
Foto: Pexels
Evo nekoliko zanimljivosti vezanih uz konzumaciju ove namirnice
Ona je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih talijanskih specijaliteta u svijetu, toliko da ju je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.
Simbol je druželjubivosti, dijeljenja, dobre hrane, a za mnoge obitelji ima poseban dan u tjednu.
Okrugla ili calzone, klasična ili inovativna, jednostavna ili gurmanska, za jelo dok šetate ulicom ili udobno smješteni na kauču kod kuće dok gledate utakmicu: to je pizza, čiji svjetski dan slavimo upravo danas, 17. siječnja.
Odabir 17. siječnja za Svjetski dan pizze nije slučajan: Katolička crkva, naime, danas slavi Sant’Antonio di Abate – zaštitnika pekara i picajola, ali i životinja.
Istraživanje koje je Eataly proveo prošle godine pokušalo je istražiti složeno pitanje konzumacije pizze upravo u Italiji koje je u anketi uzelo u obzir niz parametara.
Pokazalo se da je, za razliku od prošlosti – kada je pizza bila “demonizirana” kao neprikladna hrana za one koji žele održati formu, sada ova delicija postala prava hrana za utjehu i konzumira se vrlo često: jednom tjedno od 1986. godine, a postotak Talijana koji ju konzumira dva puta tjedno iznosi 40%.
Glavni potrošači su mladi ljudi (između 18 i 24 godine) koji ju ponekad konzumiraju i tri puta tjedno.
Ne postoji drugi način obilježavanja Svjetskog dana pizze nego uživati u finoj pizzi, sami ili u društvu, kod kuće ili u restoranu.
Ukoliko se odlučite napraviti ju kod kuće donosimo vam par varijanti uobičajene pizze koje će zasigurno zadovoljiti i najzahtjevnije nepce:
1. Pesto pizza od rukole i bosiljka
Pripremite svježi pesto od rukole i bosiljka, a pizzu ukrasite jezgrama oraha i tankim ploškama tikvica.
2. Pizza s radičem
Ako volite radič, isprobajte ga kao nadjev za pizzu. Možete ga kombinirati s drugim sastojcima kao što su orasi, pinjoli ili rukola te možete pripremiti bijelu pizzu dodajući omiljene sireve, čak i u varijanti s povrćem.
3. Kruška i brie pizza
Alternativni DIY nadjev za pizzu? Poslužit će vam kruške viljamovke, mozzarella i brie sir. Ako želite, okus ove pizze možete poboljšati s malo meda.
4. Pizza s jabukama i gorgonzolom
Pizza s jabukama i gorgonzolom danas je raširena u mnogim pizzerijama na listi bijelih pizza i vrlo je jednostavna za pripremu kod kuće.
Savjetujemo da jabuke narežete na tanke ploške i napravite dupli sloj jabuka preko kojeg ćete premazati sir.
5. Pizza s umakom od oraha
Orasi su odlična početna namirnica za pripremu zaista ukusnog umaka koji možete koristiti na tisuću načina, ne samo za preljev pizze već i za mazanje na nekoliko kriški kruha.
6. Pizza s kremom od bundeve
S kuhanom ili parenom bundevom možete pripremiti vrlo jednostavnu kremu od bundeve kojom ćete začiniti pizzu.
Jednostavno pomiješajte bundevu sa soli, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, prstohvatom papra i ružmarinom.
7. Pizza sa povrćem na žaru
Ako vam je ostalo pečenog povrća od večere prethodnog dana, nadjev će vam biti spreman za izvrsnu domaću vegetarijansku pizzu.
Zapravo, sve što trebate učiniti je rasporediti grilano povrće po umaku od rajčice.
8. Svježa pizza od artičoke
Ne uobičajenim artičokama za začinjavanje pizze, već svježe artičoke koje možete kombinirati s omiljenim sastojcima za punjenje, poput ricotte, mozzarelle, oraha, pinjola i ribanog sira.
najnovije
najčitanije
Tenis
RIM
Ispali Rune i Ribakina, uvjerljivi Zverev
Svijet
PREGOVORI
Zelenski će se sastati s Putinom nakon što mu je Trump rekao da ne čeka primirje
Zadar & Županija
Vrijedan projekt
FOTO U Vrsima svečano blagoslovljena nova mrtvačnica na mjesnom groblju
Nogomet
SUPERSPORT HNL
Bez pogodaka u ogledu Istre 1961 i Varaždina
Svijet
FRANCUSKA
Prosvjed protiv islamofobije u Parizu
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Poluotok je danas vrvio šetačima! Pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Županija
novo podrhtavanje
Slab potres u Nacionalnom parku Paklenica
Feelgood
test osobnosti
Prva stvar koju primijetite na ovoj slici otkriva kako živite svoj život
Zadar
ISKORISTITE PRILIKU