Foto: Pexels
Ako ste ikada poželjeli imati one elegantne kriške sušenih agruma koje se koriste kao ukrasi za koktele, dekoracije na poklonima ili u domaćem potpourriju, a mislili ste da vam treba poseban uređaj za njihovu izradu, imamo dobre vijesti! Limune (i druge agrume) možete vrlo lako osušiti u običnoj pećnici, bez ikakve posebne opreme.
Ova metoda je jednostavna, povoljna i izuzetno korisna za očuvanje viška citrusa na lijep i praktičan način.
Sušeni limuni nisu samo vizualno privlačni – iznenađujuće su svestrani. Koristite ih za ukrašavanje koktela, za rustikalni dodir domaćim poklonima ili ih čak možete umočiti u čokoladu za zanimljiv slatko-kiseli zalogaj.
Najbolje od svega? Ova tehnika jednako dobro funkcionira s limetama, narančama, crvenim narančama, bilo kojim agrumima koje imate pri ruci.
Za izradu sušenih limuna u pećnici nije vam potrebna nikakva posebna oprema, dovoljni su obična pećnica, lim za pečenje i po mogućnosti rešetka (žičana podloga) koja omogućava cirkulaciju zraka oko kriški.
Oštar nož sasvim je dovoljan za rezanje limuna, iako će vam mandolina pomoći da svi komadi budu jednake debljine, što je ključno za ravnomjerno sušenje.
Ciljajte na debljinu od 3 do 6 mm, tanje kriške brže će se i ravnomjernije osušiti. Iako se preporučuje korištenje rešetke, ako je nemate, kriške možete staviti direktno na lim – samo ih svakih 30 minuta okrenite kako bi se ravnomjerno osušile i ne zalijepile.
Sastojci i potrebna oprema
- Svježi limuni (ili drugi agrumi)
- Oštar nož ili mandolina
- Lim za pečenje s rešetkom
Priprema
Zagrijte pećnicu na 75 °C (ili najnižu moguću temperaturu koju vaša pećnica dopušta). Narežite limune na ravnomjerne kriške debljine otprilike 3 do 6 mm. Posložite kriške na rešetku koja je postavljena na lim za pečenje.
To omogućuje bolju cirkulaciju topline i ravnomjerno sušenje.
Pecite 4 do 5 sati, okrećući svakih sat vremena. Kriške su gotove kada su suhe na dodir, blago zlatne boje i više nisu ljepljive. Ohladite u potpunosti prije spremanja u hermetički zatvorenu posudu. U hladnom i suhom prostoru mogu se čuvati nekoliko tjedana.
Autor: Life
najnovije
najčitanije
Gospodarstvo
fina
Kraš i dalje lider po prihodima, dobiti i broju zaposlenih, pogledajte brojke
Zadar & Županija
studentske stipendije
“Deficitarne” stipendije u Benkovcu 230, u Zadru 180, a Pag planira i 1.000 eura
Zadar & Županija
SJEĆANJE NA ŽRTVE
Uskoro obilježavanje 34. obljetnica ubojstva civila u Bruškoj i branitelja u Pristegu
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Smiljevcu pripala jesen, Krneza uhvatila zamah
Crna Kronika
pp pag
POLICIJA RIJEŠILA SLUČAJ Kaznene prijave protiv vandala koji su uništili adventske ukrase na Pagu
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje