Na zadarskom području čini se sve kako bi se kontrolirala hrana koja se nalazi u trgovinama i mesnicama, dakle, kontrolira se sva hrana. Naime, Sanitarna inspekcija kontrolira proizvode u maloprodaji, a meso koje se proizvodi ispituje veterinarska kontrola, kazala je Marijana Brajčić, voditeljica Službe županijske sanitarne inspekcije
Nakon što su neki mediji prenijeli zabrinjavajuće podatke o hrenovkama, mesnim narescima i paštetama koji se nalaze na policama trgovina u Hrvatskoj, pokušali smo doznati tko meso i mesne proizvode kontrolira u Zadarskoj županiji. Kako izgleda, kontrole se provode i nema mjesta za zabrinutost Zadrana.
– Na zadarskom području čini se sve kako bi se kontrolirala hrana koja se nalazi u trgovinama i mesnicama, dakle, kontrolira se sva hrana. Naime, Sanitarna inspekcija kontrolira proizvode koji se prodaju u maloprodaji, a meso koje se proizvodi, ispituje veterinarska kontrola, kazala je Marijana Brajčić, voditeljica Službe županijske sanitarne inspekcije.
Kako se navodi u medijima, hrenovke, mesni naresci i paštete koje većina ljudi svakodnevno kupuje sadrže mnogo više kancerogenih aditiva, masti i vode nego što je dopušteno zakonom. Ovlašteni laboratoriji za provjeru ispravnosti hrane otkrili su da se prilikom pretraga najčešće otkriva povećana količina polifosfata i natrijeva nitrita – emulgatora koji uzrokuju rak i uništavaju kalcij u kostima, zbog čega su posebno ugrožene trudnice i djeca.
Već je poznato da je meso koje se koristi za kobasice, paštete i slične proizvode staro čak i do nekoliko godina, a često se u proizvodima koji moraju imati do 50 posto svinjskog i 50 posto goveđeg mesa, nalazi i do 80 posto svinjskog mesa koje je znatno jeftinije.
Alarmantan je i podatak da je starost mesa u mesnim prerađevinama nemoguće utvrditi jer u Hrvatskoj nema za to opremljenih laboratorija.
Sudeći prema rezultatima laboratorijskih istraživanja, u hrenovke, paštete i nareske stavljaju se svinjske i goveđe njuške, repovi, tetive, uši i koža, pomiješane s mnogo masti, vode, konzervansa i umjetnih pojačivača okusa. Takva hrana se, prema zakonu, mora vratiti proizvođaču ili se uništiti spaljivanjem. Ipak mesni ostaci često završe na tržištu pošto kontrola obuhvaća samo određeni broj uzoraka.
Djelatnici Laboratorija za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane na Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, a nakon kontrole i pismeno obavještavaju Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva na prekršaj, a daljnji koraci ostaju na inspekciji Ministarstva.
Nutricionisti navode da nije preporučljivo jesti mnogo takvih proizvoda te se treba birati što svježija hrana.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Hrvatska
NOVO PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres magnitude 4,3 kod Slunja, osjetio se i u Zagrebu i u BiH
Županija
voda