Tijekom večeri prezentirano je dvanaest bruschetta, carpaccio, razni rižoti, a sve skupa je bilo začinjeno maslinovim uljem iz privatne uljare Darka Dujele
Bilo je to putovanje Italijom, samo što se ovaj put nije radilo ni o kakvom prijevoznom sredstvu, već o moru okusa iz velikog dijela “čizme”.
Zajednica Talijana Zadar donosi u zadarske restorane tradicionalnu talijansku kuhinju, a za sam početak izabran je restoran Bruschetta. Prva u nizu večeri posvećenih talijanskoj kuhinji održana je sinoć u ovom poznatom zadarskom restoranu, a za nešto više od 20-ak uzvanika jela su pripremali Beatrice di Lallo, Darko Bukarica i Dalibor Pavlović.
– Ovo je samo prva u nizu večeri talijanske tematike koje ćemo organizirati kroz siječanj i veljaču u različitim gradskim restoranima. Degustirat ćemo tipična talijanska jela, a sve skupa će biti popraćena talijanskom glazbom, najavila je Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana Zadar.
Tijekom večeri prezentirano je dvanaest bruschetta, carpaccio, razni rižoti, a sve skupa je bilo začinjeno maslinovim uljem iz privatne uljare Darka Dujele.
– Večeras vas vodimo kroz Italiju, kroz bruschette. Želimo predstaviti neke talijanske specijalitete, prije svega bruschette po svim regijama, kazala je Beatrice di Lallo ponudivši za početak fettuntu, majku svih bruschetta. Od samog početka točilo se vino “Primelune”, iz talijanske regije Abruzzo, a na stolu se nizao dimljeni losos, dimljena mozarella, bolonješka mortadela, balancane iz Sicilije…
Toscana, Puglia, Emilia-Romagna, Liguria, Veneto i brojne druge regije prezentirane su kroz razne bruschette. Degustaciju je u pozadini pratila glazba talijanskih majstora canzone, a svoj nastup imali su i studenti s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru.
Velimir Žigo, profesor s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, pročitao je jednu pjesmu Giusseppeea Ungarettija, na talijanskom i hrvatskom prijevodu, a zatim smo čuli kako zvuči Nokturno Tina Ujevića na talijanskom.
Studentice zadarske talijanistike ponudile su svoju recepturu. Na stolove su stigle originalne talijanske lasagne, iz Abruzza. Kušale su se još tri vrste paprike, sicilijanski sir, gorgonzola…
Na ovoj prvoj večeri predstavljena je i knjiga recepata “Venezia e Dalmazia” na hrvatskom jeziku, u nakladi Zajednice Talijana Zadar.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas sunčano i toplo
Zadar
Prgodan program
Makedonsko kulturno društvo Biljana upriličilo program »Ususret Uskrsu«
Košarka
NBA liga
Cleveland zadnji sudionik drugog kruga, sada ih čeka Boston
Hrvatska
BIVŠA MOSTOVKA
Marija Selak Raspudić gostovala u Nu2: Nisam zbog toga sretna, ali zabrana pobačaja nije rješenje
Nogomet
HNL
Dinamo pobijedio kod Rijeke 2-1 i pobjegao na +4
Zadar
HRISTOS VASKRSE!
U Zadru proslavljen pravoslavni Uskrs: Pozivam vas da neumorno njegujemo potrebu za narodnim jedinstvom
Zadar
Rekordne brojke
[FOTO] Završeno 11. izdanje Wings for Life utrke, pobjednici u Zadru Kristijan Rubinić i Nataša Šustić
Zadar & Županija
Velika utrka
FOTO Točno u 13 sati krenula utrka Wings for Life, 8000 sudionika trče za one koji ne mogu
Zadar
Vremeplov
FOTO Zadar postao pravo središte svijeta oldtimera
Zadar
Poseban dan