
Foto: Pexels
Možete ga izvrsno kombinirati sa bundevom, orasima, krumpirom, rajčicama, brokulom
Za sva jela vaša aromatična baza, ali i glavni sastojak, može biti poriluk! Ovo povrće je u istoj obitelji kao češnjak, luk, vlasac i ljutika, i zapravo ga možete koristiti na iste načine, ali poriluk ima prednost.
Možete ga peći, roštiljati i koristiti za začinjavanje rižota, quicheeva i tjestenine.
Na primjer, poriluk možete kombinirati sa bundevom, orasima, krumpirom, rajčicama, brokulom, karfiolom i patlidžanom.
Metode kuhanja koje možete isprobati:
- Rižoto: želite li svom rižotu dati drugačiju dubinu? Umjesto uobičajene sitno nasjeckane ljutike, možete koristiti dobar poriluk koji možete tostirati u tavi za rižoto nekoliko minuta prije dodavanja riže i početka tipičnog kuhanja rižota.
- Tjestenina: da biste uživali u tradicionalnim jelima kao da su nova, samo promijenite važan sastojak, u ovom slučaju luk možete zamijeniti porilukom u receptima koje već poznajete i imat ćete nježniju i slađu aromu od luka, koji je oštriji i istaknutiji.
- Juhe i variva: kada stignu hladnoće, počinje sezona super toplih jela. Juha od poriluka i krumpira je super klasik koji morate probati, ali zaista, možete si ugoditi kada su juhe u pitanju. Primjerice, juha od poriluka, graha i cvjetače na podlozi od starog kruha divna je za grijanje kostiju. Ako želite da ima malo više hranjivih tvari, pokušajte dodati tofu, još bolje ako ga popržite na malo ulja i soja umaka.
- U pećnici: poriluk je, za razliku od luka i češnjaka, ukusan i sam. Uzmite stabljike poriluka i prelijte ih uljem, solju i paprom prije nego ih stavite na pleh i pecite na 170 stupnjeva dvadesetak minuta.
- Pečen na žaru: za ovo ne morate vaditi roštilj, samo vam treba rešetka da ju stavite na štednjak. Okus kratko pečenog poriluka je predivan. Također, ovo je odlično vrijeme za ponovno korištenje zelenih, kožastih listova! Naime, ako ih stavite na vruću tavu i okrećete dok dobro ne porumene, od njih možete pripremiti super brze i iznenađujuće kiflice.
najnovije
najčitanije
Style
PREKRETNICA?
Danska pivovara ljudskom timu dodala ‘kolege’ s umjetnom inteligencijom
Hrvatska
VELIKA PROGNOZA
Blagdanski vikend počinje kišom, ali dočekat ćemo i sunce
Sport
Kvalifikacije za Premier ligu
Solaris potvrdio status favorita i u uzvratu, Zadar 1952 ostaje u A1 regionalnoj ligi
Zadar & Županija
Zapaženi rezultati
Ekonomska škola odlična na WorldSkills natjecanju
Županija
HEP
OBAVIJEST Sutra bez struje dvije ulice u Zadru, ali i veći dio Vira
Zadar
nastavak priče
Mjesec dana nakon smrti Mate Žagara, radnja je i dalje otvorena
Županija
Najavio kandidaturu
Lovre Klanac kandidat je HDZ-a za načelnika Posedarja: Ne obećavam čuda, obećavam rad!
Zadar
USUSRET SEZONI
Nakon blagdana kreće uređenje zadarskih plaža. Evo što je sve u planu
Košarka
natjecanje srednjih škola
Gimnazija Vladimira Nazora četvrtu godinu zaredom najbolja u košarci
Moda
zadar cruise port