Foto: Pexels
Ako ste ikada poželjeli imati one elegantne kriške sušenih agruma koje se koriste kao ukrasi za koktele, dekoracije na poklonima ili u domaćem potpourriju, a mislili ste da vam treba poseban uređaj za njihovu izradu, imamo dobre vijesti! Limune (i druge agrume) možete vrlo lako osušiti u običnoj pećnici, bez ikakve posebne opreme.
Ova metoda je jednostavna, povoljna i izuzetno korisna za očuvanje viška citrusa na lijep i praktičan način.
Sušeni limuni nisu samo vizualno privlačni – iznenađujuće su svestrani. Koristite ih za ukrašavanje koktela, za rustikalni dodir domaćim poklonima ili ih čak možete umočiti u čokoladu za zanimljiv slatko-kiseli zalogaj.
Najbolje od svega? Ova tehnika jednako dobro funkcionira s limetama, narančama, crvenim narančama, bilo kojim agrumima koje imate pri ruci.
Za izradu sušenih limuna u pećnici nije vam potrebna nikakva posebna oprema, dovoljni su obična pećnica, lim za pečenje i po mogućnosti rešetka (žičana podloga) koja omogućava cirkulaciju zraka oko kriški.
Oštar nož sasvim je dovoljan za rezanje limuna, iako će vam mandolina pomoći da svi komadi budu jednake debljine, što je ključno za ravnomjerno sušenje.
Ciljajte na debljinu od 3 do 6 mm, tanje kriške brže će se i ravnomjernije osušiti. Iako se preporučuje korištenje rešetke, ako je nemate, kriške možete staviti direktno na lim – samo ih svakih 30 minuta okrenite kako bi se ravnomjerno osušile i ne zalijepile.
Sastojci i potrebna oprema
- Svježi limuni (ili drugi agrumi)
- Oštar nož ili mandolina
- Lim za pečenje s rešetkom
Priprema
Zagrijte pećnicu na 75 °C (ili najnižu moguću temperaturu koju vaša pećnica dopušta). Narežite limune na ravnomjerne kriške debljine otprilike 3 do 6 mm. Posložite kriške na rešetku koja je postavljena na lim za pečenje.
To omogućuje bolju cirkulaciju topline i ravnomjerno sušenje.
Pecite 4 do 5 sati, okrećući svakih sat vremena. Kriške su gotove kada su suhe na dodir, blago zlatne boje i više nisu ljepljive. Ohladite u potpunosti prije spremanja u hermetički zatvorenu posudu. U hladnom i suhom prostoru mogu se čuvati nekoliko tjedana.
Autor: Life
najnovije
najčitanije
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!