nalazi predmetni otpad. Na naš se zahtjev očitovala se tvrtka Future projekt d.o.o. kao jedan od suvlasnika parcele na koju se otpad baca, dok do drugog suvlasnika redari nisu nikako mogli doći ni pismenim putem niti putem telefona.


Naime, drugi suvlasnik živi u SAD-u i nikako ne dolazi u Hrvatsku. Kako ne možemo sa sigurnošću utvrditi tko je sve ostavio otpad na toj privatnoj površini, a kako se radi o suvlasništvu pravne osobe, proslijedili smo predmet na Državni inspektorat jer oni imaju ovlast nadzora i kažnjavanja pravnih osoba, stoji u izvješću Zdenka Ivanca, voditelja službe komunalnog redarstva.