Foto: iStock
Mnogi ljudi zdrav i uravnotežen doručak smatraju najvažnijim obrokom u danu. A ako pristupite doručku kako treba, ne samo da svom tijelu ujutro dajete obilje vitamina i hranjivih tvari, nego vas ukusan doručak čak čini sretnima.
Ali ima i drugačijih mišljenja: mnogi ljudi preskaču doručak kako bi smršavili. Ali, ima li to stvarno smisla? Ili je možda čak i štetno za tijelo? Nove studije daju odgovore.
Preskakanje doručka povećava zdravstvene rizike
Prema American Heart Association, ljudi koji preskaču doručak imaju viši krvni tlak i razinu kolesterola te također žive s većim rizikom od srčanih bolesti. Osobito oni koji imaju genetsku predispoziciju trebali bi svako jutro nešto pojesti.
Nepotrebno opterećujete svoje tijelo
Znanstvenici sa Sveučilišta u Hohenheimu ispitali su 17 zdravih odraslih osoba kako bi utvrdili u kojoj se mjeri mijenja potrošnja kalorija osobe ako preskoči određene obroke.
U tu svrhu ispitanici su tijekom tri dana dobivali istu hranu u smislu broja kalorija i sastava. Utvrđeno je da jednostavno mijenjanje broja dnevnih obroka, uz istu razinu tjelesne aktivnosti, mijenja potrošnju kalorija.
Oni koji su preskočili doručak sagorjeli su 41 kaloriju više tijekom dana, a oni koji nisu jeli navečer čak 91 kaloriju. To zvuči primamljivo. Međutim, krv gore navedenih subjekata analizirana je nekoliko puta tijekom dana.
Ispostavilo se da se više upalnih markera može otkriti u tijelu nakon ručka ako se doručak preskoči. Bez doručka tijelo očito ima više posla oko održavanja svoje zdravstvene ravnoteže.
Bez doručka se povećava rizik posezanja za nezdravim grickalicama
Koliko god neke posljedice preskakanja doručka dobro zvučale, posebno kada je u pitanju potrošnja kalorija, postoji opasnost da će se preskočeni doručak osvetiti.
Na kraju krajeva, ako ne jedete ujutro, riskirate grickanje iznova i iznova tijekom dana i tako enormno povećati unos kalorija. Dakle, ako želite izgubiti koji kilogram i zbog toga preskačete obrok, znanstvenici preporučuju preskakanje večere.
Metabolizam i regulacija razine šećera u krvi bolje funkcioniraju u jutarnjim satima nego navečer, tako da tijelo lakše prerađuje ujutro pojedenu hranu i tako brže mršavi.
Slaba koncentracija
Kod jedne od pet osoba razina inzulina raste tek navečer, što znači da se večera s ugljikohidratima bolje podnosi od doručka s ugljikohidratima.
Međutim, za preostalih 80 posto ljudi je obrnuto: oni bolje probavljaju doručak nego večeru. U tom slučaju doručak osigurava da naša produktivnost i fokus ujutro budu na potrebnoj razini.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
preporuka ministarstvA poljoprivrede
Maslinu nužno tretirati nakon berbe, evo kako
Svijet
neprihvatljiv potez
Izrael želi zabraniti pristup Gazi UNRWA-i
Košarka
nba liga
Nuggetsi protiv Toronta do prve pobjede sezone
Zadar
PREPREKE S RAZLOGOM
Zadranka upozorila na postavljene balvane na Žmirićima: ‘Pretpostavljam da rušenje i piljenje drveća…’
Županija
CESTA D8
Napokon završena prometna studija kritične točke u Murvici
Scena
LUKA LOVRE KLARICA
Zadarski rukometaš progovorio o borbi s bolešću: ‘Vagao sam sve u gram. Jako sam pazio na…’
Nogomet
u 63. godini
Preminuo Tonči Gabrić, nekadašnji vratar Hajduka i hrvatske reprezentacije
Crna Kronika
Teška nesreća
U Nadinu smrtno stradao vozač traktora
Scena
POPULARNA EMISIJA
Marina otvorila zadarski tjedan ‘Večere za 5’ i oduševila jelima: ‘Simpatična i ima neku karizmu…’
Hrvatska
NAPAD