Foto: iStock
Do 1940-ih Cezar salata postala je stalna ponuda u restoranima diljem svijeta
Cezar salata je jednostavna salata koja postoji nešto više od stotinu godina, te nema poveznice sa poznatim rimskim vladarom, već svoje postojanje duguje ugostitelju talijanskog porijekla koji se zvao Cesare Cardini.
Priča glasi kako je Cesare 1924. godine, u doba američke prohibicije i zabrane posluživanja alkohola, svoj restoran Caesar’s preselio iz Kalifornije u Meksiko kako bi mogao nastaviti posluživati alkohol bez straha od zakonskih kazni.
Njegov restoran toliko je dobro poslovao da se često dogodilo da jednostavno nije bilo više hrane za poslužiti, a jednog užurbanog vikenda, kad se dogodila jedna od nestašica, sakupio je što je mogao iz smočnice i obližnjih trgovina i svojih ormara, te je kuharima kazao da sve pomiješaju.
Deset godina kasnije, nakon što je prohibiciji stigao kraj, Cardini se preselio u Los Angeles gdje je radio kao trgovac alkoholnim pićima, no istovremeno je i uspješno patentirao i na tržište plasirao svoj preljev za salatu, koji se sastojao od biljnog ulja, limunovog soka, jaja, maslinovog ulja, vinskog octa, parmezana, soli, češnjaka i tajne mješavine začina.
Do 1940-ih Cezar salata postala je stalna ponuda u restoranima diljem svijeta.
Sad kad znate čitavu priču, pokušajte i sami napraviti ovu jednostavnu a ukusnu salatu.
Sastojci
Za salatu:
- 280 g jednodnevnog kruha, nasjeckanog na kockice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica zelene salate, očišćene i nasjeckaneđ
- 20 g naribanog parmezana
Za dresing:
- 170 g majoneze
- 1 i pol žlica svježeg soka od limuna
- 1 žličica dijon senfa
- 1 žličica Worcestershire umaka
- 2 fileta inćuna ili žličica paste od inćuna
- 20 g ribanog parmezana
- 2 režnja češnjaka
- Sol i papar po ukusu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kada se zagrije, na lim stavite kockice kruha te ih polagano i ravnomjerno poškropite maslinovim uljem, te pecite dok ne poprime zlatnosmeđu boju i ne postanu hrskavi. Krutone pecite oko 15 do 20 minuta, te ih na pola okrenite kako bi se jednako ispekli.
U međuvremenu, u većoj zdjeli pomiješajte majonezu, limunov sok, dijon senf, Worcestershire, inćune, češnjak i 20 g parmezana i začinite solju i paprom po ukusu.
Opranu i nasjeckanu salatu stavite u veliku zdjelu, prelijte preljevom, promiješajte da se ravnomjerno prekrije a zatim ubacite krutone i preostali parmezan.
Salatu poslužite odmah. Uslast!
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Oštra osuda
Habijan o ubojstvu u Murskom Središću: ‘Zakon postoji, ali nije dovoljan’
Kultura
Ljepota različitosti
U Kneževoj palači predstavljena 19. Interkulturalna Art promocija: ‘Umjetnost je najuspješniji oblik ljudske komunikacije’
Županija
Kuća putujuća
Vratili su se s Novog Zelanda i u Ruplju počeli prenamjenjivati kombije u kampere: ‘Svi su nam govorili da nismo normalni…’
Hrvatska
Priopćenje za medije
SDP o napadu na Radetu: ‘Ovo nije samo incident, nego simptom odnosa vlasti prema radikalizaciji i nasilju’
Hrvatska
Potpredsjednik Vlade
Bačić o zakonima o preostornom uređenju i gradnji: ‘Ne brinu me prosvjedi, zakoni su odlični’
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje